Ekonomija

Refinansiranjem kredita uz pomoć Vlade Prijestonica izbjegla blokadu računa

Opština Cetinje

Zbog kredita koje ima kod Erste banke u iznosu od 7.000.000 eura i Addiko banke u iznosu od 3.000.000 eura, Prijestonici Cetinje prijetila je blokada računa. Zato je pomoć zatražila od Vlade, kako bi joj refinansirala kreditne obaveze. Ministarstvo finanija smatra da je ovaj zahtjev Prijestonice opravdan, pa preporučuje Vladi da pomogne Cetinju.

Naime, Prijestonica Cetinja je, kako se navodi u Informaciji koju je razmatrala Vlada, kao razloge za dostavljanje zahtjeva za dobijanje saglasnosti za refinansiranje kreditnih obaveza, navela nemogućnost izvršenja budžeta ove opštine za ovu godinu po planiranoj dinamici, kao i da se, zbog neplaćanja zakonske obaveze isplate poreza i doprinosa na zarade, ne dozvoli blokada žiro računa Prijestonice.

“Tokom budžetske godine, Prijestonica Cetinje suočila se sa neplaniranim rashodima po osnovu sudskih izvršenja iz ranijih godina, u iznosu od 240.000 eura, što je rezultiralo neizvršavanjem tekućih obaveza za poreze i doprinose na zarade. Takođe, zbog neravnomjernog mjesečnog priliva, koji bi bio dovoljan za navedene mjesečne troškove i zbog prispijeća obaveza iz prethodnog perioda, Prijestonica Cetinje smatra da je u cilju uravnoteženja budžeta, svrsishodan način reprogramiranje i refinansiranje postojećih kreditnih zaduženja po sniženoj kamatnoj stopi i produženju roka otplate kredita”, ističe se u Informaciji.

Prijestonica Cetinje je 2015. godine kod Erste banke podigla kredit od 7.000.000 eura, a za koji je izdata garancija Vlade Crne Gore –Ministarstva finansija, dok je kod Addiko banke podigla 3.000.000 eura.

Prijestonica Cetinje je sa Erste bankom usaglasila tekst Aneksa Ugovora o kreditu, u kojem su ugovorne strane –Prijestonica Cetinje i Erste banka, definisale produženje roka otplate kredita kao i smanjenje kamatne stope.

“Naime, Aneksom Ugovora o kreditu, definisano je produženje roka otplate kredita za dodatnih 25 mjeseci, što bi rezultiralo da se kredit, od dosadašnjih 108 mjeseci, otplaćuje u anuitetima od 133 mjeseca, kao i da se kamatna stopa, koja se po postojećem ugovoru sastoji od fiksnog dijela od 3,65 odsto i varijabilnog dijela u visini tromjesečnog EURIBOR-a (3,65 odsto+3M EURIBOR) na ostatak glavnice, prema novim uslovima predviđenim Aneksom Ugovora, ista bi se sastojala od fiksnog dijela 3,50 odstzo i varijabilnog dijela u visini tromjesečnog EURIBOR-a (3,50 odsto+3M EURIBOR) na ostatak glavnice”, ističe se u Informaciji.

Kako su dodali, uslijed produženje roka otplate kredita i smanjenja kamatne stope, mjesečni anuitet od dosadašnjih 76.140 eura, po novom planu otplate počev od 9.decembra 2018. godine, iznosio bi 58.268 eura.

Kredit kod Addiko banke Prijestonica je zaključila na iznos od 3.000.000 eura sa rokom otplate od 120 mjeseci i kamatnom stopom od 4,80 odsto+3M EURIBOR.

“Stanje duga po navedenom kreditu na dan 31.oktobar 2018. godine, sa kamatnom stopom od 4,86 odsto i rokom otplate kredita do 31.05.2025. godine, iznosi 2.264.254 eura”, navodi se u Informaciji.

Uslijed finansijskih poteškoća za redovno servisiranje obaveza i nemogućnosti reprogramiranja kredita Addiko banke, Prva banka Crne Gore ponudila je Prijestonici Cetinje da otkupi kredit Addiko banke i svede kamatu na 3,40 odsto+6M EURIBOR.

