Ekonomija Nakon odluke da se nacionalnu avio kompaniju uloži 155 miliona

Šćuric: Montenegro Airlines dobio dar s neba, sjajna prilika za kompaniju i državu

Alen Šćuric

To što je država Crna Gora odlučila da 155 miliona uloži u Montenegro Airlines je prilika koja se ne propušta, tvrdi za CdM vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric. Po njegovom mišljenju ovo je sjajna prilika za MA, ali i za državu Crnu Goru.

“Ono što su dobili je dar s neba, prilika da se stvori jedna respektabilna kompanija kao što su poljski LOT ili Air Baltic. Iskreno, da sam sada na poziciji menadžmenta MA, nakon ove Odluke Vlade, otvorio bih bocu kvalitetnog šampanjca, okupio sve moguće stručnjake i napravio bih kvalitetan plan”, kaže u razgovoru za CdM priznati vazduhoplovni analitičar.

Sagovornik CdM-a napominje da je ovdje riječ o ogromnom novcu. Poređenja radi, Šćuric navodi da je poljski LOT, koji je mnogo veći od MA, dobio 200 milion eura, nakon čega su uspjeli da se strukturiraju, pa su sada jedna od najboljih kompanjja. Napominje kako je i Air Baltic je bio u lošoj poziciji, te da je pitanje dana bilo kada će bankrotirati, ali je država uložila 80 miliona, pa su oni danas jedna najuspješnijih kompanija, koja je, vjerovali ili ne, naručila pedeset novih aviona.

“Montenegro Airlines bi s ovim novcem trebalo da napravi izuzetan iskorak. S ovim novcem bi MA trebalo da iskoči ozbiljno izvan granica Crne Gore. Kao što je to uradio Air Baltic. To bi značilo za MA da to ne budu samo aerodromi Podgorica i Tivat, već da kompanija leti i sa drugih ozbiljnih luka, da ima bazu u, recimo Prištini, ili Sarajevu, Skoplju ili čak Tirani”, smatra Šćuric.

To što je Crna Gora odlučila da uloži i u flotu MA, on smatra veoma dobrim.

“Sa ovim novcem Montenegro Airlines neće krenuti s nule već iz ozbiljnog plusa. Znate li što danas znači da imate avion za koji ne morate plaćati abnormalno visoke rate lizinga ili kredita. To znači da ste nekoliko koraka ispred konkurencije i da je vaše poslovanje daleko lakše i pozitivnije i da je vaša profitabilnost neupitna. Ono što mogu reći, a znam da se sada drvlje i kamenje baca, da je MA na odličnom putu, i da kompanija nema tih repova kojih ima, bila bi profitabilna i profitabilno bi poslovala. Porastao je broj putnika zavidno. Obnavljaju flotu. Moram reći da ono što danas radi MA jeste odlično. Moderno i kvalitetno. Imaju kvalitenu flotu. Nažalost ta kompanija ima rep od više desetina miliona eura, za šta nije kriv sadašnji menadžemnt i država je odlučila to preuzeti na sebe”, smatra Šćuric.

Napominje kako je MA dobio dar s neba.

“Ovo je abnormalna prilika koja stvarno može napraviti veliku stvar, ne samo za MA već i za cijelu Crnu Goru i samim tim stvoriti kompaniju kao što je poljski LOT ili AIR Baltic, ili AIR Malta… To su kompanije koje su pokazale da se restrukturiranje može uraditi brzo i kvaliteno, a imali su manju podršku nego što je to slučaj sa MA”, jasan je sagovornik CdM-a.

Šćuric jasno i slikovito, kroz šalu šalje jasnu poruku.

“Ako MA poslije svega ovoga bude stvarao gubitke za koju godinu, onda nekoga, “treba strijeljati na glavnom trgu u Podgorici”. Ovo je prilika koja se ne smije propustiti. Ovo je prilika za Crnu Goru”, zaključio je Šćuric.

Nabavka novih aviona

<<<Banjević za CdM: Montenegro Airlines smanjuje broj zaposlenih, planira širenje flote<<<

Podsjetimo, izvršni direktor Montenegro Airlines-a, Živko Banjević, u intervjuu CdM-u, nedavno je govorio o planovima za budućnost, ulaganjima, nabavci novih aviona.

