Ekonomija

Redefinisati uloge glavnog državnog i glavnog gradskog arhitekte i intenzivirati rad urbanističkih inspektora

Potrebno je povećati ovlašćenja lokalnim samoupravama, redefinisati uloge glavnog državnog i glavnog gradskog arhitekte i intenzivirati rad urbanističkih inspektora, ocijenjeno je na današnjoj  sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, na kojoj je sprovedeno kontrolno saslušanje ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića.

Kako je saopšteno iz Skupštine, saslušanje na temu “Stanje u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori” sprovedeno je na inicijativu poslanica Suade Zoronjić i Božene Jelušić.

Mitrović je upoznao Odbor sa situacijom sa kojom se novo rukovodstvo Ministarstva susrelo po stupanju na funkciju u decembru 2020, koracima preduzetim u prethodnom periodu u cilju unaprjeđenja stanja u oblasti planiranja prostora i pozitivnim uporednim iskustvima koja se u tom cilju koriste, aktivnostima koje su u toku i planovima za naredni period.

“Tokom rasprave postavljena su brojna pitanja i iskazani stavovi i mišljenja koji se mogu rezimirati na sljedeći način: na koji način se upravlja prostorom Crne Gore, kada se može očekivati Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i zbog čega se nije odmah po formiranju Ministarstva pristupilo izradi istog, da li je donošenje pomenutog Zakona trebalo da prethodi najavljenom osnivanju Zavoda za planiranje prostora i urbanizam, da li je zaustavljen rad na izradi novog Prostornog plana Crne Gore, imajući u vidu da je aktuelni Plan prestao da važi i da li se, iako je važio do 2020. godine i dalje primjenjuje, koji treba da budu kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za građenje, koja je procedura donošenja prostornih i detaljnih urbanističkih planova”, navode u parlamentu.

Dodaju da je na sjednici naglašeno postojanje problema nejasnih vizija i poštovanja rokova prilikom objavljivanja prijave građenja na internet stranici Ministarstva.

“Odbor je odlučio da se o izvještaju sa predloženim zaključcima naknadno izjasni na nekoj od narednih sjednica Odbora”, zaključuju u Skupštini.

Send this to a friend