Ekonomija

Sekulić: Ne možemo se oslanjati samo na turizam, akcenat na proizvodnju

Kriza nastala usljed epidemije novim koronavirusom nije ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema, smatra ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je u intervjuu Pobjedi saopštila da je odgovor Vlade kroz prva dva paketa mjera doprinio tome da se negativne ekonomske posljedice, u ovoj fazi svedu na minimum. Sekulić je poručila da će jačanje domaće proizvodnje nastaviti da bude u fokusu Vlade, kroz poseban set mjera.

Koje je pouke Crna Gora izvukla iz ekonomske krize prouzrokovane epidemijom novog koronavirusa?

Sekulić: Ekonomska kriza prouzrokovana epidemijom novog koronavirusa pokazala je da neke od već ranije preduzetih aktivnosti moramo intenzivirati. Tu prije svega mislim da programe podrške privredi i unapređenju konkurentnosti naših preduzeća kako na našem, tako i na međunarodnom tržištu. Implementaciju već započetih programa podrške privredi ćemo još intenzivnije nastaviti i u narednom periodu, a omogućićemo i nastavak velikih kapitalnih i infrastrukturnih projekata, uz poseban akcenat na domaću proizvodnju.

Da li je i u kojoj mjeri korona kriza ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema?

Sekulić: Ne smatram da je kriza nastala usljed epidemije novim koronavirusom ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema. Smatram da je naš odgovor kroz prva dva paketa mjera doprinio tome da se negativne ekonomske posljedice, u ovoj fazi, svedu na minimum, kako kroz odlaganje obaveza od strane preduzeća prema državi i bankama, tako i kroz subvencije. Podsjetiću da implementacija trećeg paketa mjera tek predstoji, a on će biti sanaciono-razvojnog karaktera, čime ćemo ne samo ublažiti negativne posljedice, već i ojačati temelje za dalji ekonomski rast i razvoj naše zemlje.

Da li prilično velika zavisnost crnogorske ekonomije od sektora usluga, prvenstveno turizma može u situaciji korona krize i eventualnog drugog talasa, skupo koštati Crnu Goru? Da li se planira promjena strukture crnogorske ekonomije?

Sekulić: Jačanje domaće proizvodnje u prethodnom periodu bilo je u fokusu naših politika i nastaviće da bude. Domaćom proizvodnjom smanjićemo uvoz i potencijalno povećati izvoz. Intenzivno ćemo raditi na jačanju domaće proizvodnje kroz poseban set mjera. Crna Gora nije jedina zemlja koja je svoj razvoj bazirala na turizmu. Situacija u kojoj smo se našli nam je pokazala da to nije dovoljno i da se moramo okrenuti više drugim djelatnostima. Sada smo odlučni da dodatno unaprijedimo sektor poljoprivrede, proizvodnje i da se okrenemo sopstvenim resursima. Na taj način ćemo manje biti zavisni od drugih i iz sopstvenih rezervi obezbjeđivati veliki dio onoga što nam je potrebno.
Vlada je kroz dva paketa mjera pomogla privredi i ostalim sektorima da lakše prebrode krizu, a sada ostaje da uložimo sve napore da iz ove sezone izvučemo maksimum.

Prije desetak dana ste saopštili da neće biti nastavka subvencioniranja zarada zaposlenih za preduzeća iz djelatnosti koje su bile zatvorene ili ugrožene. Da li spremate neki novi vid subvencija za privrednike u novom paketu pomoći i kada očekujete da bi mogle da se realizuju?

Sekulić: Kao i do sada, pomno ćemo pratiti i analizirati potrebe preduzeća i u odnosu na njih dalje postupati. Početak implementacije trećeg paketa mjera možemo ubrzo očekivati, a daljim ekonomskim kretanjima, potrebama privrede, pa i daljem razvoju epidemiološke situacije u Crnoj Gori, regionu, pa i svijetu ćemo se prilagođavati i u smislu ekonomskih mjera. Teći paket mjera koji Vlada planira će biti razvojnog karaktera i služiće da se pomogne započetim i novim projektima.

Eventualni drugi talas dočekaćemo još spremniji

Da li crnogorska ekonomija spremno dočekuje eventualni drugi talas koronavirusa?

