Ekonomija

Radulović i Eriksen Soreide: Nulta tolerancija na korupciju povećaće norveške investicije u Crnu Goru

Đorđe Radulović

Odnosi Crne Gore i Norveške su prijateljski i bazirani na principima otvorenosti i partnerstva. Oni osiguravaju prostor za unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje, koja se nalazi u vrhu prioriteta crnogorske Vlade, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u online razgovoru sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je pozdravio interes privrednika dvije zemlje za jačanje komunikacije u toj oblasti, naglasivši važnost učešća Norveške u razvojnim projektima u Crnoj Gori.

“Razgovarajući o ekonomskom povezivanju, Eriksen Soreide je istakla da uspjeh Crne Gore u EU integraciji osigurava značajan kredibilitet u smislu ohrabrenja norveških investitora da povećaju ulaganja. U tom kontekstu, ona je takođe naglasila značaj napora crnogorske Vlade u suzbijanju korupcije, kao i reformi u oblasti vladavine prava i pravosuđa”, navode u MVP.

Radulović je potvrdio je posvećenost izvršne vlasti Crne Gore tim pitanjima, istakavši činjenicu da je njen cilj “nulta tolerancija na korupciju”.

On je dodao da “ovi napori idu ruku pod ruku sa našim putem u Evropsku uniju, u kojoj sebe vidi veliki procenat građana naše zemlje”.

Ministarka vanjskih poslova Norveške takođe je istakla značaj identifikovanja budućih aktivnosti, kako bilateralno, tako i kroz regionalne projekte, rekavši da “kada se bliske zemlje zajedničkim snagama otvore, otvaraju se i mogućnosti”.

“Šef crnogorske diplomatije istakao je da je Crna Gora dio Berlinskog procesa, kao i Savjeta za regionalnu saradnju, te da angažovanost zemalja Zapadnog Balkana u tim tijelima predstavlja dobar temelj za dalji napredak”, navode u Ministarstvu.

Govoreći o saradnji u okviru sektora odbrane, on je pozdravio podršku Norveške uz uvjerenje da će u narednom periodu biti dodatno osnažena.

“On je izrazio zahvalnost na spremnosti te zemlje da pruži punu podršku daljoj reformi crnogorskog sistema odbrane, kao i u različitim projektima usmjerenim ka usavršavanju pripadnika Ministarstva koje pokriva ovaj resor. U tom kontekstu sagovornici su naglasili važnost finalizovanja i potpisivanja Protokola o namjeri između Ministarstva odbrane Crne Gore i Centra za integritet odbrambenog sektora Norveške”, dodaju u MVP.

Eriksen Soreide je pohvalila saradnju država u multilateralnim okvirima, navodeći kao primjer podršku Crne Gore za uspješnu kandidaturu Norveške za članstvo u Savjetu bezbjednosti UN za period 2021-2022, na izborima u Njujorku, 17. juna 2020.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Božena
Gost
Božena

Ne zalijeći se gospon Eriksene ovi au neozbiljni

Send this to a friend