Ekonomija

Sezona u Kolašinu biće bolja od prošlogodišnje

Kolašin

Nepovoljne vremenske prilike tokom maja i juna uticale su na broj gostiju u Kolašinu, posebno u privatnom smještaju, ali hoteli bilježe dobru popunjenost zahvaljujući prethodnim rezervacijama.

Turistički poslenici u gradu na Tari smatraju da nije sve izgubljeno, već se nadaju da će manjak nadoknaditi u avgustu, pišu Dnevne novine.

“Moramo priznati da su nepovoljne vremenske prilike u prethodnom periodu značajno uticale na broj turista u gradu. Hoteli bilježe dobru popunjenost, prije svega zahvaljujući ranije potvrđenim aranžmanima. Oni sa četiri zvjezdice imaju i bolju popunjenost nego prošle gosine. Ali, prema informacijama koje dobijamo, privatni smještaj bilježi slabiju popunjenost. Ohrabruju nas najavljeno poboljšanje vremenskih prilika, pa sam siguran da će ova sezona na kraju biti bolja od prošlogodišnje”, kazao je za Dnevne novine direktor Turističke organizacije Kolašin, Aleksandar Vlahović.

Prema njegovim riječima, teško je dati precizne podatke o broju turista i praviti poređenja. Razlog je, prije svega, neredovno prijavljivanje gostiju od izdavaoca privatnog smještaja, ali i veliki broj neregistrovanih objekata koji pružaju usluge izdavanja smještaja.

“Nadležne opštinske službe su upoznate s ovim problemom i očekujemo uskoro angažovanje turističkog inspektora kako bismo uspjeli da riješimo takvu situaciju koja već godinama postoji u Kolašinu. Slično je i kod registrovanih izdavaoca smještaja, gdje samo mali broj njih ispunjava zakonsku obavezu plaćanja boravišne takse”, dodao je on.

Vlahović precizira da taksa koja se naplaćuje gostima iznosi 0,80 eura po osobi po noći i predstavlja osnovni prihod lokalne turističke organizacije.

“Trudimo se da damo doprinos, pa smo u prethodnom periodu završili mnogo toga: od sajta, preko kataloga smještaja, turističkih vodiča, do mapa pješačkih staza. Podržane su brojne manifestacije, kulturna i sportska dešavanja. Ipak, teško da ćemo moći da računamo na neke veće manifestacije u gradu sve dok se ne riješi problem neregistrovanog smještaja”, rekao je on.

Kao najznačajnije događaje u nastavku ljetnje sezone Vlahović najavljuje Festival alternativno g teatra Korifej koji se održava od 26. jula do 20. avgusta, Bjelasica Ultra trail trku od 16. do 18. avgusta i biciklističku trku 25. avgusta u organizaciji kluba MFR-Tempo. On izražava nadu da će uspjeti da realizuju i više drugih zabavnih, kulturnih i sportska dešavanja u gradu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cheese
Gost
Cheese

Kod nas u Budvu, je sezona ciknula samo tako. Kod Jolly apartmana, stanovi se izdavaju za po 25e na dan vjerovali ili ne. Nema vise, sto smo sisali turiste sisali smo. Ovo je prelomni momenat za nas turizam. Ili cemo putem jakih turistickih zemalja, ili cemo ostat divlja balafurdija koju ce sve vise turista da zaobilazi…

Basna
Gost
Basna

Sto realno i nije tesko

Montenegro
Gost
Montenegro

Oce posto imate strasnu ponudu i animaciju.. u bjanku bazen a voda ledna ko zmija.. obidje se biogradsko za sat vremena i onda zijevas u’nebo narednih tih nekoliko dana kokiko si odsio u KL.. ne poznajem nikog niti sam cuo od ovih agencina da je neko pozelio da dodje ponovo gore ili da je ostao do kraja aranzmana.. mislio sam… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne sprdajte se

Bnjj
Gost
Bnjj

Bez industrije i proizvodnje nema života, turizam je dobar ali samo ka dopunska djelatnost

Love Me now
Gost
Love Me now

Tako ste rekli i za ovo ljeto ako hocete da se sjetite…”turisti su na granicnim prelazima i cekaju kisa da prestane pa da napune plaze” Bravo vam ga, bravo sto vam sve prolazi kod ovog naroda!
Al da ne zaboravim : 50% je manje turista na plazama ovog ljeta….ah, da, sezona ce tek da pocne od 15 Jula.

Send this to a friend