Ekonomija

Sezona bolja od prethodne, septembar i oktobar biće fantastični, hitno srediti puteve

Turisti iz cijelog svijeta dolaze u Crnu Goru. Raste broj onih koji dolaze iz zapadnoevropskih zemalja, ali i iz Kine i Japana. Ipak, Crna Gora mora da hitno poboljša saobraćajnu infrastrukturum, problem je i nedostatak parking prostora, a nedopustivo je, kako tvrde sagovornici CdM-a, da gost duže putuje od aerodroma do krajnje destinacije u našoj zemlji duže nego što traje njegov let do Crne Gore. Nije dobro ni to što još nijesu uklonjeni objekti koji su prepoznati kao “vašarište” i koji devalviraju crnogorsku turističku ponudu.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU, Žarko Radulović, za CdM tvrdi da su jul i avgust bili na nivou očekivanog, da će septembar i oktobar biti fantastični. Naglašava da Crnu Goru posjećuju gosti iz cijelog svijeta.

“Biće ovo sezona na nivou očekivanog, čak i vjerovatno bolja nego prošla”, jasan je on.

Ipak, Radulović upozorava na problem putne infrastrukture, nedostatak parking prostora i prevelik broj gostiju koji ne mogu da budu servisirani na pravi način, što je, kako tvrdi, dovelo do kolapsa koji je trajao dvadesetak dana.

Da broj gostiju iz zapadne Evrope raste tvrdi za CdM Dragan Purko Ivančević, predsjednik Odbora Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

“Nijesu više dominantna dva tržišta – Rusija i region. U porastu su zapadnoevropska tržišta i Skandinavija. Imamo porast ovog tržišta, a to je dobar pokazatelj da, ako unaprijedimo ponudu, imamo šanse da konkurišpemo velikima.  Imamo povećan broj turista iz Kine, Japana… To je prostor gdje možemo da se širimo”, jasan je Ivančević.

No, i on upozorava na brojne probleme sa kojima se suočavamo. Kaže da se nastavlja borba protiv sive ekonomije, ali i naglašava da je stepen sive ekonomije nepodnošljiv. Ima tu, dodaje Ivančević, još mnogo nedostataka i problema kao što je nepripremljenost dijela naše destinacije, pogotovo u zonama hotelskih koimpleksa, urbanih jezgara, gdje još nijesu eliminisani svi oni objekti i djelatnosti koji su prepoznati kao vašarište i koji devalviraju turističku ponudu.

Ivančević napominje kako je bilo dosta rupa u bukingu, te da je evidentan pad platežne moći naših turista.

“To je jako opasno i opominje, što značli da moramo da vodimo računa o kvalitetenu ponude i cjenovnoj politici.  Otvorile su se nama konkurentske destinacije, a to su Truska, Egipat i druge. Mi nijesmo radili dovoljno na unapređenju naših usluga. Vrijeme da sjdnemo i analitziramo cijelu sezonu. Vrijeme je da analiziramo probleme. U periodu pred nama treba da pokušamo da eliminišemo nedostatke. Veliki problem je putna infrastrukura, velika začepljenja na putnim pravcima od aerodroma do krajnjih odredišta, veliki nedostatak parking prostora”, navodi on.

Sagovornici CdM-a tvrde da je veliki problem nedostatak radne snage, koji će sljedeće sezone biti još izraženiji.

“Ova sezona karakteristična po tome što nam se odlio dobar dio radne snage prema Hrvatskoh i Zapadnoj Evropi. Moramo turističke i hotelske kompanije da oslobodimo nekih nameta kako bi zadržali radnu snagu. Mora da bude domanitnatno radna snaga iz Crne Gore, ali i naši proizvodi. Ako to ne razvijamo komplementarno ni turizam nema smisla”, jasan je Ivančević u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

 

76

avatar
1000
48
28
0
 
64
Gran TurismoSanctumAndjelaMalaAnjaBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gran Turismo
Gost
Gran Turismo

Dajte veće plate i rad na neodređeno,da ljudi mogu da stvaraju nešto sebi i porodici.Pa ako se plašite da vas ne na grde i daju otkaz dajte neki aneks tom ugovoru itd…Ovako vam odosmo svi

Sefket
Gost
Sefket

Kad treba kakvu glupost izvalit bizoni iz krda Radulovica su neprikosnoveni.

Rajan
Gost
Rajan

Zafalite Rusima i Srbijancima , ovu sezonu oni spasise koliko toliko….no me strah da dogodine nece bit tako…

MalaAnja
Gost
MalaAnja

Ne boj se , strah utiče na potenciju.

Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Vi ste fenomen, svuda u Evropi turistička recesija samo kod vas ” bum u turizmu ” .Jos da je te goste neko uslikao ili bar uspeo da vidi.

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Što kažu za januar

グリコア
Gost
グリコア

はははははは

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Бојим се да си несваћен グリコア друже.

Pjer
Gost
Pjer

Mislim da je najveci problem
Mnogo veca ponuda od potraznje

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Stigoh ljuba na ljubav.

Nemanja
Gost
Nemanja

Hahahahahahahahhaa

PpP
Gost
PpP

Septembar i oktobar rast leti na 120%. Moraće ležaljke na sprat da postavljaju da bi se svi smjestili.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Zelite uspjesnije sezone promjenite ovo 1 POLITICARE da manje pljuju po Srbiji RS Rusiji jer su vam 70% turista iz tih zemalja 2 CJENE NAPRAVITI SPRAM USLUGOM I KVALITETOM ne mozes naplatiti picu 10 evra a ne vredi ni 2 evra to vredi i za smjestaj 3 RAZREDITI SUNCOBRANE I SMANJITE CJENE ISTIH OD 10 DO 40 EVRA JE VAN… Više »

M...
Gost
M...

Nick ti sve kaze kakav si i koliko si pismen. Uostalom, slazem se sa nekim stvarima koje si rekao, al opet ne znam sto dolazis ovamo a sve ti smeta… Srbima samo more hvali, dali bi bubreg samo da vide more i osole dupe.. Tajo da nam nijesu neki gosti bas Srbi. I jos jedno, bio si u Sutomoru, a… Više »

Andjela
Gost
Andjela

Price , bureke ,jogurt kifle po Budvu mijese 85% Banjalucani, ucite da ih usavrsite kada se sezona zavrsi da budu bolje iduce sezone! Ni meni se ne svidjaju!

Sanctum
Gost
Sanctum

Andjele kad ste vi kompletno nesposobni i lijeni.

DAKA
Gost
DAKA

SAMO DA KISA NE PANE !!!

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Najbolji mesec ce ipak biti novembar, bice bolji od avgusta i jula zajedno.

Juhu,
Gost
Juhu,

zapalite vatromete i povecajte nam primanja da to sa srecom proslavimo!!!

Lako
Gost
Lako

Vazno je da se srede i prosire putevi, ali nije manje vazno da se sa magistrala uklone pjesacki prelazi i semafori i postave pasarele ili izgrade pjesacki prolazi ispod puteva gdje ima rezona. Bez toga nema smanjenja saobracajnih guzvi, a one uz visoke cijene najefikasnije odbijaju goste.

Send this to a friend