“Takođe, u nacrtu Ugovora o kreditu između Prve banke Crne Gore AD Podgorica – Osnovane 1901. godine i Prijestonice
Cetinje, na iznos od 2.264.25 eura, pored refinansiranja obaveza Prijestonice Cetinje kod Addiko banke, definisan je rok otplate kredita do 2027. godine kao i da kamata ne može biti viša od 4,50 odsto godišnje, što čini značajno povoljnije uslove za otplatu kredita od uslova definisanih Ugovorom o kreditu sa Hypo Alpe Adria bankom AD Podgorica (Addiko bankom AD Podgorica)”, objašnjava se u Informaciji.

Po postojećem planu otplate kredita kod Addiko banke AD Podgorica, mjesečni anuitet iznosi 32.67 eura, dok bi mjesečni anuitet po Ugovoru o kreditu sa Prvom bankom Crne Gore AD Podgorica, iznosio 24.310, eura

Prema postojećim kreditnim uslovima kod Erste banke AD Podgorica i Addiko banke AD Podgorica, ukupan iznos kreditnih obaveza na mjesečnom nivou  iznosi 108.813 eura, dok bi uslijed reprogramiranja i refinansiranja kreditnih obaveza, ukupan iznos mjesečnih anuiteta iznosio 82.578 eura.

“Polazeći od činjenice da se Prijestonica Cetinje nalazi u poteškoćama izvršenja Budžeta za 2018. godinu po planiranoj dinamici i stvorenih predulsova da, uslijed neplaćanja zakonske obaveze isplate poreza i doprinosa na zarade, dođe do blokade računa, Ministarstvo finansija smatra opravdanim da se, u cilju uravnoteženja Budžeta Prijestonice Cetinje, zaključi Anaks I Ugovora o kreditu, od 20.oktobra 2015. godine, Aneks I Garancije Vlade od 9.novembra 2018. godine, sve u cilju produženja roka važenja kredita i postizanja povoljnije kamatne stope koja će rezultirati smanjenju mjesečnih anuiteta, kao i zaključenje Ugovora o kreditu sa Prvom bankom i Prijestonice Cetinje, u cilju refinansiranja kredita kod Addiko banke i reprogramiranja istog po značajno povoljnijim uslovima”, ističe se u Informaciji.

Jasno poručuju-kako realizacija reprogramiranja i refinansiranja kreditnih obaveza Prijestonice Cetinje ne dovodi do novog zaduženja već samo do smanjenja mjesečnih opterećenja po osnovu kreditnih obaveza, a samim tim i do uravnoteženja Budžeta Prijestonice Cetinje i njenog urednog servisiranja redovnih obaveza, u Ministarstvu smatraju opravdanim davanje saglasnosti na refinansiranje kredita Prijestonice.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Nista ne radi na Cetinje
.Od cega celjad zive…Jednostavno je prezivjet unjetnost…No comment..

Marjan KO
Gost
Marjan KO

Ovo je ona DPS-SD vlast, koja ce grad izvuci iz Ponora? Sramno.

Kolasin dps
Gost
Kolasin dps

A znali su Kolasin da prozovu dok je bila opozicija a jedini su sproveli sve dogovoreno i doveli stanje u red posle sto je DPS ostavio pustinju. A evo sad opet rade DPSovci po starom obrascu.

Boka bay
Gost
Boka bay

Hahahahahahaha pa zar nije sve procvjetalo na cetinje odakle sad krediti i blokade racuna????

KLM
Gost
KLM

Vraticete vi to Morgen

Marko
Gost
Marko

Sad ce se Bogdanovic i Blažić naljutiti na Kašćelana jer im je pokvario dobar posao…je li moguće da je moglo bolje nego sto su njih dvojica nešto odradili. Samo jos da vidimo sto će biti sa Njegoševom ulicom itd…

Cetinje
Gost
Cetinje

E pa ovo moze “samo”u Crnoj Gori.Ovim refinansiranjem kredita(garancija vlade)Prijetolnici,spasava se DPS MASINERIJA,za radi GLASOVA.U Opstini i javnim preduzecima “viska radnika-glasaca”,partijskih vojnika i sl. niko ne zna tacan broj,a prica se po Cetinju da je cifra preko 400 “radnika”viska.Iz DPS-a javljaju da nece “nikoga”otpustiti,i cak gradonacelnik Kascelan napusta tu funkciju,covjek snimio da je “upao u osinje gnijezdo”,ili je bio “blef”da… Više »

Boka bay
Gost
Boka bay

Dok je poslusnih i onih zadovoljnih sa dnevnicom od 10 eura nema sta da se brine dps za vlast..zamisli da si zadovoljan sa 10 eura na dan, jadan ovaj narod…

Send this to a friend