Sekulić: Činjenica da je Crna Gora iz epidemije izašla kao prva ,,korona fri“ destinacija u Evropi govori da smo spremno dočekali prvi talas epidemije i reagovali pravovremeno i ispravno. Pokazali smo da smo dorasli ovakvom zadatku i da smo kao zemlja odlučnošću i upornošću, a iznad svega znanjem, uspjeli da odgovorimo izazovu. Ukoliko do drugog talasa dođe, definitivno ćemo ga dočekati još spremniji. Ovo je bio izazov, ne smo za nas nego i za čitav svijet i ovo je lekcija iz koje smo mnogo naučili.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komedija
Gost
Komedija

pa ste se sad sjetili da se treba na proizvodnju osloniti? Spinerska priča

Miki Crnogorac
Gost
Miki Crnogorac

Koliko je planirano smanjenje plata nakon izbora ?

Komedija
Gost
Komedija

od 20 do 50% i to će u većini državnih firmi a i kod privatnika biti trajno

Bxdc
Gost
Bxdc

Samo jos da nam neko objasni zasto su vlast, opozicija i svi jaci privredni subjekti prethodnih 30 godina uradili sve da uniste bilo kakvy proizvodnju. Pocev od fabrika koje smo imali (ove u Podgorici su preuredili u stambene blokove), brodogradilista (Porto tivat i porto kumbor), poljoprivrednu proizvodnju (uvoznicki lobi u vidu najvecih marketa)… Volio bih da bilo ko u drzavi… Više »

Plan?
Gost
Plan?

Gledajuci na ucesnike ove diskusije jedini zakljucak je, previse pameti a premalo znanja.
Dalje nesto razmisljam, ovako malo znanja a ovoliko pametnih i prepametnih, i kazem sebi nemoguce.
I tu se zamalo zabagujem.

Inace u ovoj sredini je nemoguce napravit i sprovest ozbiljan plan, jer je svaki takav plan osudjen na propast, cisti racun bez krcmara.
Nazalost

Bubulj
Gost
Bubulj

Neka nam gospodja ministarka navede primjere domace proizvodnje na koje je bacila akcenat. Pa onda neka navede primjere proizvodnih objekata koji su zatvoreni u poslednjih 30 godina. Pa nakon toga primjere nasih prirodnih bogatstava koje smo dali stranim investitorima da se bogate. Mozda su pojedinci su dobili nesto od tih ulaganja ali drzava vrlo malo jer nam se vidi po… Više »

Marx
Gost
Marx

Tako je, neka se daju cinjenice i dokazi pa da se vidi ko koga laze.

Frljoka
Gost
Frljoka

Bojkot srpskih proizvoda! Ne kupujte kancerogeno mlijeko i brašno, i vodu baruštinu, čuvajte svoje zdravlje!

Mne
Gost
Mne

Koliko mrznje

Frljoka
Gost
Frljoka

Nije mrznja nego istina i cinjenice, provjeri dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji i u EU, u Srbiji su digli granicu x10 da ne bi stetovali memljivi kukuruz! E to mlijeko nek tvoja djeca piju

Konik
Gost
Konik

Bravo to nismo znali

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Ova gospodja ce ipak ostati upamcena po tome sto je uvezla skuplju psenicu da nebi zavisila od uvoza jeftinije.

Frljoka
Gost
Frljoka

Skuplju i kvalitetniju, bez kancerogenog aflatoksina i buđi, iz ozbiljne zemlje koja primjenjuje zdravstvene standarde a ne mijenja propise preko noći da ne bi bacila kancerogeni kukuruz.

Roro
Gost
Roro

Frljoka,bio bi se ti Milogorče po Voliju i Lakoviću za malo ulja i brašna,da je Srbija zabranila izvoz hrane na početku epidemije…ne vi palamudio o kvalitetu i sastojcima.

vesko nk
Gost
vesko nk

Srbijanski proizvodi u ex-yu i sadašnji nemaju dodirnih tačaka.U SFRJ je postojao JUS standard za kvalitet roba široke potrošnje.Posebno za robu za ljudsku upotrebu.Mada za svu robu u bivšoj nam zemlji.Jeste da je bio prepisan Njemački standard ali je radio bez greške.Taj standard i ovi današnji ISO ili HASAP nijesu ni do koljena JUS.ovom standardu.Roro da manje avetaš po litija… Više »

