Ekonomija

Rudnik uglja uzima kredit od Prve banke

Rudnik Pljevlja

Nakon što je na sjednici skupštine akcionara Rudnika uglja prošle nedjelje donijeta odluka da se uz pomoć bankarskog kredita riješi pitanje bankarskih dugova i duga prema državi za poreze i doprinose, „Dan” nezvanično saznaje da će pljevaljska kompanija kredit uzeti od Prve banke, koja je u vlasništvu Aca Đukanovića.

Prema nezvaničnim saznanjima Dan-a, takvu odluku će po odobrenju skupštine akcionara donijeti novoizabrani bord direktora na čelu sa Aleksandrom Mitrovićem, a imovina Rudnika utlja, čija se vrijednost procjenjuje na oko dvadeset miliona eura, biće založena pod hipoteku za kredit u iznosu od 15 miliona.

Prema dobro upućenom izvoru, Prva banka će najvjerovatnije odobriti taj kredit, a postoji opasnost da ukoliko dođe do kašnjenja sa otplatom zajma banka zatraži uvođenje stečaja u Rudnik uglja, odnosno da na ime duga preuzme imovinu kompanije založenu pod hipoteku. Aco Đukanović je vlasnik 11 odsto akcija Rudnika, a u slučaju neuredne otplate kredita, mogao bi da postane i većinski vlasnik.

Opasnost od milionskog zaduživanja ogleda se u tome da, ukoliko bi u narednoj godini Termoelektrana smanjila rad, a samim tim i potrebe za uzimanjem uglja, Rudnik bi bio doveden u nezavidan položaj.

Takođe, prema tvrdnjama izvora „Dana”, dovoljno bi bilo da Termoelektrana obustavi rad tri mjeseca, pa da Rudnik zapadne u krizu koja bi za rezultat imala kašnjenje sa otplatom kredita.

Da je podizanje kredita izvjesno ,saopšteno je iz Rudnika nakon sjednice skupštine akcionara, održane prošle sedmice, ali detalji nijesu precizirani.

Jednoglasno je usvojen i prijedlog o uslovima i načinu izmirenja obaveza RUP-a prema državi Crnoj Gori, na osnovu poreza i doprinosa i refinansiranju dijela obaveza društva prema bankama, kroz kreditno zaduženje kompanije, navodi se u saopštenju kompanije koje je objavljeno na sajtu.

Iz Rudnika su još jednom ponovili da je Termoelektrana najbitniji partner Rudnika, kao i da je ova kompanija jako vrijedna, jer je u 2015. ostvarila dobit od 4,9 miliona eura. Taj podatak navodi na sumnju da se oko Rudnika uglja vrijedi nadmudrivati i otimati.

Rudnik uglja Pljevlja proteklu godinu završio je sa proizvodnjom u iznosu od 1.734.772 tona uglja, što je 101,9 odsto ostvarenja plana. Takođe, isporuka prema najvećem kupcu TE Pljevlja ostvarena je u iznosu većem od planiranog, navedeno je u saopštenju.

Bord direktora bi po pravilu trebalo da zatraži ponude za kredit i kod drugih komercijalnih banaka.

U Rudniku uglja italijanska kompanija A2A ima vlasništvo nad 39 odsto akcija, država Crna Gora 31 odsto, Aco Đukanović 11 odsto, a ostatak kapitala je u rukama manjinskih akcionara, koji praktično nemaju nikakog uticaja na rad i upravljanje kompanijom.

Na pitanja „Dana” vezano za kreditno zaduženje od 15 miliona juče nijesu odgovorili ni iz Rudnika, ni iz Prve banke.

 

Send this to a friend