Ekonomija NEIZVJESNOST OD UTICAJA PANDEMIJE NA OPŠTINU KOLAŠIN

Sačuvati turizam, privredni i ekonomski oslonac grada

Milosav Bato Bulatović

Negativne posljedice pandemije posebno će se odraziti na turizam, pa je i te kako ugrožen i Kolašin, jedna od najpopularnijih crnogorskih destinacija tokom zimskih i ljetnjih mjeseci.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović ističe da kompletan odnos prema ljetnjoj sezoni, kada je turizam u pitanju, zavisi od odgovora na dva pitanja, koja trenutno, kako kaže, niko ne zna.

Prvo pitanje je do kada će trajati epidemija korona virusa, jer i kada se počne sa ublažavanjem mjera, to će ići postepeno kako bi odnos prema virusu bio zdravstveno kompletan i zdravstveno pouzdan. I drugo pitanje koliko će građani i Crne Gore i regiona, kao i globalno planete, na svaki način iscrpljeni korona virusom, biti u mogućnosti i raspoloženju da realizuju turističke aranžmane makar u tom ljetnjem periodu.

“Naravno, mi u Kolašinu, moramo stalno razmišljati o turizmu i turističkim sezonama. Znamo koliko je Kolašinaca neposredno i posredno vezano za ljetnju turističku sezonu i znamo da je turizam naš privredni i ekonomski oslonac. Sva turistička razmišljanja se moraju dešavati i nakon posljedica koje je donio i koje donosi korona virus, ali i nakon katastrofalne zimske turističke sezone. Podrška opstanku turističke privrede nalazi se u mjerama podrške koje je donijela Vlada Crne Gore. Prije svega, mislimo na odlaganje kreditnih obaveza kojim će za tri mjeseca rasteretiti njihovi korisnici, a znamo da je među njima većina turističkih radnika našeg grada. Takođe, smatramo da su kreditne linije, koje je pripremio Investiciono-razvojni fond (IRF), šansa da se omogući opstanak i preživljavanje turističke privrede”, kazao je Bulatović.

I u ekonomskim mjerama koje je predložilo rukovodstvo opštine, može se, kaže Bulatović, pronaći podrška turističkoj privredi.

“Predložili smo odlaganje plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, kao i odlaganje plaćanj a rata poreza na nepokretnost. Takođe, odložene su sve prinunde naplate, kao i plaćanje zakupa poslovnih prostorija koje su u vlasništvu opštine. Plaćanje obaveze prilaza sa opštinskog puta biće umanjeno za vremenski period koliko se neće obavljati određena djelatnost. Ugostitelji i turistički radnici će biti oslobođeni plaćanja korišćenja javnih površina terasa, kao i komunalnih taksi za postavljene reklamne panoe”, navodi Bulatović.

Ističe da će, zavisno od razvoja situacije i od stvaranja realnih mogućnosti za oporavak turističke privrede i turističkog tržišta, lokalna uprava podsticajno djelovati, u skladu sa svojim mogućnostima.

“Radićemo i na tome da kroz saradnju sa nadležnim državnim organima, pomognemo turističkoj privredi od koje dominantno zavisi ekonomska slika Kolašina”, zaključio je prvi čovjek grada na Tari Bulatović.

LOŠA SEZONA

Kolašin je ove godine imao možda i najgoru zimsku sezonu. Zbog nedovoljno snijega za kvalitetno i bezbjedno skijanje na ski-centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450, došlo je do otkazivanja velikog broja rezervacija nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Nedostatak snijega je značajno uticao na popunjenost smještajnih kapaciteta i uopšteno na sve turističke radnike.

Skoro polovina turističkih agencija i turoperatora u regionu počelo da reže troškove i otpušta radnike, kao posljedica epidemije virusom korona. Sektor turizam je u velikoj krizi i većina turističkih poslenika očekuje pomoć od svojih vlada, kao što je slučaj i u Crnoj Gori, a samo ujedinjeni i zajedničkim idejama u regionu mogu se prevazići problemi.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija, sproveo je istraživanje turističkih agencija i turoperatora sa Zapadnog Balkana, koje će uskoro biti dostupno. Preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i turoperatora već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 odsto njih je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca.

Kako se ističe u saopštenju RCC, s obzirom da bi se sami teško mogli izboriti sa ovakvim okolnostima, 72 odsto agencija i operatora u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada, kako bi nastavili da rade jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa korona

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Region
Gost
Region

Pustite turizam ove godine, odlažu se Olimpijske igre, tako preskočite to ove godine i bavite se sa domaćim turistima do sledeće godine.
Jer ovamo napadamo Sveštenika što je pozvao Vjernike iz tog sela.
A isti dan pričamo ublažavanju mjera, o turizmu i o gostima ko zna odakle, iz ko zna iz kojih zemalja, po meni neozbiljno

Sistem
Gost
Sistem

Treba li sada o peškirima i ležaljakama da pričamo, kakav turizam, da li ste normalni…

Avro
Gost
Avro

Dobar je kolašinski krompir, no nema ko da sadi.

Ttt
Gost
Ttt

Turizam se ne moze sacuvati. Kako se moze sacuvati. Nece hotele niko ponijeti, nece izceznuti. Turiste ne moze nilo na silu dovuci. Ne kapiram. Kad bude turista bice i turizma. Vjerovatno za koju godinu, nazalost, ne vjerujem da ce sad neko pohrliti da putuje sve i da se otvore granice.

Atos
Gost
Atos

Niti treba da ga bude ove godine

Poznavalac
Gost
Poznavalac

Ti jedino da sačuvaš pilanu…

SM Polje
Gost
SM Polje

A sto da je ne sacuva,posteno ju je zaradio to znaju svi u Kolasinu,a ti sto se krijes iza laznog imena to samo govori o tebi koliko vrijedis

Send this to a friend