Marko
Gost
Marko

Evo ga još jedan stručnjak…I ja sam čuo da Srbija zbog kvaliteta robe izvozi samo u CG. Ne dipr časti ti, i manje mržnje nije to zdravo, razboli se čovjek od toga…

nemoj Vesko
Gost
nemoj Vesko

otud je sve najbolje i najjeftinije, no mi ne znamo. Nadam se samo da smo nesto naucili na zadnjem primjeru blokade. Ali sumnjam, naime vec su zaboravljene blokade iz 1997 iz 1999 i cijena brasna, ali eto imali smo banana skoro po cijeni brasna.

ih RORO
Gost
ih RORO

i jos da smo okupirani i ogradjeni, a nemoj bolan mnogo je.

Marko
Gost
Marko

A naši ne kontrolišu robu iz uvoza nego sve sami otrov uvozimo…Stvarno jesi frljoka i to teška…

Gibanica
Gost
Gibanica

Spojiti turizam sa proizvodnjom ! Proizvodnja : zdrave hrane , čajeva , flaširane vode , proizvodnja ELEKTRIČNE ENERGIJE iz obnovljivih izvora energije ( vjetar , rijeke sa malim uvalama koje su EKO , talasi i struje u moru) , praviti sve moguće gotove proizvode na bazi čelika i aluminijuma . Iskoristiti znanje oko brodo-gradnje malih plovila i srednjih , sagledati… Više »

Visitor
Gost
Visitor

E ne drugarice budi sigurna da ne možemo, to znamo i mi koji nismo ekonomisti. No je o tome trebalo razmišljat davno, pa se ne sprdat socijalizmu i zatvarat i rasprodavat fabrike u državnoj svojini, a ulagat u primorjski paradajz turizam sa stotinu hiljada zgrada i betona i zapostavljat sjever i poljoprivredu. Nećemo od tih zgrada sad živjet i primat… Više »

A izvoz
Gost
A izvoz

vode za izvoz kamena za izvoz, samo to da izvozimo, pa da nas bog pogleda

Pomorac
Gost
Pomorac

Da su dps dobro i da vladaju jos 2 vijeka pa cemo ostalo lako

Fix
Gost
Fix

Svaka vam priča ovakva. Lažava

Bnjj
Gost
Bnjj

Mi smo sve to imali prije vašeg dolaska na vlast 1989

Tacno tako
Gost
Tacno tako

naime imali smo i “jakog INVESTITORA” da finansira gubitke, a nasa
produktivnost i savjesnost na poslu je inace bila cuvena u svijetu. Zar vi stvarno mislite
da budale vode drzavu pa da “zatvaranjem fabrika” sijecu granu na kojoj sjede.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Tuge od izjave.sad nam treba proizvodnja.a 30god kadar dps zajedno sa “profesorima” vukoticem i mihajlovicem su tvrdili da ne treba nam..

Proizvodnja?
Gost
Proizvodnja?

A vaktile je lijepo u CG skupstini prof. Radulovic predlagao da se povezemo sa svjetskom avio industrijom, pa da Al kombinat ne izvozi jeftino sirovi aluminijum, nego da mi lijepo trosimo taj aluminijum u NASOJ AVIOINDUSTRIJI, cak je imao i plan. Al ga niko ne poslusa. Tako Al kombinat propade, a mi ostasmo i bez IZVOZA.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Crnogorci ne ljube lance,a ni motiku.Bilo je,sine uzmi knjigu i uči da ne moraš da radiš.

Miki
Gost
Miki

Sezonu,pa i nekoliko,moze da unisti svakakva sitnica. Neki lokalni mocnik moze da zagadi Boku,da to odjekne,pa se izgubi 40 procenata turista,a tada nema zarade,jer se radi samo za troskove. I piši propalo.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Otkrila toplu vodu…😂😂😂

brkoo
Gost
brkoo

Samo se pitam koja je vlast uništila i zatvorila fabrike, ko je rasprodao i uništio brodarske kompanije, ko je uništio poljoprivrednu proizvodnju pretvarajući obradivu zemlju u građevinsku,ko je rasprodao i zadužio zemlju i protjerao stručnjake mnogo pitanja a jedan odgovor

ZNA SE,
Gost
ZNA SE,

samo ne smijemo rec jer OZNA sve dozna.

