Ekonomija

Raste broj nezaposlenih visokoškolaca: Traženi nastavnici, ekonomisti, pravnici

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, minule sedmice, broj visokoškolaca povećan je za oko 700. Vraćaju se korisnici stručnog osposobljvanja iz šeste generacije, a javljuju se i novi. Proteklih sedam dana prijavilo se 500 svršenih studenata, tako da je sada registrovano 2.067 diplomaca spremnih za sedmi krug osposobljavanja.

Podsjetimo, rok za prijavljivanje visokoškolaca je 15. novembar.

Poslodavci su i ove godine iskazali veliko interesovanje i ponudili oko 11.000 radnih pozicija, od kojih je 6.900 u realnom sektoru, a nešto više od 4.000 u zdravstvu, obrazovanju, policiji, vojsci, advokatskim kancelarijama, izvršitelji, notari, u turističkim organizacijama, političkim partijama, javnim ustanovama, privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala. Uobičajeno, najviše se traže ekonomisti i pravnici.

Kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Inače, u Crnoj Gori bez posla je ukupno 6.321 visokoškolac, što je u poređenju sa prošlom godinom manje za 22 odsto.

Među nezaposlenim visokoškolcima, njih 247 su masteri i magistri, a 13 doktori nauka.

Na tržištu rada, posljednjih godinu, u vidu ponude, tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 757 visokoškolskih zanimanja, sistematizovanih u 62 grupe, odnosno područja rada.

“Dominantno učešće, u tim kretanjima, imalo je šest grupa zanimanja vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori, društveno-humanistička zanimanja i zanimanja ugostiteljstva i turizma i činili su 65 odsto ukupne ponude visokoškolaca tokom posljednje godine”, analizira pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje mr Goran Bubanja.

Informatičari i statističari najbrže dolaze do posla.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NONEIM
Gost
NONEIM

Kako nece rast kad danas na osnovu BOLONJE svi zavrse fakultet…doktoriraju za godinu dana posle zavrsenog fakulteta bez dana radnog staza ili neke prakse…a ako se zaposle onda im se da odma sefovska pozicija a on jedva nadje put do firme…jer ga ni do fakulteta manje vise nije znao ali kupuo je bodove….zato zbog danas nekog izmisljenog Bolonjskog sistema svi… Više »

Ihaa
Gost
Ihaa

Doktoriraju godinu posle zavrsenih osnovnih studija? Gdje ti zivis?? Samo master traje dvije godine a bez njega ako nisi znao ne mozes do doktorata.. izgleda da ipak ti nisi znao put do fakulteta

Ivy
Gost
Ivy

O tome da li je Bolonja bolja od starog sistema mozemo danima diskutovati, oba sistema nose prednosti i nedostatke. Svakako, to je tema za malo obrazovanije od Vas, Vasa upitna pismenost vas diskvalifikuje za svaku dalju diskusiju.

Ivy
Gost
Ivy

*Vas diskvalifikuje

getr
Gost
getr

😉 🙂 😉 hit

Pjer
Gost
Pjer

U centar

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Nidje veze. Problem je u tome sto nam drzava vodi ekonomiju a ne privatnici. To uzrokuje nedostatak radnih mjesta a ne fakulteti.

MONAKO
Gost
MONAKO

Ma neka …Bas cudno…

Send this to a friend