Ekonomija

Sarađivaće na uvođenju eRačuna u Crnoj Gori

Predsjednici crnogorske Privredne komore PKCG i Gospodarske zbornice Slovenije, Velimir Mijušković i Marjan Mačkošek, potpisali su danas u Ljubljani Pismo namjere o saradnji kod uvođenja eRačuna u Crnoj Gori.

„Privredne komore će zajedno koordinirati i podržavati aktivnosti uvođenja eRačuna u Crnoj Gori i stimulisati povezivanje svih učesnika s namjerom izvođenja aktivnosti“, navodi se u Pismu namjere, čije je potpisivanje organizovano u okviru sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje.

Gospodarska zbornica Slovenije i PKCG, kako je objašnjeno, imaju zajednički interes za uspostavljanje saradnje na području uvođenja eRačuna za transakcije između preduzeća i sa javnim sektorom u Crnoj Gori.

„Crnogorska komora će imati podršku u pripremi i realizaciji zadataka u vezi sa uvođenjem eRačuna, kao i u aktivnostima uključivanja Crne Gore u Evropski forum za eRačune, u statusu posmatrača“, navodi se u saopštenju PKCG.

Iz PKCG su kazali da će među glavnim aktivnostima biti obrazovanje i podizanje kompetencija privrede i javne uprave Crne Gore na području uvođenja eRačuna, prenos slovenačkih standarda, iskustva i primjera dobre prakse u ovoj oblasti, kao i uspostavljanje nacionalnog foruma za eRačune.

Evropska unija EU je, kako su naveli, prepoznala potrebu koordinacije i zajedničkog djelovanja na području digitalizacije privrede i javne uprave, čiji su važan dio i eRačuni.

Zbog toga je na nivou Evropske komisije EK ustanovljen Evropski forum za eRačune, sa inicijativom da se u svim državama članicama EU uspostave slična nacionalna tijela.

Iz PKCG su saopštili da se na sjednici crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije, koja je počela u ponedjeljak u Ljubljani, razmatra saradnja u oblastima trgovine, turizma, energetike, razvoja malih i srednjih preduzeća, metrologije, poljoprivrede, šumarstva i prehrane, saobraćaja, zaštite životne sredine, zdravstvene zaštite, nauke i tehnologije i informacionih i komunikacionih tehnologija i digitalizacije.

„Na sjednici se razmjenjuju informacije i iskustva u oblastima koje su definisane kao prioriteti za saradnju dvije zemlje, modeli dinamiziranja ekonomskih odnosa, kao i definisanje projekata od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju PKCG.

Mješovitom komisijom kopredsjedavaju potpredsjednici vlada Crne Gore i Slovenije, Milutin Simović i Karl Viktor Erjavec. Pored članova Komisije iz javne uprave dvije zemlje, u radu sjednice učestvuju i crnogorski i slovenački privrednici.

Mijušković je na sjednici Mješovite komisije, koja završava danas, kazao da je zadovoljan potpisivanjem Pisma namjere i dodao da postoje značajne mogućnosti povećanja ekonomske saradnje Crne Gore i Slovenije.

On je podsjetio da je dosadašnja saradnja komora dvije države veoma intenzivna i da se realizuje kroz poslovne forume, kompanijske sastanke i prezentacije.

Send this to a friend