Ekonomija

Šehović traži od Spajića akt na osnovu koga će sprovesti privremeno finansiranje

Damir Šehović

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović zatražio je danas od ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da mu dostavi akt na osnovu koga će Vlada Crne Gore sprovesti tzv. privremeno finansiranje koje je nedavno najavila.

Šehovič podsjeća da je Vlada nedavno saopštila da neće donijeti novi Zakon o budžetu do kraja ove godine, a da će se do donošenja sprovoditi privremeno finansiranje.

“Za takvu odluku, kako dobar dio stručne javnosti smatra, Vlada nema zakonski osnov, ukoliko prethodno ne usvoji rebalans budžeta. Privremeno finansiranje znači da će sve potrošačke jedinice, do donošenja novog Zakona o budžetu, raspolagati sa onoliko budžetskih sredstava koliko su mjesečno imale prošle godine. Međutim, kako su potrošačke jedinice odnosno konkretno ministarstva sad najvećim dijelom izmijenjena odnosno restrukturirana, postavlja se pitanje na osnovu čega će se, do donošenja novog budžeta, opredijeliti sredstva novim potrošačkim jedinicama odnosno novoformiranim ministarstvima, koja važeći Zakon o budžetu uopšte ne prepoznaje. Na tom fonu je i stav Državne revizorske institucije, koja je saopštila da je privremeno finansiranje moguće samo kod pet “starih” ministarstava koja su prepoznata u postojećem Zakonu o budžetu”, naglašava Šehović.

Prema njegovim riječima upravo zbog toga je danas zatražio pravni osnov za ovakve odluke Vlade.

Kako je naglasio Šehović, sve informacije koje ministar Spajić dostavi biće od značaja za otvarivanje poslaničke funkcije, odnosno doprinijeće kvalitetnijoj raspravi na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i sjednici Skupštine Crne Gore.

“Znajući da ste svjesni svoje odgovornosti za izvršenje budžeta propisane članom 39 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, vjerujem da je Vlada prije zauzimanja zvaničnog stava ispoštovala potrebne procedure i donijela odgovarajući akt. Dostavljanjem pomenutog akta ćete pružiti konkretan doprinos principu transparentnosti, na koji je premijer poseban akcenat stavio tokom nedavnog predstavljanja Programa rada Vlade”, zaključio je Šehović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petrovic
Gost
Petrovic

N’a ovome ce vlada pas ti zaduzili se 750 miliona tajno lici na prevaru

nebuloza
Gost
nebuloza

Sreća pa ste izgradili sistem gdje vlast da ne mora nikakve račune nikom da ispostavlja, naročito ne poslanicima opozicije.

Kuvar
Gost
Kuvar

Xaxaxa nego jeli kumara i dalje direktor parkinga u pg

Fendi
Gost
Fendi

Daće ti ga, iduće godine

Bnjj
Gost
Bnjj

A javnost traži akt o stanu, kako je moguće dobiti stan po bagatelnim cijenama

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Baš će ti ga poslati, bježi uhljebu..

Janko
Gost
Janko

Samo citam ove botove sto pisu, i vidim da se krsenje zakons odobrava! Pa srecno bilo braco!

pero
Gost
pero

hahahha a bas ces mu ti traziti

LOPOVI
Gost
LOPOVI

Hahahahahahaha a smijenite ovoga vise je dodijao

100%
Gost
100%

Ko traži, stari Damir ili Novi Damir?

Serdar
Gost
Serdar

Svi putevi SD direktora i ministara vode u Spuž.

S morske pjene
Gost
S morske pjene

Tebe teze pada njegovo skolovanje i znsnje no sva muka u gubitku vlasti

By the Way
Gost
By the Way

Kad ti tražiš, obavezno. A miči se, Ramadane.

zoki
Gost
zoki

nebitan lik

jokic
Gost
jokic

kakav je ovo gospodin…upravo mu je obajsnio da moze u zatvor da ide…pa posle ne bilo slusat

Send this to a friend