Ekonomija

Radunović: Moguće smanjenje poreza na zarade

Darko Radunović

Poslodavci bi sredinom naredne godine možda mogli da očekuju smanjenje opterećenja na rad, kazao je ministar finansija Darko Radunović na skupštinskom Odboru za ekonomiju, budžet i finansije, prenosi RTCG.

Poslodavci tvrde da plaćaju najviša opterećenja na rad u regionu i da im je to jedna od biznis barijera.

Poreska opterećenja na rad za više od polovine poslodavaca najozbiljnija su barijera u poslovanju, pokazala je anketa Privredne komore, dok računica Unije poslodavaca kaže da su ta opterećena, od država regiona, najveća u Crnoj Gori.

“Da bi poslodavac isplatio zaposlenom neto zaradu od 500 eura po osnovu poreza i doprinosa u Crnoj Gori državi mora da plati 61,64 odsto ili u apsolutnom iznosu 301 euro”, kaže predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

U Uniji poslodava kažu da je u Srbiji to opterećenje 57 odsto, a u Hrvatskoj 45.

Zato predstavnici udruženja poslodavaca traže smanjenje tih dažbina u mjeri koja, kako kažu, ne bi ugrozila javne finansije.

To su saopštili pred Odborom za ekonomiju na konsultativnom saslušanju koje je inicirala Socijaldemokratska partija. Ta stranka predlaže smanjenje dažbina poslodavaca za 10 odsto ali postepeno.

“Ne da to bude šok za budžet nego da imamo ono što je za poresku politiku najvažnije da ona bude otvorena, s jedne strane i da bude predvidljiva”, kazao je poslanik SDP-a Raško Konjević.

I poslanici vladajuće koalicije smatraju da bi trebalo smanjiti opterećenja na rad koja plaćaju poslodavci, ali da se mora voditi računa o uticaju te odluke na budžet.

“Nije moguće bilo kakav radikalan potez uraditi, drugo su naše želje i populističke i političke izjave, a to je nemoguće u ovom trenutku”, poručuje poslanik DPS-a Filip Vuković.

“Ja jesam jasno za smanjenje fiskalnog opterećenja, ali sam za to da će to smanjenje doprinijeti povećanju zarada”, ističe poslanik SD-a Boris Mugoša.

U Ministarstvu finansija imaju razumijevanja za zahtjeve poslodavaca i poslanika, ali kako kaže resorni ministar Darko Radunović u ovom momentu ne može dati obećanje da će oni i biti i ispunjeni.

“Moja su očekivanja da negdje sredinom sljedeće godine na ovoj temi možemo nešto uraditi, ali moramo dobro voditi računa. Ja bi volio da sljedeće godine imamo vanredni prihod koji može da bude veći nego što smo planirali iz koncesija za Aerodrome ili veći od ekonomskog državljanstva pa da to bude povod da mi nešto mijenjamo”, poručio je Radunović.

Svi su saglasni da bi smanjenje opterećenja na rad umanjilo sivu ekonomiju, a povećalo zarade, zaposlenost i konkurentnost privrede.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Privatnik pokaj
Gost
Privatnik pokaj

Samo me zanima sa koje će nam strane uzeti da nadoknade i prevrše, kao i obično. PUŠTITE KAKO JES, NE DIRAJTE NIŠTA, UVIJEK POKVARITE!

Bnjj
Gost
Bnjj

Ekonomsko državljanstvo pa svi ga uvode evo Grčka koja je atraktivna za ukaganje

seosko magare
Gost
seosko magare

Kako ste divni, bruka. Sve fukara do fukare. A sto cemo sa ovim doprinosima za radnike koje poslodavci ne uplaćuju, sto sa njima??? Radnici evo od 10 pa sve do 30 god radnog staza a ne uplacuju im poslodavci i to sve po nalogu poreske jer oni te doprinose sebi u dzep i bahate se, a radnika/icu ne obavijestavaju o… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sto je sa kriznim porezom sto ste nam uveli,a rekli to ce trajat samo godinu.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Jos traje i trajace jer se zaborave te stvari. Kaze se godinu a misli 10.
Tako i ovo, smanjice porez sredinom godine – ali 2044te.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Do sredine naredne godine ce se ova tema zaboraviti i nece se o njoj pricati.

Luseri u region
Gost
Luseri u region

Manje na ruke, više u banke i obratno. Magični svijet privatluka

Rajko
Gost
Rajko

Luzer: Jesi li privatnik? Znaš li šta znači biti privatnik u Crnoj Gori? Znaš li zašto se samo budale danas upuštaju u privatluk? Znaš li zašto ima ovoliko partija i sveštenika? Ništa više.

Pgcg
Gost
Pgcg

Ovo je najveca moguca prepreka rastu zarada.

Bnjj
Gost
Bnjj

U Srbiji postoji i neoporezivi dio zarade to ste zaboravili da kažete

Bnjj
Gost
Bnjj

Smanjiti doprinose ali onda i uvesti minimalac na 350e,jer naši privatnici stalno kukaju a radnike bijedno plaćaju. Najbolje bi bilo uvesti ko poveća platu da mu se smanje porezi onda su i radnici zadovoljni a i više ima para za potrošnju raste ekonomija

Beka
Gost
Beka

Pa naravno ako mislis da se svi osiguraju na puni iznos minimum 30% smanjiti

Zoka ko
Gost
Zoka ko

A no sto legendoo

Bnjj
Gost
Bnjj

Radnici iz privatnog sektora plaćaju državne uhljebe

Send this to a friend