Ekonomija

Realizovati ideje o turističkoj valorizaciji planine Ljubišnja

Radna posjeta opštini Pljevlja/ Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prilikom radne posjete Pljevljima, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović posjetio je i Rudnik uglja AD sa svojim saradnicima. Na sastanku je iskazana obostrana čvrsta odlučnost i postignut načelni dogovor o zajedničkom poslu na realizaciji ideje o turističkoj valorizaciji planine Ljubišnja. Dogovoreno je da, u najskorije vrijeme, cijela zamisao bude formalizovana i podrobnije razrađena kroz potpisivanje sporazuma o saradnji između resornog Ministarstva i Rudnika uglja, saopšteno je iz tog resora.

Kako su istakli, Stijović je u posjeti Pljevljima bio sa direktorom Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju Draganom Otaševićem, direktorom Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladislavom Bojovićem i načelnikom za drvnu industriju Goranom Đalovićem.

Tom prilikom, navode iz resora, u kabinetu izvršnog direktora Milana Lekića, organizovan je sastanak kojem su ispred Rudnika uglja prisustvovali i predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević, direktor Sektora za razvoj i investicije Jagoš Gomilanović i inženjer za rekultivaciju zemljišta Radoslav Zečević.

“Na sastanku je iskazana obostrana čvrsta odlučnost i postignut načelni dogovor o zajedničkom poslu na realizaciji ideje o turističkoj valorizaciji planine Ljubišnja”, ističe se u saopštenju.

Dogovoreno je da, dodaju iz Ministarstva, u najskorije vrijeme cijela zamisao bude formalizovana i podrobnije razrađena kroz potpisivanje sporazuma o saradnji između resornog Ministarstva i Rudnika uglja.

“Izvršni direktor Lekić se zahvalio Stijoviću na iskazanom povjerenju u našu kompaniju i izrazio zadovoljstvo što je, za razliku od svih ranijih godina, kada su, kako je rekao, predstavnici centralne vlasti dolazili isključivo sa namjerom da od Pljevalja nešto uzmu, u konkretnom slučaju, iskazano povjerenje u Rudnik uglja i nedvosmislena riješenost za ulaganje u potencijale naše opštine”, dodaje se u saopštenju.

S druge strane, napominju, Stijović je saopštio da će doprinos Rudnika u ovom projektu biti od velikog značaja, ističući da će “resorno ministarstvo izmiriti sve obaveze po osnovu budućeg angažovanja mehanizacije Rudnika uglja za posao probijanja puteva i ostalih, projektom predviđenih usluga”.

“Obje strane su usaglasile zajedničke stavove kada je riječ o svakojakim potencijalima Ljubišnje, ukazujući na veliki propust i odsustvo sluha prethodnih vlasti što se ovaj netaknuti prirodni biser na sjeveru Crne Gore, na pravi način, do sada nije valorizovao”, piše u saopštenju.

Takođe, dodaju,  učesnici sastanka su iznijeli mišljenje da se, u narednom periodu, pitanje konkretnih ulaganja u infrastrukturu i poboljšanje uslova života na selu mora afirmisati kao prioritet, jer je situacija na tom polju i više nego alarmantna.

“Kada je riječ o rekultivaciji zemljišta i eksperimentalnom projektu sadnje ljekovitog bilja, izvršni direktor je upoznao delegaciju Vlade Crne Gore sa idejom, do sada realizovanim i planiranim aktivnostima”, navedeno je u saopštenju.

Ministar Stijović je pozdravio takvu inicijativu rukovodstva Rudnika uglja.

“On je poručio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputiti svaku moguću, na zakonu utemeljenu, konkretnu pomoć takvim i sličnim projektima”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend