Ekonomija

Sekulić: CGES bolja firma od EMS, čudna kupovina!

Dragica Sekulić

Crnogorski elektroprenosni sistem uspješnija je kompanija od Elektromreže Srbije koja je prije nekoliko dana kupila još pet odsto akcija našeg CGES-a, kaže poslanica DPS-a i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”. Sekulić je saopštila da ima informaciju da su američki fondovi prodali srbijanskoj kompaniji svoje akcije u CGES-u.

Sekulić napominje da je Elektromreža Srbije, koja je kupila još pet tako da posjeduje 15 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, manje uspješna kompanija od svog crnogorskog pandana.

EMS je prošle godine, u prvih devet mjeseci, imala profit 5.5 miliona eura a ima 2.5 miliona korisnika. CGES je prošlu godinu završio sa 9.8 miliona eura profita na 370.000 korisnika – znači, skoro duplo veći profit.

Sekulić navodi da je EMS prošle godine uzela sedam miliona kredita da bi održala tekuću likvidnost a početkom ove godine, sa toliko novca kupuje akcije CGES-a.

“Bilo mi je interesantno da su akcije CGES-a platili 0.95 eura po akciji a da je cijena, 20ak dana unazad, bila oko 0.60 eura. Ima tu dosta nelogičnosti”, ističe Sekulić.

Razumljiva je, nadalje naglašava, zainteresovanost da se bude dio uspješnog preduzeća kakvo je CGES koji ima 3.5 puta veći profit u 2020. nego u godini ranije, zatim Crnogorski elektroprenosni sistem je zajedno sa italijanskim operatorom izgradio energetski kabl, sam izgradio dalekovod kroz cijelu Crnu Goru.

“Zanimljivo mi je čekanje na berzi, da se nađe neko ko je zainteresovan da proda i EMS odmah kupuje te akcije. Biće zanimljivo posmatrati šta će to značiti u narednom periodu”, dodaje Sekulić.

U kupovini su očigledni, javni, tragovi politike.

“EMS je ovo uradio na osnovu odluke Vlade Republike Srbije. Znači, ne samo na osnovu svoje privredne aktivnosti, nego i na osnovu političke odluke”, naglašava nekadašnja ministarka ekonomije.

Sekulić je još zanimljivo i EMS-ovo forsiranje izgradnje transbalkanskog koridora kojeg uvaža i Evropska unija kao prioritet. EMS je, međutim, ranije usporavao izgradnju svog dijela dalekevoda, koliko je mogao, ističe Sekulić.

“Oni su bili glavna prepreka za povezivanje našeg transbalkanskog dijela koridora sa njihovim. Možda će se to sad promijeniti kroz povećanje udijela u CGES-u”, kaže Sekulić uz isticanje očekivanja da će se odnosi dvije Vlade, u ovakvoj konstalaciji vlasti, itekako popraviti.

Gostujući u Drugačijoj radio vezi, Sekulić je iznijela još jedan podatak kad je posrijedi kupovina akcija CGES-a.

“Možda zabrinjava zašto je neko, a ja imam informaciju da su to američki fondovi, prodao akcije u CGES-u, znači izgubio povjerenje i nije ostao u CGES-u a Srbi jesu. Biće interesantno pratiti to u narednom periodu”, ističe Sekulić.

Jedna američka kompanija, postoje informacije, kupila je dio crnogorskih obveznica kad su one emitovane na samom početku rada nove Vlade.

“Nemam tačno podatke, ali sam čula da je jedan od investitora jedan američki fond u iznosu 150 miliona”, saopštila je Sekulić a ta firma mogla bi biti Black rock.

Priča o američkom fondu, kaže autor emisije Darko Šuković, uklapa su u onu koja traje dva mjeseca, da crnogorska Vlada ima pomoć trampističke strane SAD-a.

Upitana da li je ovo posljednji trzaj Trampove politike i njene podrške jednom sistemu vrijednosti, političkom savezu u čijem sastavu je i Vlada Crne Gore, Sekulić kaže da nećemo dugo čekati da saznamo odgovor.

“Vidite i sami šta se dešava na globalnom nivuou, posebno u SAD-u, a vidjećemo šta će biti kroz dalje ponašanje američke administracije ne samo u vezi sa Crnom Gorom nego i regionom. Oni su posljednjih godina bili izuzetno prisutni na razne načine i u regionu i u Crnoj Gori. Očekujem određenu promjenu politike u narednom periodu ali vidjećemo, ne bi da prejudiciram”, ističe Sekulić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja sam
Gost
Ja sam

Ministarka Magijonicar

Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Da li je ova svjesna sta govori……

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Pocela Dragica da komentarise globalnu politiku, SAD, Trampa etc.
A sta si zeno radila, 4 godine na celu tako bitnog ministarstva?!?
Slikavala se, jela, pila, putovala, vrpce presjecala …

Kriwi
Gost
Kriwi

Prosjecan racun za struju je oko 30-ak eura, sto znaci da smo samo za CGES -ov profit platili po jedan mjesecni racun. A i to nije sve jer ko zna cime su sve onj taj profit sabijali, koliko je visak zaposlenih, kolike su plate rukovodiocima i td i td. A dje je EPCG sa svojim profitom… Placaj narode acetni, da… Više »

E moj narode
Gost
E moj narode

Pa da si ti zaposljava stručne ljude i ljude koji ce pratiti berzu i kretanje na istoj a to se zove sluzba za odnose sa investitorima u kojima ne rade ljubavnice i zene političara nego ljudi sa iskustvom sa berze a ima ih do ovoga ne bi doslo ovako mogao je kupiti i sadam husein

Eviva
Gost
Eviva

Kako se ministarka hvali: CGES je prošlu godinu završio sa 9.8 miliona eura profita na 370.000 korisnika – znači, skoro duplo veći profit…- U prevodu u odnosu na EMS, mi duplo vise sisamo nase korisnike

midžor
Gost
midžor

Sve će oni dati,a ne prodati,Srbiji.To su napasti epskih razmjera.

Miljan
Gost
Miljan

Da li je EMS platio akcije? Ako jeste u čemu je problem? Niko nije postavljao pitanje kada je milansko komunalno preduzeće kupilo crnogorsku elektrodistribuciju. Ako neko kupi nešto što se nudi na tržištu i plati za to ne bi trebalo da bude problema.

Support
Gost
Support

Lako vam je maVat s profitom i meleonima kad ojadiste svoj narod računima za struju.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Zato ste vlast i izgubili.Dok ste se vi čudili,drugi su radili, a vi se još čudite.

zabjelo
Gost
zabjelo

Jel ti tako savjetnik rekao da kazes

MiodragPG
Gost
MiodragPG

Kada je bolja firma onda CGES neka investira u EMS.
Ženo, da se nisi malo preračunala. Haaa, haaa……

Crnogorac
Gost
Crnogorac

blago nama sa tim profitom. račun za struju 200 eura, to ja naša beneficija vaše uspješnosti

Treće Oko
Gost
Treće Oko

Zašto bi neko ulagao u ++sprženu Zemlju++ ? Srpski svet je došao preko kupovinom obveznica ( maskirane preko USA banaka) , gašenjem Montenegroairlinesa i leti AIRSRBIA , kupuju se akcije Državnih preduzeća i naravno ko pobjedjuje ni masa, ni rasa , nego kasa

owca
Gost
owca

crno na bijelo koliko se para pljacka na prenosu elektricne energije. na 370.000 korisnika 10 miliona profita.

Send this to a friend