Ekonomija

Radulović: Poslodavci ne bi željeli da dođu u situaciju da otpuštaju radnike

Žarko Radulović

Takozvani “Maršalov plan”, koji je nedavno najavio ministar finansija Milojko Spajić, a kojim je predviđeno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, povećanje prosječne zarade sa sadašnjih 530 na 700 eura, izaziva zabrinutost kod privrednika da bi mogli doći u situaciju da otpuštaju zaposlene. Na moguće takve posljedice, u razgovoru za Dnevne, upozorava i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske grupacije Montenegro Stars Žarko Radulović.

Radulović smatra da je ideja ministra ekonomskog razvoja Milojka Spajića bila da povećanjem plata smanji sivu zonu, koja je upravo kada su zarade u pitanju ogromna i to ne samo od sada, već decenijama unazad, ali način da se to postigne nije adekvatan trenutku i uslovima poslovanja, te može primorati poslodavce na nepopularne mjere da bi opstali.

“Mi smo u CTU 2012. godine radili neku statistiku koja je pokazala da se oko 120 miliona odliva, bez ijednog centa od tog novca u budžet. Ministar Spajić vjerovatno pokušava da tu sivu zonuu ovom dijelu skrene u legalne tokove. Ali, na ovaj način mislim da ‘koljemo vola za dva kila mesa’, a mesara je na 50 metara. To mi liči na to. Gledano iz moje perspektive, a sigurno da nijesam usamljen, ovo bi bio veliki udar na kompaniju”, kaže Radulović.

U ovom trenutku, kako ističe, firma čiji je suvlasnik ima 21 milion eura prihoda godišnje i trebalo bi da taj prihod povećaju za deset miliona da bi mogli da „ispeglaju” nove Vladine mjere o minimalnoj zaradi od 450 i prosječnoj od 700 eura.

“Mislim da ovo ipak nije dobar put. Bolje bi bilo da su pojačali i edukovali inspekcijske službenike. To nije nikakva filozofija. Dovoljno je pogledati poreske kartone svakog privrednog subjekta u Crnoj Gori i uporediti ih. Ja, recimo, imam trošak između osam i po i devet miliona godišnje za plate. Neka pogledaju firme sličnih gabarita i prometa. Ako one plaćaju 500 radnika četiri miliona, tu je već nešto sumnjivo”, ističe Radulović.

Veliki broj firmi u Crnoj Gori, podsjeća sagovornik Dnevnih, prima radnike na minimalac, toliko ih plaćaju preko računa, a ostatak im daju „na ruke”.

“To je nelojalna konkurencija meni i svima drugima koji rade čisto. Mladi čovjek ne razmišlja puno, što je mladosti i svojstveno. Ali, sve jednog dana dođe na naplatu. On ima 220 eura platu preko računa, a na ruke dobije recimo još 300 ili 400 eura. I zadovoljan je. Kod mene, recimo, prosjek je 590 eura, plate se dobijaju preko računa, uz sve izmirene obaveze prema radniku i prema državi”, ističe Radulović.

Zato misli da je mnogo bolje bilo pojačat i kontrole i striktno primijeniti zakon, nego povećavati plate u ovako teškim uslovima poslovanja i tjerati poslodavce da otpuštaju zaposlene, a dio njih da drže radnike neprijavljene.

“Ne što je to njihova želja, nego da bi spasili biznis. Siguran sam da bi se pojačanom kontrolom u budžet slilo najmanje 120 miliona. Ovo meni liči da je Vlada odabrala ‘terapiju’ koja možda jeste dobra, ali nije adekvatna ovom trenutku, pa joj pacijenti mogu umrijeti”, poručuje Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Раки
Gost
Раки

A pita li njega ko okle njemu hotel .Uzimaju milione a plata 300eura vlada treba da se obracuna sa ovakim poslodavcima

KKKKKK
Gost
KKKKKK

Odakle ti pravo da se javis na ovu temu . Splendid je sinonim za izrabljivanje radnika i ne placanja doprinosa.

Ana Obradovic
Gost
Ana Obradovic

Što je Raduloviću.Ti bi 2000€ mjesečno a radnik 300€.Kako da ne

Zoran
Gost
Zoran

Ideja Spajica Radulovicu je predizborna kampanja. Osjecaju da pucaju i da ce vanredni izbori, to je maslo Krivokapica.

Loa
Gost
Loa

Pa ako je kod tebe prosjek 590 eura kako te pogadja povecanje minimalca

matematicar
Gost
matematicar

E stvarno bih povecao minimalnu platu na 700 a ne na 450e da nebi Vi i ostali po primorju odirali zaposlenene nizasto.Namamite ih na pricu o luksuzu moru i kupanju a kukavci se i ne umoce.stvarno treba bit bez duse i obraza pa zaposlene tretirat kao sto ih vi tretirate.Ovo je najbolji predlog sto sam cuo.