Plav
Gost
Plav

Iz grada sam Plava koji sam glasao ovu stranku tako da su ne unazadili zbog njohovog budjenja i mladost prodje, morao sam ic u unostranstvo da bih imao se hranit zbog ovakvih promasaja kao sto su ovi neznalci. Dok se njihova suplja glava napunila para pa se jos bahate sa narodom kao mi nista ne znamo i prosipa mi pricu… Više »

Jes vala
Gost
Jes vala

“Samo narod moze menjati ovakvo neznanje” A narod inace puno zna. Pozdrav i tebi. Nadam se da ces to sto si zaradio ulozit u neki “bizmis” pa da nam svima bude bolje.

KPJ
Gost
KPJ

Pricam ti pricu
I tako
Godinama

KPJot
Gost
KPJot

Bas tako.
Citajuci sve ove komentare nesto razmisljam, boze dragi ovoliko pameti na ovako malo prostora, nevjerovatno. Pa samo pamet da izvozimo i nikakva nam proizvodnja ne treba.

Prešo
Gost
Prešo

Pitanje opstanka je otvaranje pod hitno granice sa Srbijom.
Glad kuca na svakom koraku.

ne prepadaj nas
Gost
ne prepadaj nas

inace izludjesmo

El Grande
Gost
El Grande

Sad ste se sjetili, kad smo pred bankrotom

Staxe
Gost
Staxe

Na vrijeme ste se śetili…

Djekna
Gost
Djekna

Na proizvodnju ciji ce proizvodi imati astronomske cijene,kao sad voce i povrce,dje god pise domace ima cijenu 4.99.Sram vas sve redom bilo….

Tacno tako
Gost
Tacno tako

al je domace… i ljekovito vele

Ekonomija
Gost
Ekonomija

Ko je prošao pored Ekonomskog, zna da su turizam i poljoprivreda trećerazredne grane privrede. Zbog sezonskog karaktera rada, male razlike između uloženog i dobijenog i visoke izloženosti ćudima vremenskih prilika. Drugorazredna je trgovina, a prvorazredna je – proizvodnja. Nije da se ništa ne proizvodi u CG. Proizvode se stanovi, vino i rakija. Ali je to nedovoljno.

Poljoprivreda?
Gost
Poljoprivreda?

“trećerazredna” neznam bas, samo nas cijene ovih uvoznih vocki i povrcki kolju, inace poljoprivredi nista ne fali, cak sta vise

Mislim nesto
Gost
Mislim nesto

radis nekoliko mjeseci u godini i onda zivis fino svu godinu, nije losa poljoprivreda. Samo da nije ovog prokletog uvoza.

Slavko
Gost
Slavko

Pa ovo zna svaki ponavljac prvog razreda srednje ekonomske. Zahvaljujuci DPSU i ovakvim strucnjacima mi nemamo ni proizvodnju ni turizam. Nas standard najbolje dokazuje to.

Tacno tako
Gost
Tacno tako

a mi produktivni vrijedni savjestni radnici, a pametni iznad svega. A prirodna bogatstva i ljepote. I opet nista.

Muka Bogomi
Gost
Muka Bogomi

Pa i da je ugrozila mi volimo nasu Crnu Goru samo Srbija sto dalje od nas

Milann
Gost
Milann

O kojoj proizvodnji pričate? Šta to proizvodimo i sa čim možemo da pariramo robi iz uvoza?

Jeste,
Gost
Jeste,

ali i ono nesto sto proizvodimo, fali samo jos neko da izmisli kako da pariramo toj uvoznoj robi

Mila K
Gost
Mila K

Ministrica nema strukovne hrabrosti da odobri subvencije za novozaposlene, dok ni na vidiku nema trećeg paketa podrške zbog uticaja pandemije na ekonomiju. Na osnovu čega se onda troše riječi o ulaganjima u proizvodnju?

Ma jok, ima
Gost
Ma jok, ima

samo jos da nadjemo nedje jeftinih “posticaja” i subvencija i nabavimo ih puno. Mogu i polovni sta fali.

