Ekonomija

Radunović: Stvaramo ambijent za privredu i privredne aktivnosti

Stvaramo ambijent za privredu i privredne aktivnosti, saopstio je ministar finansija Darko Radunović na tradicionalnom sastanku premijera i članova Vlade Crne Gore sa privrednicima održanom u Privrednoj komori Crne Gore i napomenuo da su u poslednjem kvartalu 2020. godine usvojeni Zakon o javnim nabavkama, Zakon o javno privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama.

“Prisutna je činjenica da imamo visoko opterećenje na rad, 41 odsto kod nas, a 36,5 odsto u državama Evropske Unije. U ovoj godini smo smanjili za 2 p.p. na teret poslodavca za zdravstveno osiguranje, od Nove godine krizni porez će ići – 2 i povećali smo minimalnu cijenu i mišljenja sam da je to dosta dobar trend i o tome ćemo voditi računa, izjavio je ministar Radunovic i naglasio da je ovo smanjenje imalo malog efekta na povećanje prosječne zarade u Crnoj Gori i nije dalo odraza kod poslodavaca.

Kada je u pitanju sistem elektronske fiskalizacije naveo je da nismo uspjeli na vrijeme da završimo tender zajedno sa Svjetskom bankom i samim time odlozežna je primjena za godinu dana i istakao sistem kao dobar alat u borbi protiv sive ekonomije, a naredna godina ce poslužiti kao dobar testni period i mogućnost da se izabere dobar ponuđač.

Takođe, naglasio je sljedeće – Stvorili smo fiskalnu stabilnost i kontrolišemo dva najvažnija makroekonomska indikatora – deficit i javni dug, ali moramo voditi računa o svakom prihodu koji ide u budžet, pod mjerama smo fiskalne konsolidacije i moramo to imati na umu.

“Moramo biti vrlo oprezni prilikom promjena načina i modela opterecenja na rad”,  zaključio je ministar finansija Radunović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ABC
Gost
ABC

Ambijent za privredu je kada se tenderi ne pisu po specifikacijama koje samo jedna kompanija moze ispuniti!

Bnjj
Gost
Bnjj

Cijene rastu a plate 200,300e tragedija

Send this to a friend