Ekonomija

S privredom do rješenja o akcizama

Državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica i Janko Odović, održali su juče sastanak sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore i predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom, uvozom i distribucijom akciznih proizvoda, a u vezi najavljenog predloga izmjena Zakona o akcizama. Sagovornici su saglasni da jedino sistemski pristup može donijeti rezultate u borbi protiv sive, kao i da treba intenzivnije raditi na zaštiti domaćih proizvođača, a u skladu sa crnogorskim i međunarodnim zakonskim propisima.

Predstavnici kompanija iskazali su veliko razumijevanje za veoma tešku ekonomsku situaciju u kojoj se država nalazi, ali i prepoznali i podržali napore koje Vlada ulaže u oporavak crnogorske ekonomije.

“Svi smo svjedoci koliko je prošla godina bila ekonomski i finansijski teška, kako za privredu u cjelini, tako i za državu. Svaka kompanija razumije stanje javnih finansija i drago nam je što ste prepoznali značaj dijaloga sa privredom. Tu smo da sarađujemo i da zajednički pronađemo rješenja koje će ići u korist i privredi i državi“, istakli su oni na sastanku.

Predstavnici privrede su saopštili svoje stavove o predlogu za izmjene Zakona o akcizama, koje predviđaju povećanje pojedinih akciza i uvođenje novih za određene kategorije proizvoda. Predstavnici privrede su iskazali rezerve i bili kontruktivno kritični, očekujući rast “crnog“ tržišta i cjenovne disparitete u poređenju sa regionalnim tržištima.

“Predloženi budžet za ovu godinu je budžet svih građana i predstavlja iskorak ka diversifikaciji crnogorske ekonomije. Jedan od primarnih ciljeva ove Vlade je borba protiv sive ekonomije i suzbijanje sivog tržišta i svaki napredak koji ostvarimo ka ispunjenju tog cilja će državi donositi prihode. Pažljivo ćemo analizirati sve predloge i sugestije o kojima ste danas govorili i prihvatiti sve one koji su u skladu sa politikama ove Vlade“, naglasili su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Takođe, informisali su predstavnike privrede da se intenzivno radi na sveobuhvatnoj kontroli značajnih međuresornih timova, koji će u vezi akciznih proizvoda ciljati velike distributivne magacinske prostore.

Vlada, kako su istakli, ni nakon pada ekonomije od preko 15 odsto u 2020. godini nije predlagala uvođenje kriznog poreza, povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili ostalih nameta kako bi zaštitila privredu i građane.

U narednim koracima pripreme budžeta predvidivost poslovanja privrede Crne Gore će se razmatrati kao jedan od ključnih kriterijuma pri definisanju prihodne strane budžeta Crne Gore.

Send this to a friend