Pero
Gost
Pero

Oni u 21. vijeku daju ovakve izjave da treba imati proizvodnju! Sve su uradili da unište poljoprivredu, preduzetništvo, bilo šta od čega ljudi mogu da zive da ne.budu ucijenjeni od dps- a. Ljudi bacaju povrce, voce, mlijeko jer država uvozi SVE i dodje ovaj blajhani patuljak sa stotinama kvadrata u vlasnistvu da nam priča da se ne oslanjamo na turizam,… Više »

Tacno
Gost
Tacno

sve to, ali oni jos ne znaju kako da povecaju minimalnu platu sa 220 na 500-600€ da bi se
narod mogao prehranit od te domace proizvodnje. Mozda imas neki predlog?

je li moguce
Gost
je li moguce

U Vladi CG, otkad me sjecanje sluzi, nikad nije bilo nesto slicno…

Matrix
Gost
Matrix

mozda, ko zna.

Privatnik
Gost
Privatnik

Posticaje za proizvodnju i ne samo hranu i druge vidove proizvodnje, samo da novac ostane u cg. A kad ima novca u cg, sam postice proizvodnju i potrosnju i stvara vecu plateznu moc stanovnistva. I tako proizvocac dolazi do stvarne cijene svog proizvoda. Gradjanin moze da kupi a drzava nema onda razloga da daje posticaj…

Tacno, ali...
Gost
Tacno, ali...

samo jos da nadjemo nedje jeftinih “posticaja” i nabavimo ih puno.

Bojan I.
Gost
Bojan I.

Naknadna pamet – 30 godina kasnije…niste imali kad ranije doci na ovu ideju

Ma znaju oni
Gost
Ma znaju oni

sve to, ali neznaju kako da povecaju minimalnu platu sa 220 na 500-600€ da bi se radnik mogao prehranit od domace proizvodnje

Budimo realni
Gost
Budimo realni

30 година уништавате и затварате фабрике и сад вас нје стид рећи да осим туризма треба и производње.

Tacno, ali...
Gost
Tacno, ali...

fabrike su ugasene jer je falio “INVESTITOR” da finansira gubitke, a nasa
produktivnost i savjesnost na poslu je inace cuvena u svijetu. Zar vi stvarno mislite
da budale vode drzavu pa da “zatvaranjem fabrika” sijecu granu na kojoj sjede.
Nego ni ja nisam bas pri sebi, neznam sta mi je, te odgovaram na ovakav komentar.

Marko
Gost
Marko

Koliko me sjećanje služi, ova gospođa je prije tri mjeseca konstatovala da pandemija neće značajnije uticati na crnogorski BDP.

Toni
Gost
Toni

Samo bi ludi u to povjerovao.

Ne znam
Gost
Ne znam

Čisto blefiranje

Majkl
Gost
Majkl

Poslije 30 -setogodisnje vase pogubne vladavine shvatili ste da se treba okrenuti poljoprivredi.
Bravo!
Pa samoda proizvodimo hranu za domace potrebe mi smo u suficitu.Da ne pricam o izvozu hrane i vode.Zasto uvozimo toliku vodu kad imamo domacu ??

Frljoka
Gost
Frljoka

Zato sto dobavljaci kokakole ucjenjuju da moras imati srpsku vodu i onda bahate kafedzije ljudima donose barustinu od knjaza i vode vode umjesto nasih planinskih voda.

Type R
Gost
Type R

Mora neki kumasin da zaradi.

A kamen
Gost
A kamen

imamo ga u izobilju samo ga onako u grubo otesemo, da se puno ne mucimo, i izvozimo. Domaca pamet + domaca sirovina, pun pogodak. A kad zaradimo prve pare odmah uvezemo Filipince, damo im po 220€ a posle po 250, i onda sjedimo i uzivamo. Top. Samo sto ovi iz DPS to nece ne znam sta im je.

Micoli moraca
Gost
Micoli moraca

Hmm ..bravo ..a sta da proizvedemo kad ste sve ugasili …ni jednu fabriku niste odrzali za sve ove godine …prodali ste i stavili pare u dzep

Tacno, ali...
Gost
Tacno, ali...

fabrike su ugasene jer je falio “INVESTITOR” da finansira gubitke, a nasa produktivnost i savjesnost na poslu je inace cuvena u svijetu. Zar vi stvarno mislite da budale vode drzavu pa da “zatvaranjem fabrika” sijecu granu na kojoj sjede. Nego ni ja nisam bas pri sebi, neznam sta mi je, te odgovaram na ovakav komentar.

Ne znam
Gost
Ne znam

Ajdeeeee,eto ti ga de,inače smo mi grofovi,svi ceno śedeci od rentiranja da zivimo.
Vodite se primjerom Brčvaka,male fabrike,velike fabrike,proizvodni pogoni od yoga mozemo nesto.Poljoprivredom se bavim ali tu nema leba,ugasili ste je.

