Ekonomija

Rekonstrukcija puta ka Hridskom jezeru značajna za turizam na Prokletijama

Hridsko jezero, foto: Admir Lalić

Rekonstrukcija puta Hridska krivina do Hridskog jezera od velikog je značaja za razvoj turizma na Prokletijama, ocijenili su predsjednik opštine Plav Mirsad Bajraktarević, članovi NVO Prijatelji Plava i direktor Nacionalnog parka Prokletije Admir Lalić, tokom obilaska te dionice.

Put ka Hridskom jezeru

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, predstavnici opštine, NVO i Nacionalnog parka očekuju da će u saradnji sa drugim subjektima, posebno dijasporom, u što skorijem roku obezbijediti sredstva u cilju sanacije i rekonstrukcije te značajne dionice za razvoj turizma u opštini Plav.

“U realizaciji ovih aktivnosti, JPNPCG očekuje i podršku Vojske Crne Gore. Hridsko jezero je jedna od najznačajnijih i najljepših lokacija u NP Prokletije, koja pored brojnih planinskih vrhova, predstavlja atraktivno mjesto za okupljanje turista”, navode u NPCG.

Obliazak dionice

Prvenstveno je, ističu, taj putni pravac značajan za lokalno stanovištvo koje uzdiže na brojne katune, kao što su Bogićevica, Kolašinaca, Bajrovića, Bakovića, Bjelaja katun, kao i za nacionalni park uzimajući u obzir jednu od njegovih ključnih smjernica kao što je saradnja sa lokalnim zajednicama u cilju oživljavanja ljetnjih stočarskih naseobina.

Hridsko jezero spada u red najviših planinskih jezera Crne Gore. Nalazi se na Prokletijama nedaleko od granice sa Albanijom na nadmorskoj visini od 1.970 metara. Maksimalna dubina jezera je oko pet metara.

Obilazak puta

Hridsko jezero se nalazi na sjeverozapadnoj strani Prokletija, u opštini Plav. Smješteno je između vrhova Mali i Veliki Rid, a ispod vrha Ridski krš, po čemu se smatra da je i dobilo ime. Njegova dužina je oko 300, a širina oko 160 metara. Ljeti je duboko oko pet metara, a u ostalom dijelu godine znatno više, zbog padavina i otapanja snijega. Udaljeno je od Plava 21 kilometar i do njega se može doći iz više pravaca različitim stazama.

PR Služba

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Bravo momci odlicna ideja a ti uzmi lopatu pa navali

Mojas
Gost
Mojas

Glavna ulica u Plavu je sa takvim ostecenjima da je rizik proci sa zapreznim kolima I poljoprivrednom mehanizacijom, a ovi poltroni DPS- a pricaju o uredjenju sumskih puteva u prvoj zoni parka gdje se samo pjeske ide,koja demagogija, pih.

Send this to a friend