Ekonomija

Religiozni turizam nije dovoljno zastupljen u Crnoj Gori

foto: Skala radio

Religiozni turizam nije dovoljno zastupljen u Crnoj Gori, ocijenjeno je tokom predavanja za oko 40 turističkih vodiča organizovano je u crkvu Sv. Eustahija u Dobroti. Povodom međunarodnog dana turističkih vodiča, asocijacija turističkih vodiča Crne Gore se odlučila da ove godine tema bude religiozni turizam, piše Skala radio.

Prije toga, vodiči su posjetili manastir Praskvica, potom su obišli Čelobrdo odakle se pruža jedinstven pogled na dio crnogorskog primorja, i islamski centar u Baru.

U dogovoru sa župnikom crkve Sv Eustahija u Dobroti, don. Pavaom Medačem organizovano je predavanje koje je vodičima održao don. Siniša Jozić čiji je magistarski rad bio religiozni turizam.

Vodiči su bili u prilici da se upoznaju sa predstavljanjem katoličkih crkava u Boki, ali i sa načinom kako treba raditi sa hodočasnicima kada dođu u posjetu ovom kraju, kazala je za Skala radio Dolores Fabian, turistička vodičkinja iz Kotora.

Od 40 vodiča, jedva da je desetoro njih ikada ušlo u crkvu Sv Eustahija prije ili nakon dobijene licence turističkog vodiča.

Upravo je cilj ovih susreta posjeta na žalost zapostavljenih lokaliteta i kulturno istorijskih znamenitosti ovog kraja, koje je Fabian za svoje kolege organizovala u Kotoru.

Ona je podsjetila na prošlogodišnju posjetu i studijski dan za vodiče na Prčanju koji se u turističkim rutama nepravedno zaobilazi i nije na pravi način prezentovan turistima.

U crkvi Sv. Eustahija koja se nalazi na kraju Dobrote, ima što da se čuje i vidi, a od posebnog je značaja kolekcija dobrotske čipke koja se čuva u njoj.

“Žalosno je što ova crkva nije uvrštena u turističku posjetu i što se na putu ka Perastu ona zaobilazi, a predstavlja pravi dragulj. U jednom danu vodiči su mnogo toga novog čuli, vidjeli i naučili, kako bi svoja znanja i te žive lekcije i suvenire mogli na pravi način  prezentovati turističkim grupama koje vode“, kazala je Fabian.

Ona je za svoje kolege organizovala i posjetu Bokeljskoj mornarici o čijoj slavnoj istoriji dugoj 12 vjekova im je govorio Aleksandar Dender, predsjednik Upravnog odbora ove najstarije organzacije mornara na svijetu.

“Najvažnije je turistima predstavljati kulturno istorijsko nasljeđe sa punom istinom i potvrđenim podacima utemneljenim na istorisjkim činjenicama i nauci. Sve više je impropvizaorskih i pogrešnih priča”, kazala nam je naša sagovornica.

„Turistički vodič  nikada ne zna ko je u grupi , da li je među turistima istoričar, arheolog, konzervator. Morate imati znanje i stajati iza onoga što govorite, i svoje znaje stalno unapređivati i nadograđivati. Ukoliko vodič nije siguran u neki podatak ili nema pravi odgovor ,poštenije je reći ne znam pogledaću, itd, nego govoriti proizvoljno i neistinito. Turistički vodiči moraju da se ispomažu da ne budu jedni drugima konkurencija i da međusobno izlaze u susret onda kada je najpotrebnije, a potrebno je onda kada treba naučiti nešto novo i podijeliti prave i zanimljive informacije”, poručila je Fabian.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Najvisse religioznog turizma je bilo za vrijeme Gvozdenovicca, svi smo se krstili zbog njegovih podataka o turizmu CG.

Gonzo
Gost
Gonzo

Mozda ce procvjetat vjerski turizam kad uvrste u ponudu Kacavendu,Pahomija i ostale?

pajo
Gost
pajo

treba organizovati vjerski turizam ali ne kao predstavljanje i promociju bilo cije vjere,nego predstavljanje crne gore i njenog unutrasnjeg suzivota vise vjera koji traje duzi period.ne treba praviti od vjerskih objekata atrakcije i prodavnice.jer nasi preci su te objekte pravili da se pamte po necemu.,i da se narod okuplja ne samo da se mole bogu nego i da se druze,i… Više »

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Upravo suprotno! Religiozni turizam je prezastupljen u CG nego sto drzava ne dobija niti smije da trazi ni cent od SPC Doo.

Mrgud
Gost
Mrgud

Tako je!

Selendra
Gost
Selendra

Ne, upravo suprotno. Religioznost je postala turisticka/politicka kategorija. Malo je istinskih vjernika i u crkvama, a kamoli van nje.

Ironija
Gost
Ironija

Dje su se sastajali,savrseno

StariMudri...
Gost
StariMudri...

I neka nije, hvala svim bogovima!

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Spc doo se ne bi složili.

Jovanka
Gost
Jovanka

Religija je opijum za narod.

Definitivno
Gost
Definitivno

Pa makar potpisi onoga koga si citiraLA…kad vec plivas bez kompasa

Jovanka
Gost
Jovanka

A dako znate svi od koga je ovo, ne moram vam sve crtat valjda…

Mrgud
Gost
Mrgud

…i kamen o vratu razvoja svake civilizacije.

Sabro
Gost
Sabro

Ljudsko pravo Jovanka6. Niko te NE tjera Davis vjerujes I da ides u vjerski objekat. Medjutim u civilizovanom svijetu (npr Amerika) , gdje zivim, to je osnovno ljudsko pravo zagarantovano zakonom. Amerikanci su jako vjerujuci I to im be smeta da su najrazvijeniji, nasuprot. Jako ste primitivni.

Vjernik
Gost
Vjernik

Sabro: ne pokazuje se religioznost odlaženjem u vjerske objekte, nego postupanjem po božjim zapovjestima i nečinjenjem smrtnih grijeha. Po ovom kriterijumu, od 300 miliona Amera religiozno je do 3%. Prema tome, Vi ste vrlo primitivni, ako mislite da je odlazak nedjeljom u crkvu suština religioznosti.

Jovanka
Gost
Jovanka

Pusti to Sabro nego mozes li mi kakav posa u Ameriku nac da dodjem sa jednim drugom, radili bi sto bilo za pocetak?

Send this to a friend