Don
Gost
Don

Brcvaku je bolje da pazi svoj posao jer moze lako da propadne, ali to je vec i sam zakljucio.

Ne bojim se ja
Gost
Ne bojim se ja

za njega, on je u njemackoj zaradio a ne “napravio” pare. Tamo nema PRIVATIZACIJA. Poceo od nule radom godinama mic po mic. Moze i da propadne ali ce ostat na nogama cvrsto.

Crni
Gost
Crni

A da ti pitas babu Vangu sta je dobro za ekonomiju drzave

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Sad ste se sjetili? Pa cekaj sta je ovo? Treba da se desi Korona da se kao ukapira da nam treba proizvodnja???? Aloooo???? Ili ste skroz nesposobni ili lazete ovaj narod zarad uvoznickog lobija u kojeme se bogate pojedinci. Osnova svake svjetske ekonomije je proizvodnja i izvoz, a ako uz to ima turizam to moze biti samo + a ne… Više »

Muljavi@
Gost
Muljavi@

Nisu znali….oprosti im. AHahahaha.

TestR
Gost
TestR

Oprosti im ne znaju sta cine. Khm khm khm znaju odlicno..

Eh, a mi smo
Gost
Eh, a mi smo

kao, dio svjetske ekonomije.

Kam
Gost
Kam

30godina im trebalo da to ukapiraju

VERITAS
Gost
VERITAS

I ta zera koju proizvedemo je na tankim granama jer je sve sladje i ljepse iz uvoza uz dobar PROCENAT koji zavrsi u privatnom DZEPU…

Fakat
Gost
Fakat

a i porez lakse naplatit

Enigma
Gost
Enigma

Ova Ministarka je uvela pšenicu da ne bi zavisilo od uvoza 😂😂😂sjedi dolje 1🇲🇪🇲🇪

Bananamen
Gost
Bananamen

Za vrijeme jedne blokade izvoza-uvoza psenice-brasna devedesetih godina prezivjeli smo jeduci banane, sta da ti kazem.

Toni
Gost
Toni

Svaka čast! Ministarka je, izgleda, upisala drugu godinu ekonomije.

Majkl
Gost
Majkl

Nije je ni upisala.To zna svaki domacin-poljoprivrednik !

Kot
Gost
Kot

Ne znam od čega živimo ako ne od turizma. Od krtole i paprika jedva žive ovi što ih proizvode, fabrika koliko ja znam nema skoro ni jedna a i one što rade to je sve jadno.

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Ne more, pravite vi hotele

Bnjj
Gost
Bnjj

I to sezonske

Ma kave hotele
Gost
Ma kave hotele

treba dovest auto industriju, avio, elektronsku, masinsku, tu su pare.

Anonimni
Gost
Anonimni

Ko dovede ovu zenu da bude ministar ekonomije????

Laz ili istinLa
Gost
Laz ili istinLa

Dobro jutro Crna Goro
😂😂😂

Otac Duško
Gost
Otac Duško

a braoo,na vrijeme.Dobro ste se śetili

Pomorac
Gost
Pomorac

Dobro jutro!

Emanon
Gost
Emanon

Znate li Vi u kojoj drzavi zivite?

Bnjj
Gost
Bnjj

Populistička priča, išćerali ste ljudevan i sad razvijaju poljoprivredu

Mali NK
Gost
Mali NK

Naknadna pamet…..zar je trebala korona da to shvatite…..nevjerovatno.Strucni ste kao moja komsinica baba Vinka,mada kad bolje razmislim ona nesto i ubode. 🙁

Moje
Gost
Moje

Hahahaha

Edin
Gost
Edin

Hvala bogu da ste ukapirali da se samo od turizma ne živi.
Nema te države da može da živi i opstaje bez da se nešto ne proizvodi.

Tacno, ali...
Gost
Tacno, ali...

kao da smo mi (vlast) birali ko ce od investitora da dodje. Moglo je, u teoriji, da se desi da Japanci ili Njemci odluce da dio svoje auto industrije izgrade kod nas u CG, znas cista voda vazduh struja prirodne ljepote itd. Pa opet… ma znas vec, vjerovatno…

Send this to a friend