Ekonomija

Sad je barijera i novi zakon o radu

Ilustracija

Predstavnici Savjeta stranih investitorajuče su saopštili da je ekonomiju Crne Gore u prošloj godini karakterisao period stabilnosti, s blagim poboljšanjem poslovnog ambijenta, koji su na skali od jedan do deset ocijenili 6,49. Godinu ranije ocijenili su 6,47, piše Pobjeda.

Oni su juče na predstavljanju devetog izdanja Bijele knjige kazali da su izostali konkretniji rezultati u sprovođenju reformi.

Preporučili su da institucije obrate pažnju u cilju eliminisanja potencijalnih barijera i sivog tržišta, kao i donošenja propisa o javno-privatnom partnerstvu, javnim nabavkama, digitalizaciji javnih usluga, zaštiti ličnih podataka, ljudskom kapitalu.

Izvršni direktor Savjeta Ivan Radulović je ocijenio da je data niža ocjena za tržište rada i zapošljavanje.

“U toku je izrada novog zakona o radu što kod naših članova izaziva zabrinutost zato što je on korak unazad i negativno će uticati na poslovni ambijent”, objasnio je on i dodao da je vladavina prava dobila blago veću ocjenu, koja je i dalje najniža i smatraju da je u narednom periodu potrebno intenzivirati reforme poslovnog ambijenta i privlačenja investicija.

Najbolje rezultate ostvarili su sektori telekomunikacija i ICT-a, bankarstva i finansija i turizma, iako su ocjene niže nego 2017, ali su proizvodnja, energetika i logistika više rangirane.

Predsjednik borda SSICG i izvršni direktor Adiko banke Kristof Šoen je kazao da je prošla godina bila uspješna za ključne sektore, dok je član borda i direktor CKB Pal Kovač rekao da je jako važna prevencija prevara i utaja bilo koje vrste.

“Predlažemo da se obezbijedi platforma koja bi omogućila da se uspostavi sistem upozorenja”, rekao je Kovač i dodao da su bankarske naknade previsoke i da ih treba sniziti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Radnici u kaficima svaki dan rade bez dana odmora niko ne postuje zakon o radu da im da slodan Dan preko vremeni sati ne placeni.Korumpirane ispekcije rada to sve znaju I nista ne preuzomaju,dosta radnika iz regiona tako rade i eksplatisu ih i snizavaju cijenu rada donacim

Analitičar
Gost
Analitičar

Cijenjena gospodo, zastupnici interesa inih kompanija, a protiv svoje države i građana,
Šta mislite kad bi morali da preslikate zakone država za čije firme radite, koliko bi ih ostalo u CG? Zamislite da morate da poštujete uslove rada i cijene satnica kao u matičnim državama vaših firmi?
Zato se dobro pokrijte ušima i cutite kad nemate što pametnije kazati!?

Dusan
Gost
Dusan

Istina da je to velika barijera. Mi nemamo kvalifikovanu radnu snagu, a da bi zaposlio stranca, mjesec, mjesec i po dana traje da se dobiju dokumenta…imajuci u vidu da je sezona 2-3 mjeseca

Bnjj
Gost
Bnjj

U Budvi u kaficima radnici svaki Dan rade eksplatisu ih ,stranci su,to je strasno,p se cudimo zasto nam omladina ide u Slovacku da radi

Investitor
Gost
Investitor

Ako bi moglo kako da ove radnike ne osiguravamo i da potpisujemo s njima ugovore na odredjeno mjesecno, jer nista nije sigurno na ovom svijetu. Valjalo bi uvesti i radnu nedjelju da ljudi ne sjede kuci besposleni i ukinuti placanje prekovremenog. Jes da se vec ne placa ali treba to stavit na papir

Bnjj
Gost
Bnjj

Najbolje robovlasnicki sistem da uvedu onda ce privatnici bit I zadovoljni

Send this to a friend