Ekonomija ZVANIČNI PODACI UPRAVE ZA VODE

Raste proizvodnja i prodaja domaće vode, ali pada izvoz

Fabrike vode u Crnoj Gori su lani proizvele ukupno 29,8 miliona litara flaširane vode, što je za 3,2 miliona litara više nego 2018. godine, pokazuju zvanični podaci Uprave za vode. Ohrabruje podatak da je tokom 2019. godine prodato 28,7 miliona litara flaširane vode, odnosno preko 96 odsto proizvodnje. Za brigu je da je izvoz vode iznosio svega 797.676 litara, za razliku od 2018. godine kada je realizovano 975.380 litara, pišu Vikend novine.

WATER GROUP LIDER

U Crnoj Gori trenutno postoji sedam fabrika vode, a ubjedljivo najveću proizvodnju ostvarila je kolašinska fabrika “Water Group” sa izvorišta “Bukovička vrela” i to 11 miliona litara, što procentualno iznosi 37,1 odsto od ukupne proizvodnje.

Zatim slijedi “Aqua Bianca” iz Kolašina sa ukupnom proizvodnjom od šest miliona litara, tj. 20,3 odsto od ukupne

proizvodnje, dok je “Eko-Per” Šavnik u 2019. godini imala proizvodnju od 4,4 miliona litara, ondosno 14,8 odsto od ukupne proizvodnje flaširane vode.

Najmanju proizvodnju ostvarila je „Božja voda” sa Cetinja, koja je proizvela 509.342 litra, tj. 1,7 odsto od godišnje crnogorske proizvodnje.

PRODATO 96 ODSTO PROIZVODNJE

“Fabrike vode su lani uspjele da prodaju 28,7 miliona litara vode što je 96 odsto ukupne proizvodnje. To je ukupno 5,7 miliona litara više nego 2018. godine kada je prodato 23 miliona litara”, navodi se u Izvještaju koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Najviše je, prema očekivanju, prodala kolašinaska “Water Group” 10,49 miliona litara, “Aqua Bianca” 6,9 miliona litara, i “Eko-Per” 3,69 milion litara sa izvorišta “Maljen”

Zanimljivo je da Uprava za vode vodi kao posebne fabrike vode sa vodoizvorišta “Čeoče” vlasništvo “Water Group” i fabrike “Eko-Pera” napravljene na vodoizvorištu “Veliki Maljen” u Šavniku.

IZVOZ U RUKAMA EKO-PERA

Zabrinjavajući je podatak da je izvoz flaširane vode u 2019. godini pao na 797.676 litara. Podatke koje prezentujemo pokazuju da izvoz održava “Eko-Per” iz Šavnika koja je izvezla 725.129 litara vode sa vodoizvorišta “Veliki Maljen” i 42.331 litara sa šavničkog izvorišta “Gusarevci”.

“Gorska” Kolašin je izvezla 20.736 litara flaširane vode, a “Aqua Bianca”, Kolašin 9.479 litara flaširane vode.

 UGOVORI

Prema podacima iz Izvještaja, u oblasti voda trenutno je na snazi 19 ugovora o koncesiji, od čega 14 ugovora za korišćenje vode za potrebe flaširanja vode u komercijalne svrhe, dva ugovora za korišćenje vode za potrebe vodosnabdijevanja, te po jedan ugovor za korišćenje vode za uzgoj ribe, za korišćenje vode za pogonske i tehnološke potrebe i za flaširanje vode gdje je otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom.

Uprava za vode je predložila je u cilju poboljšanja prodaje vode da se fabrike povežu i objedine ponudu.

“Potrebno je intenzivirati marketinški nastup i postepeno stvarati crnogorski brend koji bi bio prepoznatljiv ne samo na domaćem već i na inostranom tržištu. Takođe, potrebno je povećati izvoz voda kroz plasman na tržištima kako regiona, tako i udaljenim destinacijama gdje i druge države iz okruženja plasiraju svoje vode”, navodi se u Izvještaju.