Živko Banjević

“Trenutno je vlasništvu MA pet aviona tipa Fokker 100 koji izlaze iz upotrebe, pri čemu je samo jedan operativan dok su četiri već prizemljena. Pored toga raspolažemo sa dva aviona tipa Embraer E195 u operativnom lizingu do 2024. odnosno 2025. godine, i trećim E195 u finansijskom lizingu koji će postati vlasništvo MA tek polovinom 2022. godine. Plan je da se flota unificira i zaokruži na 5 E195 i šesti avion sličnog ili većeg kapaciteta u toku ljenje sezone na tzv. ACMI principu. Dakle, u planu je nabavka četiri aviona tipa Embraer 195, od čega ćemo za dva pregovarati sa sadašnjim Zakupodavcem. Kao što sam već pomenuo, investiciono-razvojni proces sa aspekta nabavke aviona na principu finansijskog lizinga je definisan Zakonom”, kazao je Banjević nedavno za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piton
Gost
Piton

Iskreno, da sam sada na poziciji menadžmenta MA, nakon ove Odluke Vlade, otvorio bih bocu kvalitetnog šampanjca, okupio sve moguće stručnjake i napravio bih kvalitetan plan”, BOCU CE OTVORIT I TO NE JEDNU. A ZA AN MALO MORGEN!

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Babine danilograđanke odrijesene ruke u prvu banku crne gore. ……..

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Taj nato nikad neće ni doći u crnu goru.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Marko što je bilo sa rajom?

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Tijana jel ti dosta 200 000 eura da je liječiš u prvu banku Majkina je. …….

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Pih gadni li ste vi što uzimate ženina prezimena.

Puklo sve
Gost
Puklo sve

Postovani, taj sampanjac se tamo otvara na dnevnoj bazi. Tog sampanjca se ne bi ni seik postidio. Ali ovi ne otvaraju zbog poslovnih uspjeha nego totalnog neuspjeha jer ni na jednoj poziciji u aerodromima, pocev od glave, nema lica koje je islo u skolu za taj posao, sticalo neko znanje. To je rupa bez dna koja samara gradjane i u… Više »

Drug Tito
Gost
Drug Tito

Svaki zaposleni u CG je za ovo dao 625€ ovako ili onako. Nije sa neba. Inače, postoji trend bankrotiranja ovakvih avio kompanija u Evropi i regionu. Znači da model nije ekonomski isplativ. Ali kad se ima nek se baca.

stetoc1na
Gost
stetoc1na

pa ocemo li imati kakav popust na letove, mi koji smo platili ovaj dar sa neba?

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Miško da to je zadnja.

Окле
Gost
Окле

Пољска авио компанија у најмању руку има 40 милиона Пољака да превози. МА је толико оронула компанија да се може упоредити једино са аутобусима “Тара”. Крађа грађана од 150 милиона неће бити заборављена. Тај шампањац остави за следећу годину, кад будемо виђели цифре и пословање МА-а. Виђећемо колико је ово профитабилно за годину дана. Волио би да сте људи па… Više »

Joca
Gost
Joca

Ma mi smo ,,nebeski narod”. Donja rupa nam se toliko rasirila da moze voz ulaziti od ovakvih darova sa neba.

Velimir
Gost
Velimir

Dar sa neba ili ipak od nasih dzepova?! Kako ga nije sramota! Ode mi zivot placajuci tudje dugove. Ufatite lopove vise da narod ne pocne da krade od novopecenih bogatasa.

Nenad
Gost
Nenad

Narode ima li ti dje da ne udju ni u parlament vise nikad..a kamoli da dobiju izbore

crni
Gost
crni

kako se sprdate sa ovim narodom….

Prč
Gost
Prč

Covjek je samo rekao sta se moze sa tim parama.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

hahaaa av je u oktobru 2019 naredio da se kupi 9 tona zlata na kome je danas srbija zaradila zbog skoka cijena zlata 20 meleona evradi, zalihe zlata su danas 30 tona, a cilj je da srbija ima u zalihama 50 tona

Mornar
Gost
Mornar

Gospodi padaju darovi sa neba…. a nebo im je narod podario!

Vidoje
Gost
Vidoje

Dar sa neba?! Građani CG žive na nebu? E sram te bilo tzv. analitičaru!

