Ekonomija

Rekorderi u Evropi: Crna Gora ima dva puta više mobilnih telefona nego stanovnika

Na kraju septembra ove godine broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 1.294.942 što odgovara penetraciji od 208,85 odsto, i predstavlja rekord u Evropi. Od ukupnog broja korisnika 53,6 odsto su prepaid korisnici, dok je postpaid korisnika 46,4 odsto, navodi se u Izvještaju o razvoju tržišta elektronskih komunikacija koji je juče razmatrala Vlada.

Usluge mobilne telefonije u Crnoj Gori pružaju tri operatora-Crnogorski Telekom, Telenor i M:Tel i to na teritoriji čitave države.

Tržišni lider u ukupnom broju korisnika je Mtel.

 

 

“U septembru 2019. godine, u odnosu na septembar prethodne godine, registrovan je rast broja korisnika od 4.9 odsto”, ističe se u izvještaju.

Poruke jeftinije, pozivi skuplji

Po visini pretplate po jedan postpaid paket Crnogorskog Telekoma i Telenora skuplji je od prosjeka zemalja Evrope u analiziranom uzorku (18,38 eura), dok su ostali paketi crnogorskih operatora jeftiniji od istog.

“Ovdje treba ukazati da je prosjek mjesečne pretplate u zemljama regiona (13,86 eura) niži u odnosu na prosjek zemalja Evrope (18,38 eura), iako postoji značajan broj operatora koji su istovremeno prisutni i u regionu i u zemljama Evropske unije (npr. Vodafone, T-Mobile, Telenor), što znači da postoji različita cjenovna politika, koja je očigledno prilagođena različitim standardima stanovnika zemalja regiona i stanovnika razvijenijih evropskih zemalja”, ističe se u Izvještaju.

Kada su postpaid korisnici u pitanju, cijene SMS poruka kod svih crnogorskih operatora su na nivou od 0,03 eura i značajno su povoljnije od prosječnih cijena u EU (0,07 eura) i nešto povoljnije od onih u zemljama regiona (0,04 eura).

“Po kriterijumu cijene razgovora u nacionalnom saobraćaju, paketi sva tri Crnogorska operatora mobilne telefonije su iznad prosjeka zemalja regiona i iznad prosjeka posmatranih zemalja EU. Važno je naglasiti da svi operatori u ponudi imaju i pakete kod kojih je razgovor prema svim mrežama uključen u pretplatu, ali su cijene ovih poziva izuzete iz kalkulacije prosječne vrijednosti zbog mogućnosti poređenja sa cijenama poziva koji se naplaćuju odvojeno od pretplate”, navodi se u Izvještaju.

Inače, naj­vi­še re­gi­stro­va­nih mo­bil­nih ko­ri­sni­ka bi­lo je 2008. go­di­ne ka­da je za­bi­lje­že­no čak 1,3 mi­li­o­na.

Manje žalbi

U prvih devet mjeseci ove godine je pisanim putem podnešeno 13.850 prigovora korisnika na sve EK usluge u Crnoj Gori, što je šest odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Prigovori su se odnosili na sve aspekte pružanja usluga (iznos računa, smetnje i prekidi u radu servisa, zloupotrebe, zahtjevi za raskid ugovora i sl.)”, ističe se u izvještaju.

Broj korisnika koji je u prvih devet mjeseci 2019. godine, nezadovoljan rješenjem operatora na podnešeni prigovor, podnio žalbu Agenciji je 463.

“Od ovog broja 97 žalbi je odbijeno, 104 žalbe su usvojene, dok je 164 postupka obustavljeno, jer su nakon podnošenja žalbi i zahtjeva Agencije da se po njima operatori izjasne, isti preinačili svoje odluke, odnosno u naknadnom postupku usvojili prigovore korisnika. Dakle, pozitivno po korisnika je riješeno 58 odsto žalbi koje su podnešene Agenciji, dok je 21 odsto žalbi odbijeno”, navodi se u izvještaju.

Na ostale žalbe je odgovoreno pisanim putem ili su proslijeđene Upravi za inspekcijske poslove na dalje postupanje.

Kada su u pitanju tužbe na odluke Agencije, u izvještajnom periodu, Upravnom sudu Crne Gore je podnešeno 13 tužbi.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Charlie Sheen
Gost
Charlie Sheen

Jedan mi je za porodicu, drugi za kamataše, treći za firmu. Slabo se javljam na zadnja dva.

Majka
Gost
Majka

Uzeli ste u obzir krimose i njihove famelje.Po deset tel.imaju.

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Nije problem toliko broj tel.brojeva,već što sa platom od 200-300e kupujemo telefone od po 500 do 1000e.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Svako ima najmanje po jedan rezervni za kriminalne aktivnosti.

Markom
Gost
Markom

Blago nam upamet ..bolje da privrijedimo nesto korisno

VHS
Gost
VHS

Isto tako ima dva puta više glasača nego stanovnika

Pjer
Gost
Pjer

BOLESNO
STA DRUGO RECI

grdun
Gost
grdun

Lazete da je poruka 3 centa

Ja sam to
Gost
Ja sam to

A ova priča je više dosadila

nik
Gost
nik

Netačno skroz, ima nas petot, mi odrasli imamo po jedan a djeca nemaju telefon, tako da imamo jedan telefon na dvije osobe

mrgud
Gost
mrgud

nista novo

Love me now
Gost
Love me now

A makse…. sad cujem kripte se nose da stepen vise od ovih “obicnih”

🇺🇦5:0🇷🇸😂
Gost
🇺🇦5:0🇷🇸😂

Cim vidim nekome broj na 068 sve mi je jasno

General Diaz
Gost
General Diaz

Seljaština

(18)➕
Gost
(18)➕

Neko zbog posla, neko zbog ljubavnice/ka, neko zbog interneta …

Komsija
Gost
Komsija

Blago im u pamet

Mrgud
Gost
Mrgud

Sve skupo,nema se za struju,vodu…ali račun za telefon se redovno plaća.

Bole
Gost
Bole

Ljudi koji nista ne rade, traze pare za kafu od oca i majke, nose 2 telefona sa 2 broja. Nikad mi nije bilo jasno zasto. Aj da shvatim poslovne ljude koji hoce da odvoje privatan zivot od poslovnog, ali vecini realno ne treba. Pomodarstvo je cudo.

gwido
Gost
gwido

To ti je takozvano podgoricenje

med. teh
Gost
med. teh

Ne no Berancenje!!

Igi
Gost
Igi

Opet lideri u regionu. Blagos mene za moju zemlju 🙂

Sasa
Gost
Sasa

Primitivni nazalost

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Ako su ove cijene prilagodjene nasim standardima, a skuplje su nego u EU gdje su plate neuporedivo veće, kako ce nas odrati kada nam standard u drzavi skoci…

alo
Gost
alo

Cijene za mobilnu telefoniju su kod nas vise nego u zapadnoj Evropi

Send this to a friend