Ekonomija

Savjet za vode inicirao pokretanje ESPOO procedure zbog HE Buk-Bijela

Buk Bijela

Povodom aktuelizacije projekta izgradnje HE “Buk Bijela“ na Drini u Bosni i Hercegovini, Savjet za vode, na sjednici održanoj u utorak, predložio je da Crna Gora pokrene proceduru prema ESPOO sekretarijatu, u skladu sa međunarodnim konvencijama, kako bi dobila svu relevantnu dokumentaciju i procijenila mogući uticaj realizacije tog projekta na Crnu Goru.

Kako Crna Gora nije konsultovana od strane BiH povodom usvajanja novog projekta i mogućeg početka izgradnje hidroelektrana, da bi preduprijedili eventualne negativne posljedice na crnogorskoj strani, Savjet je predložio da Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokrene postupak koji bi otklonio sve nedoumice po pitanju eventualnog uticaja.

“U hidrološkom pogledu, rijeka Drina, na kojoj je planirana izgradnja HE, nastaje od Pive i Tare, koje se formiraju u Crnoj Gori i najvećim dijelom čine vodni bilans Drine. Ovaj podatak opravdava bojazan da će realizacija projekta na Drini imati uticaja na režim voda na teritoriji Crne Gore. Za tačnu procjenu prekograničnog uticaja potrebno je sagledati svu projektnu dokumentaciju, na osnovu koje bi Crna Gora mogla donijeti stručno mišljenje o davanju prekogranične saglasnosti na projekat Buk Bijela”, navode iz Savjeta.

O mogućem uticaju projekta Buk Bijela, ukoliko bi došlo do njegove realizacije, Savjet za vode je raspravljao na sjednici održanoj na inicijativu člana tog tijela, predstavnika NVO Green home koji je informisao Savjet da su u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama već predali žalbu Sekretarijatu ESPO konvencije, koja je prihvaćena.

Predsjednik Savjeta za vodegeneralni direktor Direktorata za vodoprivredu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević naglasio je važnost uključivanja svih ekspertskih potencijala Savjeta za vode u procjeni uticaja ovog projekta.

“U tom kontekstu, Savjet će dati punu stručnu i naučnu podršku nadležnim institucijama u pripremi finalnog mišljenja o mogućem uticaju ovog projekta”, saopšteno je iz Savjeta.

Savjet za vode formirala je Vlada u junu prošle godine na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa Zakonom o vodama, a sa ciljem da kao savjetodavno i stručno tijelo doprinese realizaciji politika u oblasti vodoprivrede u cilju očuvanja i održivog upravljanja vodama u Crnoj Gori, kao i rješavanju brojnih izazova u ovoj oblasti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
max
Gost
max

Plaćaju li što za Bilećko jezero?Veliki dio je u C.Gori,bavi li se ko sa time?

Mugambe
Gost
Mugambe

Ni elera od 1990

Eurodizel
Gost
Eurodizel

Tako je!! Da se nauce redu! Nikad vise Bilecko jezero!!!

Send this to a friend