Ekonomija

SDP će tražiti smanjenje PDV-a za ugostiteljstvo sa 21 na sedam odsto

Foto: Arhiva

SDP će u skupštinsku proceduru uputiti Predlog zakona kojim bi se smanjila stopa PDV za ugostiteljstvo sa 21 na 7 odsto, kao značajna mjera podrške za preko 3.500 firmi pogođenih korona virusom. Vrijeme je da se ispravi nepravda DPS-a da samo desetak privilegovanih DPS hotelijera plaća manji porez u odnosu na sve druge ugostitelje, najavio je Raško Konjević, zamjenik predsjednika partije na proširenoj sjednici OO SDP Nikšić.

Konjević je istakao da je od suštinskog značaja i usvajanje novog zakona o PIO, jer se njime omogućavaju znatno povoljniji uslovi penzionisanja, minimalna penzija povećava za 20 odsto i uvode brojne povoljnosti za buduće i sadašnje penzionere.

“Takođe, značajan je i set mjera podrške građanima i privredi koji se prije svega odnosi na jednokratnu pomoć nezaposlenima i penzionerima sa primanjima do 288 eura, koji bi po našem predlogu dobili jednokratnu pomoć od 222 eura. Predložili smo i da se ne plaćaju porezi i doprinosi na zarade za one kompanije kojima je bio zabranjem rad u vrijeme krize, kao i zakon o garantnoj šemi za privredu prema kojem bi naše kompanije dobijale kredite sa kamatom do 3 odsto i grejs periodom od dvije godine. Ovim i drugim mjerama, kao što su smanjenje poreza za sektor ugostiteljstva, koje predlažemo u narednom paketu zakona, bi se značajno sanirale negativne posljedice krize izazvane korona virusom”, istakao je Konjević.

Počasni predsjednik SDP Ranko Krivokapić je govoreći o aktuelnoj političkoj sceni istakao da imamo suštinski atak dva ekstremna pola crnogorske scene a to su borba tajkuna, preko vladajućih struktura, za resurse države i borba velikodržavnih nacionalista koji Crnu Goru zamišljaju kao državnog satelita.

“Oba su opasna po Crnu Goru, prvi zato što želi da poharno iskoristi crnogorske resurse kroz prodaju i zadnje plaže ili fabrike, a drugi zato što želi zarad tuđih interesa da Crnu Goru vrati u mračne devedesete i okrene točak istorije unazad. Mi smo kao partija već više od četvrt vijeka dio progresivne Evrope i zato znamo kako Crnu Goru dovesti najkraćim putem u članstvo EU. SDP svojom prošlošću garantuje obećanja za budućnost. Spremni da budemo lider reformskih izazova i u poslednjoj fazi članstva u EU. Da pobijedimo endemsku korupciju i nacionalšovinizam. Da okupljamo progresivne snage, i da izgradimo evropsku Crnu Goru pravde i pristojnog života za sve njene građane”, poručio je Krivokapić na sjednici OO SDP Nikšić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Ista onda? Da se smanje penzije , plate u zdravstvu, skolstvu? Evo imam i ja nekih zelja koje populisticki zvuce a podjednako nerealne ako hoce Rasko da mu sapnem na uvce da se drugi u predizbornoj kampanji ne dosjete😉. Da bi neka ideja bila dobra mora biti realna i odrziva a ne mamac za lakovjerne, ovakvih populistickih ideja ima koliko… Više »

Pdv
Gost
Pdv

Svaka cast na inicijativi ali se prvo izborite da ugostitelji uplacuju kompletan pazar na banku i za isti izdaju fiskalne racune!

Ugostitelj
Gost
Ugostitelj

Ako bi se smanjio pdv na ugostiteljstvo mozda bi tim radnicima mogle bit plate povecane za tih 10-15%

gagi
Gost
gagi

Jednako ce dobiti ugostitelji taman kao penzioneri sa penzijama oko 200 eura,a na predlog SDP-a nedavno u skupstini.Ponavljam HVALA SDP-u na pokusaju da pomognu,naravno nijesu USPJELI zahvaljujuci Skupstinskoj vecini tj. DPS ZOBACIMA,ali drugovi PENZIONERI da mi njih -vladajucu strukturu- nagradimo na izborima koji su ubrzo OLOVKOM tako da ih SMIJENIMO jer su vise prekardasili u svemu,a najvise u obmanama prema… Više »

NYC
Gost
NYC

Bravo!

Love
Gost
Love

Butikase pomognite a ne ugostitelje

Kiko
Gost
Kiko

A sto za ugostiteljatvo molim te imaju robu koja nije kvarljiva sto da rade butici koji su kupili kolekciju za ljeto odavno i koja ne ide ove godine je moraju dati ispod nabavne cijene da bi nesto prodali njih treba pomoci a ne ugostitelje

Lovac
Gost
Lovac

Nije mi jasno zasto da smanji pdv kad njega placaju gosti a ne ugostitelji. Zar nije bolje da to malo turista sto dodje ostavi malo poreza za drzavu.

Send this to a friend