Ekonomija

Rast štednje je znak povjerenja i stabilnosti bankarskog sistema

Potpisivanjem Sporazuma o Nedjelji štednje, koja se u Crnoj Gori sprovodi već 16 godina, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i glavni izvršni direktori poslovnih banaka juče su najavili obilježavanje Svjetskog dana štednje 31. oktobra.

Pod sloganom Prvi korak u sigurnu budućnost, zajednička akcija potpisnika ovog dokumenta i ove godine podrazumijeva dodjelu štednih knjižica djeci koja će biti rođena od 31. oktobra do 6. novembra. Kako podsjećaju iz CBCG, roditelji novorođenčadi koji otvore štednu knjižicu u nekoj od crnogorskih poslovnih banaka, centralna institucija monetarnog sistema poklanja po 200 eura, a isti iznos daće i banka.

“Na taj način sva djeca rođena u ovom periodu dobijaju na poklon prvu štednju u ukupnom iznosu od 400 eura. Deponovani iznos biće oročen na godinu dana, a nakon toga roditelji mogu podići novac ili ga opet položiti”, precizirali su iz CBCG.

Guverner je zahvalio predstavnicima banaka što su i ove godine učestvovali u kampanji.

“Očekujem da će ova akcija dati doprinos ublažavanju negativnih demografskih trendova u našoj zemlji, te promovisanju značaja štednje i svih njenih uticaja na ekonomski rast”, kazao je on i dodao da se kroz ovu akciju “iskazuje visok stepen društvene odgovornosti CBCG i svih banaka”. Najavio je skoro formiranje državnog radnog tijela za finansijsku inkluziju, edukaciju i pismenosti, u kome će sarađivati predstavnici CBCG, Vlade i spoljni ekspreti.

Prema riječima Žugića, nesporno je da postoji “monetarna politika koja favorizuje niske i čak negativne kamatne stope”.

“U Crnoj Gori jesu niske kamatne stope, ali štednja raste kao znak povjerenja i sigurnosti u bankarski sistem i većeg stepena finansijske stabilnosti”, naveo je i dodao da je bankarski sektor u značajnoj mjeri unaprijeđen u ključnim parametrima.

Komentarišući mjere koje je Savjet CBCG nedavno donio, kazao je da se njome utiče na veći stepen održivosti bankarskog sistema.

“Ako je naše stanovništvo prezaduženo, neophodno je zaštititi sa jedne strane banku od prekomjernih rizika kredita koji su neobezbijeđeni, a sa druge strane i stanovništvo od prekomjernog zaduživanja”, naveo je Žugić i ocijenio da time neće biti ugroženo bankarsko poslovanje, jer je interes CBCG da banke imaju veći profit čime se jača njihovo zdravlje i potencijalno raste kapital.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DPS 🐃🐃🐃🐃
Gost
DPS 🐃🐃🐃🐃

Nije mozda lako prepoznati na prvi pogled, Ali sve zasluge za ovu stabilnost I ugled idu Zugicu. Ima covjek smisao za mjeru i da prave kadrove uposli. Pravi doktor

Send this to a friend