Ekonomija

Savković: Dječji dodatak ne može zamijeniti naknade majkama

Željka Savković

Majke kojima je uskraćeno doživotno stečeno pravo na nadoknadu po osnovu rođenja troje i više djece, od nove vlade i Ministarstva finansija i socijalnog staranja očekuju da im jasno odgovore kako će im ikada biti vraćene naknade, a ne da se pozivaju na odluke Ustavnog suda i priču kako je zakon na osnovu kojeg su ostvarile ta primanja bio diskriminatorski, poručila je u izjavi za Dan jedna od koordinatorki korisnica naknada po osnovu materinstva Željka Savković.

Ona smatra kako Vlada očigledno bježi od odgovora na pitanje kako će riješiti problem u koji su majke zapale.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica juče je kazala da im je prioritetno pitanje održivost javnih finansija, a o vraćanju naknada majkama nije dala konkretan odgovor.

Kasalica je u jutarnjem programu TV Vijesti govorila i o davanju dodatka za djecu, ali Savkovićeva kaže da to nije isto pitanje kao i za oko 22.000 majki koje su prevarene prije pet godina.

“Dodatak za djecu nije naše pitanje, mi pitamo šta će biti sa majkama kojima je dato pravo na nadoknadu, a potom im smanjeno i ukinuto. Nijesmo mi krive što je usvojen takav zakon, mi ga nijesmo ni tražile. Zakon je usvojen, nama je dato doživotno pravo, a onda je ukinuto. Stalno poredimo našu situaciju sa bivšim poslanicima kojima nijesu ukinute penzije koje su im neustavno dodijeljene. Najbolje bi bilo da Vlada konačno odgovori na naš dopis od 12. januara u kojem smo tražili sastanak na kojem bismo razgovarali o mogućim načinima izlaska iz ove situacije. Bolje je na vrijeme da krenemo u rješavanje problema, nego da država bude morala da odjednom plati sve po presudi suda u Strazburu”, poručila je Savkovićeva.

Mila Kasalica je juče podsjetila da je Ustavni sud utvrdio da su naknade majkama bile neustavne i diskriminatorske, a čitav zakon kontroverzan od kada je donijet.

“U ovom trenutku održivost budžeta je ono što obavezuje Ministarstvo finansija da se prema tome sa punom odgovornošću odnese. Početna norma je bila natalitet, a onda smo ušli u čistu populističku politizaciju nečega što nije trebalo da se desi. Kada smo došli do velikog troška budžeta, svi su počeli da se prepucavaju na političkoj ravni i onda su majke završile da spavaju pred Skupštinom”, kazala je Kasalica.

Ona je navela da se to pitanje mora rješavati nekim drugim modelom, da se odrazi na natalitet, a to se odnosi na mlade majke, a ne na žene koje su imale 25 godina staža ili 15 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

“Onda zaboravljamo sve majke koje rade u selima, koje su rađale, ali se nijesu prijavljivale na Zavod, samohrane roditelje koji imaju manje od troje djece i samohrane očeve. Rješenje će se morati da se traži u saradnji sa mnogima, ali na nivou onoga što je održivost javnih finansija”, zaključila je Kasalica.

Para ima, uvesti mjere solidarnosti

Savkovićeva kaže kako ne može da prihvati argumentaciju da država nema novca.

“Novca ima, to smo vidjeli jako dobro na osnovu samo par primjera. Evo neka Vlada uvede mjeru solidarnosti sa građanima, da niko u javnom sektoru ne prima platu preko 1.000 eura i biće dosta novca po tom osnovu. Neka ukinu privilegije koje su u ovom trenutku brojne, pa će biti novca. Ne bi svaka majka vjerovatno opet uzela nadoknadu, jer one koje su otišle u penziju ne bi je se odrekle. Izdatak majkama i nije toliko velik jer mnoge žene već primaju neki vid pomoći, pa onda samo po tom osnovu da im se povećaju i eto je vraćena naknada”, dodaje Savkovićeva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danjo
Gost
Danjo

Ovo ti je Svajcarska moja Zeks sto mislis ti 😁

Plan b
Gost
Plan b

Koliko se sjecam sa majkama je setala i branka bosnjak, koja je danas podpredsjednica skupstine, podrzale su vas sve partije koje su bile u opoziciji a danas su vlast.Ocigledno ima i pastira i ovaca, al ajde neka je Milo kriv za sve, to je najlakše progutati😁

Sloboda
Gost
Sloboda

Gospodjo Savkovic, ovo je neka nova Crna Gora, na koju cete morati da se naviknete hahaha 😂😂😂

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Nema potrebe pričati o ovome.Naopako od samog starta pa tako i završilo.Hoćete neku povlasticu???Može onda po 5 godina penzijskog za svako dijete pa su sve žene ravnopravne.Koja je drnčila 25 godina kod privatnika i ima 3 đece eto joj 40 penzijskog pa može u penziju.Svako drugo rešenje je selektivno,diskriminatorsko i antievropsko.

