Ekonomija

Razvoj pomorske privrede u fokusu Vlade

Radujem se što će razvoj pomorske privrede biti u fokusu Vlade u narednom periodu, istakao je potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović tokom okruglog stola “Strategija razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine”.

Ovaj događaj, održan u okviru javne rasprave, bio je prilika da privrednici i predlagači strategije razmotre pitanja od značaja za pomorsku privredu.

Okrugli sto je vodio Gvozdenović, a u radu su, među ostalima, učestvovali generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Maja Mijušković, samostalni savjetnik u Ministarstvu Dino Tutundžić, stručni saradnici Manolis Nikolaidis i Petar Đurović, direktor Sektora saobraćaja u Privrednoj komori Zoran Nikolić, sekretar resornog odbora udruženja Savo Barović, predstavnici kompanija, udruženja, akademske zajednice i drugi.

Gvozdenović je ukazao da se ovakva strategija prvi put donosi u Crnoj Gori i otvara mogućnost da se adekvatno valorizuju potencijali pomorske privrede.

On je najavio mogućnost da se u Komori, u okviru Odbora udruženja saobraćaja, formira grupacija za pomorstvo, kako bi privrednici imali priliku da još direktnije doprinose razvoju ovog značajnog sektora.

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministarstvu saobraćaja Maja Mijušković, kazala je da Strategija predstavlja intersektorski dokument zasnovan na principima plave ekonomije.

“Ministarstvo je, prilikom izrade Strategije, obuhvatilo osnovne segmente pomorske privrede: brodarstvo i usluge u pomorskom prevozu, brodogradnju, lučku infrastrukturu i usluge i ljudske resurse, ali i sve druge srodne djelatnosti poput ribarstva, nautičkog turizma, istraživanja i proizvodnje ugljovodonika i biotehnologije mora. Imajući u vidu značaj strateškog dokumenta, želim da zahvalim Privrednoj komori na konstruktivnoj i intenzivnoj saradnji kako bi administracija i privreda upravo kroz sinergiju postigli značajnije rezultate u ovom sektoru, a čemu će svakako doprinijeti i implementacija Strategije”,  rekla je Mijušković.

Stručni saradnik u procesu izrade Strategije Manolis Nikolaidis istakao je da Strategija uključuje pet vrlo bitnih stubova: privatni i javni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu i životnu sredinu – dodajući da je pri izradi uzeta u obzir uporedna praksa zemalja EU.

Posebnu važnost, prema njegovim riječima, u budućnosti imaće udruživanje pomorskih subjekata. Zato je planirano osnivanje crnogorskog pomorskog klastera čiji će članovi biti privredni subjekti iz sektora plave ekonomije.

Privrednici su tokom rasprave afirmativno govorili o kvalitetu dokumenta, te pohvalili uloženi trud da se izradi ovako sveobuvatan dokument koji daje konkretne smjernice, posebno u dijelu definisanih akivnosti.

Svakako, učesnici su iznijeli i određene sugestije, koje će naravno biti predmet dodatnog analiziranja od strane obrađivača Strategije, te zavisno od utemeljenosti istih biti i implementirane u konačni tekst Nacrta Strategije.

Podsjetimo, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će u Baru 11. marta održati završni Okrugli sto u procesu javne rasprave povodom Nacrta Strategije razvoja pomorske privrede, sa početkom u 11h u prostorijama AD “Luka Bar”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Torpedo
Gost
Torpedo

Dva covjeka su zbog nerada i katastrofalnih rezultata razrijesena sa funkcija u Luci Bar, pa su nakon toga kao “eksperti” angazovani u Barsku plovidbu.

KLM
Gost
KLM

Razvili ste je i dosad

Send this to a friend