Rifat
Gost
Rifat

“Dar sa neba”? Kako se čudno pišu pare poreskih obveznika.

Mila K
Gost
Mila K

Hahaha da menadžment MA ogrezao u neznanju angažuje stručnjake? Pa orobljavanje poreskih obveznika CG je urađeno na lažnim podacima. Duboko poštovanje za gdina Šćurica, ali u svoju analizu mora uključiti razmatranje da li bilo koji drugi poreski obveznik u CG može džabe dobiti pare na laži? Tada se može otvarati šampanjac.

Drago Zeneva
Gost
Drago Zeneva

Sucur, lako ti je palamudit i pricat. Narod placa 155 miliona, a to su za Crnu Goru ogromne pare. 25 godina nisu ni jednu u plusu zavrsili !!
Mozda te ubace kao strucnjaka u Bord , da i ti jedno 3-4 hiljade mjesecno uzmes.
Katanac na MA !!!

Afrika
Gost
Afrika

lijepo bogami, oni uzimaju u propast pumpaju a narod vraća, pa kaže DAR SA NEBA

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije to dar sa neba, to su pare građana, nesrećni “analitičaru”.

vesko
Gost
vesko

Kome je skupo da za 110 eura kupi povratnu kartu PG-BG ima voz po cijeni povratne karte oko 40 eura pa nek izvoli.

Afrika
Gost
Afrika

ja sam toliko platio kartu do Berlina, povratnu i smještaj a vidim da ti nidje nijesi putovao zato i mlatiš kao Maksim po diviziji

vesko
Gost
vesko

Prvo nemoj da vrijedjas ja sam naveo sta je alternativa putovanju iz PG do BG ako vam je avion skup.Inace imate i autobus do Frankfurta iz Bjelog Polja preko Novog Pazara 115 eura karta u jednom pravcu.

Grk
Gost
Grk

A sto cemo u Beograd??

Zeljko
Gost
Zeljko

A druze za 40 eura do Barselone i nazad.

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

Da, a putuje avionom pola sata, a vozom…e to niko ne zna, možda i po dva dana…

Afrika
Gost
Afrika

Dar bogami jer će narod naivni to platiti…155 miliona za kompaniju koja će poslije toga da vrijedi 15 miliona, kakva uspješna računica, no, dok je ovakvog naroda koji se živ isjekira zbog crkvi pored ovakvog problema, njima svaka čast, samo neka gaze

Zesi
Gost
Zesi

Opet igranje sa našim glavama…kojim parama,kojim stručnjacima,koje upoređivanje sa ostalim kompanijama..sve je ođe poharano

Haris
Gost
Haris

Neka prodaju crkve i kupe avione

Harisov amidža
Gost
Harisov amidža

Ovi naši imaju rakete, mogu đe oće.

Valuta
Gost
Valuta

Zaista bih volio da ovo bude istina i da MA prosperira i obnovi se ali iskustvo govori drugacije. Vidjecemo.

Haris
Gost
Haris

Lomi Bog.😁

Haris
Gost
Haris

Milo Bog salje darove sa neba.😁

Ve$a june
Gost
Ve$a june

Miran Ve$a.

Tivat
Gost
Tivat

Zivi bili pa vidjeli,kako ce raskupusat te pare.

STARA AMERIKA
Gost
STARA AMERIKA

Prvo mora od ovih para da se namire razni aerodrumi za usluge i gorivo, kontrole letenja i kompanije koje su dale avione u zakup inace bi krenula plenidba i razne zabrane.

Marko
Gost
Marko

Da Bog mu je poklonio 155 miliona.

Berane
Gost
Berane

Moj analiticaru ne moramo placat visoke rate kredita ili lizinga al zato moramo trpjeti kradje sa raznih strana, samo klepaju i nikad siti.. . A sto se tice sampanjca i bahanalija ne brini oni to rade i kad smo u minusu kao i sad hahaha

Staxe
Gost
Staxe

Bravo CDM,nasmijaste me na zoru…

Love me now
Gost
Love me now

Otvorili su oni sampanjac odavno bez brige si “analiticaru”

Bubulj
Gost
Bubulj

Iz dosadasnjih iskustavs nijedna firma u Crnoj Gori nije procvjetala nakon restruktuiranja. Neminovni i ocigledni bankrot je samo odlozen za neko vrijeme. Nemozete se uporedjivati sa LOTom ili Air Baltikom. Drugi je to mentalitet.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve ove velike prilike u ovih 30god u Cg su se pretvorile u tragične poraze. U ekonomiji znanja 21vijeka nije najvažnije biti član Dps već treba znati. Cg je olupina od države, primjer korumpirane države to čak kažu i Nato saveznici i CG sistem upravljanja se izučava na fakultetima po svijetu kao loš.

