Ekonomija

Radunović: Vlada radi na poboljšanju standarda građana

Cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore je poboljšanje standarda građana, te približavanje BDP-a prosjeku EU, kazao je danas u Skupštini Crne Gore, ministar finansija Darko Radunović,  tokom izlaganja o rebalansu budžeta.

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu za 2019. godinu, kojim je planirano zaduženje od 500 miliona eura.

Ministar Radunović je napomenuo kako su mjere Vlada Crne Gore usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti i ojačavanje konkutrentosti ekonomije.

“Mjere su dale dobre rezultate koji se ogledaju u poboljšanoj poziciji Crne Gore na međunarodnim finansijskim tržištima, povećanju izvornih prihoda budžeta i poboljšanoj kontroli tekućih rashoda, doprinoseći stvaranju suficita tekućeg budžeta u iznosu od 152,8 miliona eura”, naglasio je ministar finansija.

Radunović je danas kazao da je jedan od razloga rebalansa budžeta potreba da se stvore  zakonski preduslovi za refinansiranje postojećeg duga i stavranje fiskalne rezerve.

“U cilju stvaranja preduslova za refinansiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve, koji pristižu na naplatu naredne godine, razmatra se mogućnost emisije državnih obveznica ili realizacije kreditnog aranžmana u drugoj polovini godine do 500 miliona eura na domaćem ili stranom tržištu kao rezlutat povoljnih kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu”, rekao je ministar Radunović.

Drugi razlog rebalansa, dodaje ministar, je odluka Vlade da doprinese povećanju životnog standarda zaposlenih sa najnižoim zaradama kroz politiku povećanja minimalne zarade, a da istovremeno obezbijedi i smanjenje poreskog opterećenja rada privrede smanjenjem stope doprinosa.

On je dodao da je očekivano da će prihodi na nivou godine biti veći šest milona i iznosiće 1,834 milijarde eura, odnosno 38,2 odsto procijenjenog BDP-a koji se procjenjuje na 4,8 milijardi eura.

Radunović napominje kako, kao rezultat povećanja ekonomske aktivnosti i borbi protiv neformalne ekonomije, te i povoljnih kretanja na tržištu rada, prvu polovinu godine karakteriše povećanje naplate budžetskih prihoda iznad plana za oko 21 milion eura.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Motika
Gost
Motika

Da , da nema SFRJ zaostavštine…

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Vidim mnogo se radi, od 18 fotelja čak četiri su zauzete.

oooo
Gost
oooo

Vise Lada “Standard” (ko se sjeca) nece imat 100 KS vec joj slijedi nesebicno poboljsanje od strane vlade. Ubuduce ce imat 101 KS. Sve za gradjane CG. Hvala vladi.

mojsilović
Gost
mojsilović

Nemojte više poboljšavat dok se ne naviknemo malo na ovaj standard da nam ne udari u glavu.

JOPETJA
Gost
JOPETJA

Nek se i dalje grade stambene jedinice sa vise stotina stanova cak i hotele ruse i grade stanove .Sigurno cemo biti svjetski rekorderi u statistici praznih stanova.A sto se gradi i ko i zakoga gradi nije nicija briga.Pogledajte nasto Podgorica izgleda ko Budva u velikom.Tri fabrike na 40.000 stanova praznih

Bnjj
Gost
Bnjj

Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi to je Cg ekonomija kratak opis mi i nemamo ekonomiju svega nekoliko ozbiljnih fabrika, sezonski hoteli, donacije dijaspore

Bnjj
Gost
Bnjj

U Cg ima dosta para u opticaju ali je u rukama malog broja ljudi stvar je tu jasna ako hoćemo pristojan život za običnog čoveka treba za bogataše uvost progresivno oporezivanje da se više daje za siromašne ljude i tako stvara država blagostanja kao kod Skandinavskih zemalja

Animus
Gost
Animus

Ne treba poseban porez, nego isti porez za sve. Al da se uzme sto je ilegalno steceno i da se ulozi u privredu i zaposle gradjani. Isto tako da drzava bude vlasnik privrede, telekomunikacija, energetike i sl, a ne da se to gura privatnicima. Sve opljackase, prodadose i zaduzise nas. Kratak opis ucinka Vlade zadnjih 15ak god. Kakav narod, takva… Više »

delboj
Gost
delboj

Jos par godina i puca sistem, ja kao privatnik ne mogu vec 5 godina da “ušparam” ni jedan jedini cent. Sebi kao i radnicima obezbjedjujem platu mjesecno, njima malo vise iznad zvanicne prosjecne, meni dupla prosjecna. Inace mi radnici rade 8 sati dnevno – 5 dana u nedjelju, a ja 12-16 sati dnevno svaki dan. Uz ulaganje od 40000 eura,… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

U Šavnik je 54 opštinara funkcionera a sa koliko vozila raspolažu to ne znam.

jasarko
Gost
jasarko

Sve tacno…moja firma se ugasi doduse bez dugova, nameti preveliki od drzave…nece stranac to da trpi i stavio je kljuc..dovidjenja…jedino ko moze radit ovi na crno sto cupkaju pola prometa…i ovi sto imaju dobre veze..nema ovdje hleba..ko moze neka pali odmah.

Janko
Gost
Janko

Ha ha kakva provala ovaj radunovic neki smesan lik

Slavko
Gost
Slavko

Radite za vas i vase porodice koje imaju milione, a Crnogorci imaju najnize plate u Evropi…

Random
Gost
Random

U potpisu, Hans Kristijan Andersen.

Montesprdnja
Gost
Montesprdnja

Pogrešno radite, alo, to je poboljšanje vašeg standarda.

Bbbb
Gost
Bbbb

Covjece 15godina nam prosjecna plata iznosi 500€, a ispostavilo se da nije cak ni toliko vec iznosi 430€ jer ste lazirali podatke…

ND
Gost
ND

E baš se to vidi na djelu! Popadasmo od sreće!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dobro vam ide, 2 € dnevno🐃🐃🐃

Gas4
Gost
Gas4

Ovo su price za malu djecu, vide se rezultati.

u plusu 150.000
Gost
u plusu 150.000

Vjerujemo da nešto rade, problem je što to građani ne osjećaju!

Send this to a friend