PROBLEMI KOD KONCESIONARA

U Izvještaju se konstatuje evidentan problem kod šest koncesionara iz razloga što nijesu realizovane ugovorene obaveze u skladu sa dinamikom utvrđenom ugovorom i rokovima za pribavljanje vodnih akata.

“Zaključkom Vlade Crne Gore, Uprava za vode zadužena je da aneksom ugovora o koncesiji produži rok za realizaciju ugovorenih obaveza, na period od 24 mjeseca uz uslov obezbjeđenja bankarske garancije za valjano izvršenje ugovora na iznos definisan u ugovoru o koncesiji, za sljedeće koncesionare: „Đekić export-import” d.o.o. Podgorica, „Bast” d.o.o. Nikšić, „Vektra Montenegro” d.o.o. Podgorica, „Feyur” d.o.o. Bar, „Oksarela” d.o.o. Kolaši i „Mercur System”AD Budva. Navedeni koncesionari su u proceduri obezbjeđenja bankarskih garancija za valjano izvršenje ugovora. Ukoliko se ne obezbijede bankarske garancije od strane koncesionara, Uprava za vode je u obavezi da pokrene postupak raskida ugovora o koncesiji”, upozorava se u Izvještaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gagi
Gost
gagi

Ne pomenuste nista sa UVOZOM vode,e treba napraviti sa “povlascenim ucoznicima”i raznim mesetarima uz Vladine cinovnike reciprocno,koliko se uveze toliko da se izveze,jer monopol u CG drze trgovinski lanci sa strane uz “podrsku domacih”partijskih vojnika.

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

U svim marketima dati najviše prostora za domaću planinsku vodu, a ne ove iz bunara koje stižu iz uvoza…

pHpH
Gost
pHpH

Diva , bianca , monta , suza najbolje vode i po ph vrijednosti i po ukusu . A mi uvozimo kisele vode pored nasih alkalnih.

Skorpionnecitas
Gost
Skorpionnecitas

Durmitorska DIVA Eko-Per je najbolja voda zato se najvise i izvozi jer ispunjava sve evropske standarede.

Virpazar
Gost
Virpazar

Vlasnik Diva vode je iz Srbije,tako sve pare od izvoza opet idu u Srbiju

Prč
Gost
Prč

Koliko vidim trenutno je mnogo jeftinija od konkurentskih a za drugo ne znam

Gibanica
Gost
Gibanica

Ne brinite vi ništa , samo razvijajte domaće a usput se sjetite Hrvata sa kampanjom početkom 2000-tig ” KUPUJMO DOMAĆE ” i vjerujte mnogi će kupovati domaće a tako će i naši ljudi vani traziti da se izvezu ti proizvodi u Države koje žive .

mujo džeger
Gost
mujo džeger

hahaha hrvacka kampanja kupujte domaće sa hrvackom naljepnicom a proizvedeno u srbiji, pa rvacka je u razvoj srpskih poljoprivrednih kombinata uložila ogromne novce , pa bg arenu reklamira soko štark iz zg , hhaha dok se mi sjetimo vuk pojede magarca

Dan
Gost
Dan

Pod 1 domaca voda treba da se forsira po kaficima i prodavnicama. Nasa voda je nažalost uvijek nedjenpo ćoškovima, u kaficima da ne pričam, sve uvozne. To nije stvar samo sa vodom, sve je tako

Izbelgije
Gost
Izbelgije

Neka raste u CG domaća proizvodnja a izvoz će doći na svoje !

Djuka
Gost
Djuka

U tuđoj ruci samo ona stvar raste

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve po marketima i kioscima za štampu, strane vode. Niste napisali kolike su plate tamo i radi li se samo sezonski. Cg ekonomija je dno dna sa platama

C G
Gost
C G

Da, znamo. Treba se ugledati na Srbiju i Šumsku: tamo je idila…

KPJ
Gost
KPJ

Sta se fatas Srbije
U pitanju je Crna Gora

gagi
Gost
gagi

Bnjj nebi lose bilo da te neko “preveze u hladovinu”prijat ce ti,jer tvoje gluposti to zahtijevaju.Glavu u hladovinu Bnjj.

Send this to a friend