Ekonomija

Radulović: Vlada treba da pomogne zimskim centrima, ljeto će ispeglati zimu

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je nedostatak snijega, u stvari, elementarna nepogoda, i da vlada treba da pomogne zimskim turističkim centrima da što bolje dočekaju ljeto, kada će sve krenuti nabolje.

Radulović za Dnevne novine kaže da ova zimska sezona pokazuje da, ipak, nijesmo dovoljno uložili u zimske turističke centre, iako nedostatak snijega uz visoke temperature, ponekad predstavlja nepremostivu prepreku turističkim radnicima.

“Potrebno je još ulaganja. Ne može se čekati zimska turistička sezona, uz ove klimatske promjene, sa dva topa za stvaranje vještačkog snijega. Očigledno je da to nije dovoljno. Međutim, i da ih imamo više, ove godine bi bila slaba vajda od njih. To nije slučaj samo sa Kolašinom i Žabljakom, već su u problemu i centri u regionu, kao što je Kopaonik. To je elementarna nepogoda,” kaže Radulović.

On ističe da nije prvi put da najveći dio zime u Crnoj Gori prođe bez snijega, i na takvu elementarnu nepogodu uvijek moramo računati.

“Nije dobro, ali bilo je sličnih godina pa se opet preživjelo. Turizam na Žabljaku, u Kolašinu, Rožajama, a od nedavno je na turističkoj mapi i Plav, drastično je pogođen ovom lošom zimskom turističkom sezonom. Turističkim radnicima u ovim krajevima ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju dugom i toplom ljetu, koje će na naše planine privući veliki broj turista. Siguran sam da će se to dogoditi, jer planine za razliku od mora imaju dvije sezone, ljetnju i zimsku”, ističe predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

On podsjeća da je zbog klimatskih promjena vrlo česta situacija da bude loša zimska turistička sezona i da neke banke čak i ne daju kredite za izgradnju hotela i skijališta na planinama ispod 1.650 metara nadmorske visine.

“Očigledno je došlo do promjene klime i treba očekivati da bude sve manje snijega. Teško je govoriti o tome šta je najbolje uraditi. Imamo predivne planine koje će našem turizmu znatno doprinijeti i ljeti. Zimi nema tog sadržaja koji može da zamijeni snijeg”, ističe Radulović.

On očekuje da će snijeg ipak pasti i da bi druga polovina februara i mart mogli da budu povoljni za skijališta.

“To može da ublaži dosadašnje loše efekte, naročito aku budu organizovane neke akcije koje bi privukle turiste, pa makar i vikendima. Sadržaji koji postoje na planinama i koji se grade, u svakom slučaju, svoju će valorizaciju doživjeti tokom ljeta. U smislu profita za turističke radnike je bolja ljetnja sezona na planinama, jer sa manje novca mogu da pruže gostu ono što on očekuje. Zimi su troškovi mnogo veći”, zaključuje Radulović.

Dobro bi došle subvencije

Radulović kaže da je turističkim radnicima teško da “prežive” kada elementarna nepogoda dovede do toga da sezona bude slaba.

“Mislim da bi Vlada mogla da im pomogne. Dobro bi im došle neke subvencije, kako bi spremno dočekali ljeto. Tada će biti druga priča. Siguran sam da će ljeti na našim planinama biti isto toliko turista koliko bi ih bilo zimi da je bilo snijega. Potrebna im je pomoć da prebrode ovaj period do ljetnje sezone”, kaže Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaj
Gost
Rozaj

Vlada da pomaze oni da protestuju, u Kolasin stotine miliona ulozeno

Staxe
Gost
Staxe

O blagoš ko je jutros dom napunio,poželjesmo ga se…sačekaj suvlasniče da vidimo šta će vlada reći.Možda će po njima i ovo biti uspješna sezona pa neće biti potrebe za peglanjem…

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Opet lupeta

Gigi
Gost
Gigi

Koji turisti ce ti doci.Koja klijentela?

Odlicno
Gost
Odlicno

Ja ne znam dje je ovaj bio do sad? Nije ga bilo neko vrijeme… Zabrinuo sam se za njega

Sasa
Gost
Sasa

Evo ga ovaj dezurni ,s peglom jutros…

Pegla
Gost
Pegla

nebrinite ljeto ce ispeglat zimu..
Odje su svi mozgovi ispeglani. Neeeesjecam se kad je neko progovorio da valja.

Lipovo
Gost
Lipovo

Zašto ovaj ,,Smješko,, nije predsjednik Vlade?

eviva
Gost
eviva

Zlatibor je na 900 metara nadmorske visine, pa se ne moze naci slobodan apartman… Druge su stvari u pitanju, neznalice

Suljo Kožar
Gost
Suljo Kožar

Ovdje nije problem samo ova turistička sezona. Postavlja se pitanje opravdanosti ovih investicija obzirom da se sva skijališta nalaze na oko 1.100 metara iznad mora, gdje već ove par godina ni na visočijim skijalištima nema snijega. Usled globalnog otopljavanja snijeg u Crnoj Gori će biti za par godina senzacija. Vlada troši uzalud pare obveznika na investicije koje su u stratu… Više »

Da radimo
Gost
Da radimo

Otpustio si mnogo radnika Radulovicu a pricao si da fale radnici

Bnjj
Gost
Bnjj

Patriota plaća radnike 250,300e.

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Ovaj radulović ne što je pametan,noo lijep ka glumac…sve zna.

MagaracJovana
Gost
MagaracJovana

Filteri ?

Todor
Gost
Todor

Dobro ovaj zbori

Slavko
Gost
Slavko

Opet ovaj konobar…

Lazizy
Gost
Lazizy

Nedostatak snijega = elementarna nepogoda?
Dobro jutro Crna Goro!

Neobaviješteni
Gost
Neobaviješteni

kad padne elementarna nepogoda…kad ne padne opet elementarna nepogoda…a sto se tice peglanja ovaj “Vlado” kojeg on proziva da ispegla minuse zimskim centrima neka uzme od njega (Radulovica) jer se on stalno hvali kako mu je svaka sezona sve bolja, popunjenost njegovih hotela mu varira izmedju 103-105% (xaxaxa)…jer koliko znam “Vlado” i nema nesto svojih para bez sto “oskube” od… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Kakav strucnjak

Pjer
Gost
Pjer

E nemozemo vise
Te avio kompaniju te zeljeznicu te pomorske kompanije
Dokle vise pobogu
I odakle
Inace ispeglana je i zima i ljeto kako se radi

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

A moze li ista proci ,bez ovoga strucnjaka!
Zato nam i ide ovako ,kad su vam ovo eksperti!

Rio
Gost
Rio

Ovo je Prepametan Covjek

Žaro Filipinac
Gost
Žaro Filipinac

Ne zna se je li više pametan ili više čojek? Šta bi sa ona 93 Tajvanca uhvaćenih na Zabjelu?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vise je pametan

Kuvar-kormilar
Gost
Kuvar-kormilar

Tanko oboje!

Ana
Gost
Ana

Hoces da kazes da ces se i ti odreci svoje zarade da bi pomogo drzavi!?Ajde ne mlati.Mi kotorani znamo sto si bio do juce a sad nesto filozofiras

Send this to a friend