Ekonomija

SDP: DPS poslanici nijesu htjeli da raspravljaju o smanjenju akciza

DPS je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore ponovo odbila da se u dnevni red uvrste dva predloga zakona kojim bi se značajno unaprijedio standard građana, tvrde iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Kako su istakli, nije bilo političke volje da se raspravlja o predlozima SDP-a kojim bi se smanjile akcize na gorivo i ukinuo krizni porez na zarade.

“Našim predlogom Zakona o izmenama zakona o akcizama bi se smanjio iznos akciza za 15 odsto, jer bi time preduprijedili rast uzrokovan porastom na berzi dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog iznosa akciza i poreza u cijeni goriva koja iznosi od 50 do 56.3 odsto. Time bi gorivo na pumpama bilo jeftinije za 15-tak centi koliko iznosi povećanje kojim je Vlada dodatno operezovala građane u zadnjih godinu dana”, navode iz SDP-a.

Oni su podsjetili da je Vladj u protekle dvije godine uvećala akcize za 11 centi početkom prošle godine, PDV na to povećanje dva centa i zatim je povećala PDV za dva centa početkom ove godine.

“Zbog ogromnog povećanja naplate tog poreza, kao i rasta cijene goriva na berzi sa 55 na 80 dolara, tražilo smo smanjenje akciza kako bi poboljšali standard građana. Drugi predlog se odnosio na ukidanje kriznog poreza, budući da predstavnici Vlade tvrde da smo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, te stoga ne spadamo u red zemalja u kojima vlada ekonomska kriza. Našim predlogom bi već za dva mjeseca bila ukinuta uvećana stopa poreza za preko 40.000 građana Crne Gore već za dva mjeseca, a ne od 2020-te, na čemu sada insistira Vlada.

Prema njihovim tvrdnjama, predstavnici DPS-a u Skupštini nijesu željeli čak ni da diskutuju o ovim predlozima uprkos retoričkom zalaganju za poboljšanje životnog standarda građana.

“Životni standard svih naših sugrađana se poboljšava kroz konkretna djela, a SDP će nastaviti napore da ovi predlozi i predlozi zakona o uvećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, kao i predlogom kojim bi se umanjila poreska otperećenja za poslodavce koju su danas među najvišim u Evropi”, zaključuju iz ove partije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Avro
Gost
Avro

Niste dali dobar predlog. Trebalo je predložiti povećanje akciza. Sigurno bi DPS raspravljao.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gorivo je svuđe skupo. Samo je u Austriji i mislim Luksemburgu jeftinije. I Italiji je od 1,70 do 1,90. Smanite vi nama PDV ka što ste obećali kad je bio 19%. I onda se pojaviše “majke” a PDV ode na 21%. Smanjite PDV a povećajte akcize na cigare, alkohol i gazirana pića.

Randolf
Gost
Randolf

Užas, ne daju nam da spušte to gorivo đavoli ga ponijeli.

Send this to a friend