Ekonomija

SDP traži saslušanje ministarke Sekulić zbog poskupljenja struje

Dragica Sekulić

Socijaldemokratska partija traži da se zbog povećanja cijena struje obavi kontrolno saslušanje Dragice Sekulić, ministarke ekonomije. Zahtjev Skupštini je podnio poslanik SDP-a Raško Konjević.

<<<Od 1. marta skuplja struja, cijene zavise od paketa<<<

<<<Poskupljenja struje ugrožavaju standard građana, socijalna ranjivost visoka<<<

“Građani Crne Gore neprijatno su iznenađeni visinom računa za struju za januar, u kojem je došlo do značajnog povećanja iznosa na računu zbog uvođenja posebne tarife “OIE 2” po kojoj građani plaćaju nekoliko eura više za obnovljive izvore energijenego do sada, čime je cijena struje povećana za preko dva odsto bez ikakve najave. Pored toga, imamo najavu povećanja cijena električne energije od strane EPCG od
2,7 odsto do šest odsto, već od 1.marta 2019.godine, kroz uvođenje tarifnih paketa koji su potpunanovost za naše građane i koji će bez pripreme i prave analize biti prinuđeni da biraju određene tarife na osnovu kojih slijedi novo uvećanje računa”, navodi se u obrazloenju SDP-a.

Dalje dodaju da je realna kupovna moć građana je u 2018-toj godini, po zvaničnim podacima, pala za tri odsto,dok će po najavama Vlade zbog zamrzavanja rasta plata u 2019. i 2020. pasti za još najmanje tri odsto.

“Ukoliko dodamo da su u protekle dvije godine značajno porasle akcize na gorivo, duvanske proizvode, i drugu akciznu robu, kao i da imamo povećanje osnovne stope PDV-a, da je na snazi krizni porez na plate,  jasno je da povećanje cijene električne energije predstavlja novi snažan udar na standard građana. Električna energija predstavlja jednu od najznačajnih stavki u budžetima svake crnogorske porodice, a takođe predstavlja najznačajniji input za većinu roba i usluga koje se prodaju u našoj zemlji, te je stoga nužno da se održi kontrolno saslušanje ministarke ekenomije koja bi pred odborom i javnošću objasnila razloge za ova poskupjenja”, smatraju u SDP-u.

Prema njihovim tvrdnjama saslušanje Sekulić je nužno i zbog toga što je država većinski vlasnik EPCG, koja je protekle godine ostvarila najveći profit u zadnjoj deceniji, pa je bitno da resorna ministarkaobjasni što su razlozi za povećanja cijene električne energije koji će po oba osnova iznositi od 5,5 odsto do 8,7 odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vozica
Gost
vozica

nesto pametno i od sdp-a….

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

Najzalosnije je sto saslusavaju ministarku koja radi po zakonu koji je ta ista druzina napisala i usvojila… dosla zena na gotovu stetu a oni se nasli da je ispituju… prevaranti prepredeni…

Vanda Metropoli
Gost
Vanda Metropoli

Ovo je sramota što rade. 272 EURA mi je stigao račun.

Velibor
Gost
Velibor

Nidje veze…cijenu struje odredjuje Regulatorna Agencija a ne Ministarstvo…Konjevic bi trebao da zna toliko

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Dzaba saskusanja njih boli briga za gradjane,to su sve ljudi bez morala,oni ne znaju kako zivi obican covjek u CG,oni nemaju obraz samo ih pare interesuju

Stari
Gost
Stari

Pozicije drze podobni nikako sposobni pa ko umije njemu dvije.

Send this to a friend