Apoteka
Gost
Apoteka

CG sistem upravljanja se izučava na fakultetima po svijetu kao loš.

Pretpostavljam da se radi o Fakultetu za četništvo Univerziteta u Sokolcu, Republika Genocidna?

Bnjj
Gost
Bnjj

Da u Americi vjerovao ili ne

Balša
Gost
Balša

Najveća italijanska aviokompanija Alitalia otišla je u stečaj da bi izbjegla bankrot, i to drugi put za deset godina. A izgubila na značaju kada je evropsko tržište u oblasti avionskog saobraćaja liberalizovano, pošto nije izdržala konkurenciju aviokompanija s niskim cijenama letenja. A samo vi drzite PG-BG 110e povratnu, a low kost do Stockholma 1800 km – iznosi 40-50 eura povratna… Više »

Marko
Gost
Marko

U pravu si Balsa brate moj ali ovi nasi politicari vise vole da idu u Bg dzabe

Apoteka
Gost
Apoteka

Od tih 110e za BG 40 su takse dva aerodroma, 25 u bg i 15 u pg. Ne razumiješ se ti puno u avijaciju. Udio u cijeni karte koji ide kompaniji, MA ili AS, je 20-25e po karti.

Igi
Gost
Igi

A kako se isplati pošto si ti strucan niskobudzetnim kompanijama da imanju cijenu karte od Pogorice do Londona za 100e povratna ili sto kaze i ovaj gore do Švedske?

Aok
Gost
Aok

Let za Svedsku je ukinut, toliko je bio profitabilan. Isplati im se zato sto lete na aerodrome udaljene od grada po 100 km, pa urwcunaj i taj prevoz i prtljag i ostalo kad pravis racunicu, plus nema hrane i pica, karte su fiksne, nabili su redove da stane vise sjedista itd.

vesko
Gost
vesko

pranje para

Drago Zeneva
Gost
Drago Zeneva

Na kartu od 110 eura, MA uzima zacno 72.70 eur. YQ taxsa 59.70 i 13 eur karta !
Hvala, i nemij ih branit vise.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Ali oni to ne umiju, nije ih Bog dao za to, razumijete li to!

Brzi
Gost
Brzi

Džaba im sve, narod ne može naplaćat koliko oni mogu pokras. Bruka.

Nenad
Gost
Nenad

Meè mee meeee

IVICAA
Gost
IVICAA

E moj Scuric isti ovaj direktor je 2015. Godine napravio dvocifreni minus… U njega se ni u kuci ne nadaju a kamoli u kompaniji

Marko
Gost
Marko

I kuci je napravio minus pa su ga iscerali

Balša
Gost
Balša

“Dar s’ neba” – od nOvca gradjana.

Valuta
Gost
Valuta

Aaaa kako dobar komentar.

Cici
Gost
Cici

Da mi je znati đe vadite ove “analitičare” majko mila..

Mila penzioner
Gost
Mila penzioner

Od tog “dar sa neba” će građani CRNE GORE biti gladni najmanje 2 godine…

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Ja ne gladujem,a ni moji roditelji koji su penzioneri. Čak ne znamo šta ćemo sa hranom i mesom koga imamo. Moj otac pod povoljnim uslovima za penzionere nabavio brdo mesa pred praznike. Ne možemo to sve pojesti! Makar gladni nismo… Ako već fali para za neke druge stvari, recimo putovanja.

Grk
Gost
Grk

Najedite se sad

Mila penzioner
Gost
Mila penzioner

Bitno je i te kako je bitno. Drago mi je da imate mesine u izobilju ali poenta price je bacanje novca crnogorski građana, na večite gubitnike sa velikim platama i malim radnim sposobnostima.

Hl lo
Gost
Hl lo

Sjajna prilika bila, očigledno propuštena

Send this to a friend