Ekonomija U utorak ističe rok za prijavu poslodavaca za učešće u Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca

Sedma generacija diplomaca završava osposobljavanje

Ilustracija, foto: Pixabay

U utorak, 15. oktobra, u 15 časova, ističe rok za prijavu poslodavaca za učešće u Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca.

Podsjetimo, poslodavci iz privatnog sektora prijavu podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada/kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave). Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave).

Od 15. oktobra do 15. novembra rok je za prijavu visokoškolaca za stručno osposobljavanje.

Napomenimo, cilj programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada, kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, s kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika programa nastavilo radni angažman, kod istog ili drugog poslodavca.

Posljednja generacija diplomaca ovih dana završava stručno osposobljavanje. Sedmi krug programa karakterisalo je još veće interesovanje poslodavaca nego što je bio slučaj u prethodnim godinama. Lani je ponuđeno ukupno 11.005 slobodnih mjesta kod poslodavaca, kako iz privatnog, tako i iz javnog sektora, što je za oko 1.000 mjesta više nego godinu prije toga.

Na osnovu dosadašnje prakse, i ove godine očekuje se veliko interesovanje poslodavaca. Posmatrano po oblastima i studijskim programima, poslodavci su do sada najviše bili zainteresovani za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma, dok je opet iz tih oblasti bilo i najviše prijavljenih visokoškolaca.

Send this to a friend