Lenalena
Gost
Lenalena

Zasto si ti vaznija nego neka majka sto je rodila jedno ili dvoje djece???Radjale ste djecu za nas?Da vas mi finansiramo?Nece da moze

Hogar
Gost
Hogar

Koja je ovo seljačka demagogija.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Evo baba opet iskočila iz žbuna!

Milatović Senka
Gost
Milatović Senka

Baba si ti sam. Oli i ti penziju?

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Koji djeciji dodatak !? Pa to nije ni trecina od njega, jer su preskocili djecu od 7 do 14 godina diskriminacija . A što se tiče naknada za majke ostaje vam jedino ispred skupstine da visite , jer vlada pare gruva na izbore u Nikšić , ma će im zalud bit ako osta slobodarskog ponosnog nepotkupljivog Crnogorskog svijeta !!

Bijela
Gost
Bijela

Na proteste ODMAH.

Vera
Gost
Vera

Koliko ima majki sa troje djece pa rade da su htjele nasle bi posao

Laki
Gost
Laki

Mislite da ce sud u Strazburu presuditi u vasu korist. Grdno se varate. Ostace vam samo sudski troskovi da platite. Zakon ne da je protivustavan nego u suprotnosti sa Evropskom konvencijom. Ali da imate pravo da trazite to sto van je vlada obecala podrzavam.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Budi dosledna
Pa izađite na ulicu I sada protestujte protiv ove Vlade jer vam nema I od njih ništa ajde da te vidimo.

Tuga
Gost
Tuga

Tako je steceno pravo majkama neka se vrati,one koje su dobile..neka se ispostuje bar jednom zakon i skupstina ako smo ozbiljna drzava..

Slavica
Gost
Slavica

Diskriminatorski zakon !!!
Ili dajte svakoj zeni koja je majka ili ni jednoj i tacka.
Dosta vise podjela.

Jakov
Gost
Jakov

Sjecam se bio čovjek iz kolašina zena mu ostavila četvoro makanjica,podigao ih školovao a ova sto ih rodila i napustala penziju. To moze samo odje

Tata
Gost
Tata

smijete li sad ispred vlade??? dace vam naknadu, ali ne novcanu….

Dragana
Gost
Dragana

Ova samo zamajava ove zene. Sad je nesto zatajila od kad joj je familija u vlasti.

Rajko K.
Gost
Rajko K.

Zeljka pokupi majke pa ispred vlade kao sto si prije radila🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Dragan
Gost
Dragan

Nek ti Vučić da naknadu ionako ste njegovi potrcci svi vi iz DFa.

ime
Gost
ime

Tako je Zeki, na ulicu isto kao prije izbora….

Sloboda
Gost
Sloboda

Same ste krive, podržali ste ove ljudske štetočine. Sad uživaj u plodovima svog izbora.

Razum
Gost
Razum

Treba vratit ovim zenama koje su to tada dobile i zdravo. Jasno je da je neodrzivo ali njima vratite nesto sto se xvalo “dozivotna naknada” stvarno.

Uzas
Gost
Uzas

Napravi ti spisak šta ti treba, oni sve ispunjavaju.. ali bez spiska nista

sasa
Gost
sasa

Slazem se da je zakon diskriminatorski. ali prema majkama koje imaju troje i vise djece i koje su radile za to vrijeme, uplacivale doprinose drzavi svako jutro ostavljale djecu na cuvanje po komsiluku , vrticima ili ostavljale same u kucama, dok su te majke koje su dobile naknade , samo imale obavezu da se jave 4 puta godisnje na biro… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Dajte smanjite i poreze i povećajte minimalac na 300 350e za početak. Treba nam rad i razvoj.

Darko
Gost
Darko

Moze moze nego ne znas.

njaka
Gost
njaka

što je ovoj gospodji? kao napućkani staford.
pusti nas zenska glavo, ne moze da prima majka sa 3 djece 300 eura a ima platu 100 000 godisnje, a ona gladna samohrana sa 1 djetetom nista. Da ste majke i zene, zalagale bi se da gladne i nemoćne primaju, socijala da je broj 1 bez obzira koliko ih je.

