Ekonomija

Romima koji traže posao pomoći da steknu potrebne vještine i znanje

Romima koji traže posao, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, neophodna je pomoć u sticanju vještina, znanja i ponašanja primjerenog aktuelnim i očekivanim zahtjevima na crnogorskom tržištu rada, zaključeno je na današnjem sastanku direktora Zavoda za zapošljavanje Sulja Mustafića i predsjednika Romskog Savjeta Isena Gašija u Podgorici.

Kako je saopšteno iz ZZZCG, Mustafić je kazao da su Romi prepoznati kao jedna od kategorija teže zapošljivih lica, a tome svjedoči i ne mali broj njih na evidenciji nezaposlenih.

“Zavod za zapošljavanje, kao institucija čija je osnovna djelatnost posredovanje u zapošljavanju sa ciljem bržeg i spremnijeg uključivanja na tržište rada, sprovodi aktivnu politiku zapošljavanja, usklađenu sa politikom Ministarstva rada i socijalnog staranja. U tom smislu cijenim da bi poboljšanju uslova za veće zapošljavanje Roma mogli doprinijeti kroz organizovanje projekata koji uvažavaju njihovo realno stanje, odgovarajućim kvalifikacijama na kraći vremenski period, programima i javnim radovima koji uključuju sve vidove obrazovanja ali radom na smanjenju predrasuda”, istakao je Mustafić.

Gaši je naglasio da bi realizacija posebnih programa pripreme, koji bi bili prilagođeni njihovim specifičnostima i koje bi izvodili specijalizovani izvođači, njima bili posebno prihvatljivi.

“Moramo da izgradimo povjerenje i osjećaj sigurnosti. Moramo da ih, na primjerima iz prakse, motivišemo i ohrabrimo da završe obrazovanje i traže posao”, naveo je Gaši.

Sa sastanka, kome su prisustvovale i pomoćnica diektora za sektor zapošljavanja Sanja Rabrenović i savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Gracijela Rakonjac, poručeno je i da je neophodna veća motivacija poslodavaca za rad sa tom kategorijom stanovništva, imajući u vidu poreske olakšice za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konstruktivan
Gost
Konstruktivan

Kupite im detektore metala.

Pol
Gost
Pol

Ne treba im mnogo.Vjestinu da kradu imaju.Mogu odma u vlast!

Send this to a friend