Putalj
Gost
Putalj

Sve si ti kriv ovo sa radnom snagom što se dešava..

dalasa
Gost
dalasa

Zaradi 21 milion, a 9 da na plate, kako ovaj covjek lupa, dje su mu ostale obaveze, dobavljaci

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Zaradi,ne napravi obrt!! Nauci nesto o ekonomiji pa komentarisi!!

Oskar
Gost
Oskar

“Mladi čovjek ne razmišlja puno, što je mladosti i svojstveno. Ali, sve jednog dana dođe na naplatu” Radnik prijavi, vlasnik nadje vezu u inspekciju, radnik dobije otkaz i gazdi banja. Posto znas da se radi kako si naveo, izvoli fino pa prijavi.

Milena
Gost
Milena

DPS nacin poslovanja, on zaradi 21 milion a radnici mu rade za 300 eura bez slobodnog dana po 10 sati dnevno. Pi

Bivši radnik
Gost
Bivši radnik

Ako je iko poznat po tome kako ih je plaćao ti si.

Sanja
Gost
Sanja

Tipican primjer DPS-SDP-SD novokomponovanih tkzv biznismena.

The_Stig
Gost
The_Stig

Kod tebe je plata 250e

Turista
Gost
Turista

I nema nista na ruke i onda si ti nelolajni oni sto uplate jos 200 eura preko 😁

Natasa
Gost
Natasa

Osiguravas li sebe na 220 eura? Jesi li zadovoljan?

MarkoBD
Gost
MarkoBD

Ovaj je slika i prilika Crne Gore pod DPS-om zadnjih 30 godina. Za 350 eura opuci radnike bez sloodnog dana, prekovrmeenog, i jos filozofira nesto.

Dino
Gost
Dino

Glupost, igranje sa sudbinom gradjana i klasicna neodgovornost kao i sve što rade. Od pandemije pa nadalje.

Ufff
Gost
Ufff

Kod tebe su kao velike plate zaposlenih😊😂😂
Treba sve hotelijere detaljno provjeriti

PosteniPostar
Gost
PosteniPostar

Zar nije ovaj tip htio da otpusti crnogorske radnike da bi doveo Filipince?

Rakun
Gost
Rakun

A ima li ko tebe da otpusti

Only_steel
Gost
Only_steel

Ne mozes druze da ocekujes da tvoja korporacija ima godisnji profit od 5 miliona, a da ti sobarica ili cistacica prima 215 eura.. to je mozda moglo nekad ali vise ne moze

21 maj
Gost
21 maj

Pa ako ti je prosjek 590 a minimalac 450 sto je muka i ne odvajaju poslodavci to uvecanje nego se preliva iz zdravstvenog doprinosa i manjeg poreza,prica za malu đecu

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Vas poslodavce samo interesuje zarrada, tako pusti se prazne priče

Burin
Gost
Burin

Broj radnika je kod svih privrednika na minimumu, pa i ispod njega. Dovoljno je uci u bilo koji market, da sve bude jasno. Privrednici zgrcu milione, zive burzujski, a radnicima ostaju mrvice i borba za opstanak. Pomenutih 450 evra je po meni na granici koja obezbjedjuje najosnovnije potrebe covjeka. Podijelite dio kolaca s radnicima. A ko nije u stanju da… Više »

Banjanin
Gost
Banjanin

Onda ni ti ne bi radio.

nik
Gost
nik

e da ti je da ostaviš radnike na 200e, pih

Mne
Gost
Mne

A legendo da ti nije palo mozda, ali samo mozda, na pamet da se plate povecavaju da bi bilo bolje radnicima? Voljeli bi ste svi vi ne samo da ostanu plate iste, no ako kako mozemo za bonove za hranu da radimo!

Drasko Gajo
Gost
Drasko Gajo

Pa sto malo vam je da imate prihod 11 miliona godisnje Ako odboies tih 10 od 21 prihoda,Mislis da mozes da nadjes radnika za trista eura mjesecnom,Ovaj plan je spas za Crnu Goru,jer u protivnom ostacemo bez radne SNAGE jer ce dobar Dio NJIH poci da radi u inostranst o

Voz kasni
Gost
Voz kasni

Smanji svoje prihode ne zaradjivati cisto 10 miliona nego 1 milon dosta ti je ??

Mrki
Gost
Mrki

Pa nije ti bas malo 21 milion zarade na godisnjem nivou…Pušti malo i običan narod da nešto ućari a ne decenijama pojedinci se obagatili a ostali ni ono sto zarade ne mogu imati

Send this to a friend