Ekonomija

Samo u sedam opština zarade veće od prosjeka, Ulcinjani najmanje plaćeni

Ilustracija

U dva primorska crnogorska grada, u aprilu, su evidentirane najniža i najviša prosječna zarada (neto – bez poreza i doprinosa). Riječ je o Ulcinju i Tivtu. U Ulcinju je aprilska prosječna zadara iznosila 399 eura, a u Tivtu 639 eura, pokazuju podaci MONSTAT-a. Prisječna aprilska zarada u aprilu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 511 eura.

Po posljednjim podacima, koje je objavio MONSTAT, veća zarada od prosječne na nivou države zabilježena je u Baru 516 eura, Budvi 526, Kotoru 513, Pljevljama 521 euro, Podgorici 540, Tivtu 639 i Žabljaku 523 eura.

Manja zarada od 511 eura evidentirana je u Andrijevici 426 eura, Beranama 467, Bijelom Polju 419, Cetinju 487, Danilovgradu 439, Herceg Novom 432, Kolašinu 493, Mojkovcu 506, Nikšiću 473, Petnjici 409, Plavu 494, Plužinama 495, Rožajama 450, Šavniku 443, Tivtu 639 i Ulcinju 399 eura.

Znači da je od 23 crnogorske opštine za koje je MONSTAT prikupio podatake samo u šest prosječna zarada veća od državnog prosjeka, a u je 17 manja.

Po sektorima djelatnosti ubjedljivo najbolje u Crnoj Gori su plaćeni oni koji se bave finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja. Prosječna zarada u tom sektoru iznosi čak 1006 eura. Značajno veću zaradu od crnogorskog prosjeka imaju i zaposleni u sektoru snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 856 eura.

Zaposleni u djelatnosti informisanja i komunikacija imaju prosječnu zaradu 784 eura, a oni koji se bave poslovanjem s nekretninama u prosjeku primaju 759 eura.

Više od 600 eura u aprilu su primili zaposleni u sektoru vađenja ruda i kamena 668 eura.

Veću zaradu od 511 eura primaju zaposleni u oblasti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 558 eura, saobraćaja i skladištenja 558 eura, državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje 595, kao i zdravstvena i socijalna zaštita 555 eura.

Zaposleni u sektoru prerađivačka industrija primaju u prosjeku 388 eura, snabdijevanju vodom, upravljanju otpadnim vodama, kontrolisanju procesa uklanjanja otpada i slično 459 eura, građevinarstvu 439, trgovini na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 375, uslugama smještaja i ishrane 403, informisanju i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 424,  administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 344 obrazovanju 495, umjetnosti zabava i rekreaciji 426, i ostalim uslužnim djelatnostima 443 eura.

Nedavno se u javnosti otvorila polemika oko izračunavanja prosječne zarade jer se podaci Poreske uprave i MONSTATA značajno razlikuju. Poreska uprava objavila je da prosječna neto zarada, znači bez poreza i doprinosa, iznosi 432 eura, a po MONSTATU je 511 eura.

Crnogorskoj javnosti je direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević saopštila da je glavna razlika između objavljenih podatkau metodologiji.

Naime, podaci PU odnose se samo na zarade za koje su plaćeni porezi i doprinosi, a MONSTAT-a na zarade koju je isplatio poslodavac u posmatranom mjesecu, bez obzira na to da li su prijavljeni Poreskoj upravi i bez obzira na to da li su plaćeni porezi i doprinosi na njih.

Iz Poreske uprave su pojasnili da se podatak o prosječnoj zaradi obračunava na osnovu iznosa zarada čija joj je isplata prijavljena, a ne na osnovu zarada za sve zaposlene koji se vode u Centralnom registru poreskih obveznika i osiguranika.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ulcinjani prikazuju najmanje zarade, da bi što manje dali državi. Oni bi radije uplaćivali porez Albaniji, zato se i pojavljuju na ulicama sve one zastave.

Pjer
Gost
Pjer

Odje zarade nijesu bitne vecini tako da ima prostora da se smanje.
Druge teme ovaj narod zanimaju

milisav
Gost
milisav

Jeli vidio ko ove cjene sto su se pojavile zadnjih dana u marketima i trgovinama? Posebno u primorskim gradovima?

Emigrant
Gost
Emigrant

Ulcinjani najmanje placeni, cudno! Valjda crnogorci su zadovoljni…svi u portale plakaju a na protest niko, 680000 stanovnika tolko da se svi po 1000 eura minimalca. Narode dobijas sto sluzis!

Animus
Gost
Animus

Saka jada izdijeljena na 23 opstine, jel mnogo? Haha

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Prosjecna plata u C.G je 445 e cak mislim da je i to pretjerano.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Da je i 700 od nje se ne moze zivjet normalnim zivotom

Samo njima
Gost
Samo njima

Podgorička pljačkaška, pardon, poreska, horda, pardon, inspekcija, reže do zemlje.

mojsilović
Gost
mojsilović

Nije ni to dovoljno, trebaju ih gaziti žešće. Zaslužili smo.

Bnjj
Gost
Bnjj

Laž je da je prosečna 512e recite koliko iznosi medijalna to je približnije realnosti, PREVARNA statistika ka sve što je laž u Cg

Mirko
Gost
Mirko

Kad bi racunali meridijanu,prosjecna plata bi bila 300 eura. Ali oni ne znaju sta je meridijana, a cinjenica da se tom metodom obracunavaju plate u naprednim zemljama (danska , svedska, holandija) sve govori. Ali dzaba, kao da nasi statisticari znaju sta je to.

Statistika
Gost
Statistika

Meridijana?????

mojsilović
Gost
mojsilović

Nemoj nas poredit sa Danskom Švedskom i Holandijom kad se večina zemalja EU ne može porediti sa njima. Nije u redu. Poštenije je reći da smo Lider Regiona i to je to. Živjeli i Zdavo bili!

mojsilović
Gost
mojsilović

)postoje tri vrste laži: Laž, golema Laž i Statistika.

Send this to a friend