Slavica
Gost
Slavica

Tacno tako.

Budizmo
Gost
Budizmo

Hoce da primaju nema druge i to dozivotno . Nije ih sramota vise.

Pravda
Gost
Pravda

Radi da ne gladujes

Duca
Gost
Duca

Što će uraditi Mila Kasalica? Da li će vratiti naknade majkama kako su i obećavali iz tadašnje opozicije prije izbora?

nik
Gost
nik

Zeljka dok si trebala imala si podrsku, iskristili su te, sad smetas, (tvoja misija je zavrsena)

DrMr
Gost
DrMr

Nema hleba bez motike,posebno sad kad su ovi tvoji apostoli dosli na red. Savkovic nikad neces to dobiti sto trazis.Ponasas se Kao Narodni heroj ako si rodila djecu… Иди кући,ради нешто!

Don
Gost
Don

Izdaja od Becica obeco je sta bi ovo sad.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Gospođe 3+, zašto ne dignete revoluciju i zbacite ih sa vlasti?

Nikola
Gost
Nikola

Radi nešta Zeljka, nema ljeba bez motike!

Drpljanin.se
Gost
Drpljanin.se

Zasto ova misli daje vaznija od ostalih zena koje imaju manje djece ili nemaju djecu

Mama
Gost
Mama

Vratite steceno pravo, za koje su ovi iz sadasnje vlasti glasali! Potpisali su, sad je red da odrze rijec, inece ih nikad vise necu glasati!!!!

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Ima li ovo idje u svijetu,praviš djecu i oćeš penziju,ovu treba liječiti.

Krap
Gost
Krap

Eto vam Df-a,pa nek vam oni daju naknade

Bard Emancipovani
Gost
Bard Emancipovani

Sjaši više jadna ne bila!

Dtvv
Gost
Dtvv

Vratiti steceno pravo majkama,pa drugi put pametnije raspravljati o zakonima.nek sve bude po zakonu

Kardinal
Gost
Kardinal

Tako je…ti si u radnicku partiju,tj.sada ste na vlasti i vratite naknade kako ste i obecali majkama ili se bavite demagogijom.

Markoza
Gost
Markoza

Sadasnja vlast jje bila zagovornik da se za majke uvedu nadoknade. Po njima ima para. Ima i sad ajde polako nadoknade vracite manje kupujte stanove auta pa evo pare za nadoknade. Odrzite bar jednu rijec jer ipak vi ste “eksperti”.

Mama Dalton
Gost
Mama Dalton

Tako je Željka! Ja sam rodila četiri sina ko četiri jabuke, a od države ni hvala.

Lenalena
Gost
Lenalena

A ko treba da vam se zahvali gospodjo?Jeste li jabuke radjali za vas ili za drzavu??

Njegoš
Gost
Njegoš

Hoćete li spavat ispred skupštine?? Pitam za komšinicu.

Mila
Gost
Mila

Ajde sada Gospodjo na ulice, sto cutite…

Black
Gost
Black

Bravo Zeljka! Dosaj da je ovo bilo predizborno obecanje!

Pomorac
Gost
Pomorac

I ovu pod hitno u Vladu. Expert za socijalna pitanja.Majka podrazumijeva ako imas min 3 djece. Supruge sa manje djece nisu majke i njima novcici ne trebaju. Dozivotno pravo kaze. Djecu si zbog sebe radjala ne zbog mene. Ajd sad na ulice i razapinji satore….kao ranije.
Definitivno,nema price gospodju u Vladu recimo za savjetnicu Vesne Bratic…sport posebno vodeni sportovi!

Duklja_MN
Gost
Duklja_MN

Zasto dajete medijski prostor ovim zenama?
Za ovu bi nas narod rekao: konnju bi rep iscupala! Znaci moze da radi.
Djeca ne mogu da rade, u tome je razlika neznaveno zeno

Milosh
Gost
Milosh

Pa valjda je pravicnije da djeca primaju dodatak. Nego diskriminacija majki.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Naravno da je može ovo dobijaju dijeca a be bi… Ali isto cdm koristi… Odnisno “zakon o majkama” je bio loš , i disjrininatorski i Ustavni sud ga je oborio. Tako da treba drugi Zskon da sve majke budu u istom položaju…

Send this to a friend