Ekonomija

Razvojnim projektima u poljoprivredi i drvopreradi do ekonomskog državljanstva

Raspisan javni poziv

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dostavljanje predloga razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede i drvoprerade, a zainteresovani predloge mogu da dostave do 31. decembra 2021. godine. Kako je saopšteno iz tog resora, poziv je objavljen radi sačinjavanja Liste projekata na osnovu kojih se može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, koju će utvrditi Vlada.

Ministarstvo je, ističu, relizovao niz aktivnosti sa ciljem definisanja prihvatljivih projekata koji bi imali maksimalan i očekivani efekat – nove poljoprivredne i prerađivačke kapacitete i nova radna mjesta, posebno u manje razvijenim opštinama, i u konačnom viši kvalitet života i životni standard naših građana.

“Prethodno smo donijeli Pravilnik kojim su propisani uslovi za razvojne projekte u oblasti poljoprivrede i drvoprerade, nakon čega je raspisan javni poziv. Propisano je da se na Listi razvojnih projekata mogu naći samo projekti u kojima je ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u iznosu od najmanje 2.000.000 eura, ulaganje u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda u iznosu od najmanje 3.500.000 eura i u drvopreradu u iznosu od najmanje 4.000.000 eura. Takođe, projekat u primarnoj proizvodnji mora zapošljavati najmanje 10 osoba, u preradi, kao i drvopreradi, najmanje 20”, pojašnjavaju.

Dodaju da će Ministarstvo prilikom sačinjavanja predloga Liste razvojnih projekata cijeniti da li će se projekti realizovati na teritoriji manje razvijenih opština, što, kako kažu, znači nastavak opredjeljenja za brži i ravnomjeran regionalni razvoj, posebno na sjeveru Crne Gore.

“Akcenat će biti i na realizaciji razvojnih projekata koji za cilj imaju supstituciju uvoza poljoprivrednih i ribljih proizvoda, valorizuju neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta u drvnoj industriji i stvaranje nove dodate vrijednosti kroz veću finalizaciju drvnih proizvoda i povezivanje sa turističkim i smještajnim kapacitetima. Prilikom izbora projekata za program ekonomskog državljanstva u ovim oblastima, cijeniće se da li projekat omogućava adekvatnu zaštitu životne sredine, uvođenje novih tehnologija, povezivanje poljoprivrede i turizma, afirmaciju i unapređenje proizvodnje i plasmana tradicionalnih crnogorskih proizvoda i povećanje organske proizvodnje”, naglasili su u Ministarstvu.

Sve detaljnije informacije i potrebna dokumentacija definisana je Javnim pozivom koji se nalazi na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja http://www.mpr.gov.me/vijesti/211177/Javni-poziv-za-dostavljanje-predloga-za-Listu-razvojnih-projekata-u-oblasti-poljoprivrede-i-drvoprerade-na-osnovu-kojih-se-moze.html.

Send this to a friend