Ekonomija

Sezona u Ulcinju duža, krajem septembra parking servis

Ulcinj je skoro pun i računamo da će tako biti još nekoliko dana. Demantujem one koji kažu da turistička sezona traje 20 dana, kod nas je ova duže trajala od prethodne, a prema podacima nekih turističkih radnika-bolja je od prošle, kazao je predsjednik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić.

Prvi čovjek Ulcinja ističe da su imali malo vremena za pripremu turističke sezone, jer je 23. maja stupio na dužnost predsjednika Opštine, ali će, uvjeren je, sljedeće godine biti mnogo bolje.

<<<Sezonu najviše ometali organizacija saobraćaja, parking, buka…<<<

Nrekić podsjeća da su imali sastanak Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje toka turističke sezone 2018, na kom je zatražio da se iznesu sve primjedbe i sugestije o tome kako i šta bi trebalo raditi da 2019. godina bude još bolje pripremljena.

“Ima dosta problema koje smo evidentirali, od frekvencije saobraćaja od Velike plaže prema gradu, do parking prostora. To su problemi koji će u narednoj 2019. godini djelimično ili 90 odsto biti riješeni”, naglasio je.

Krajem septembra, najavljuje, biće formiran parking servis.

“Sve parkinge koji su na opštinskom zemljištu uzeće opština. Već sam izdao nalog da mi daju mjesta gdje su prema urbanističkom planu planirane parking garaže, za koje već imamo investitore. Dosta ćemo riješiti i kupovinom jednog pauka, jer tada građani neće smjeti da parkiraju automobile na mjestima koja nijesu predviđena za parking, već će se na taj način edukovati”, smatra Nrekić.

Prema njegovim riječima, prijava gostiju je sistemska greška.

“Mi po nekim statistikama i podacima iz TO imamo više turista koji borave u Ulcinju iz Srbije i Bosne i Hercegovine, nego sa Kosova. Razlog je što na granici sa Hrvatskom, Bosnom i Srbijom traže podatke o tome gdje su boravili, da li su platili boravišne takse. Ovaj problem će se riješiti na državnom nivou, riješiće ga Ministarstvo turizma, jer mi ovo nikako ne možemo regulisati. To su sistemske greške koje su nas pratile do sada, a koje će se otkloniti. Mislim da će 2019 godina biti sasvim drugačija, unosnija i plodotvornija”, dodaje Nrekić, zaključujući da je to ne samo opštinski, već državni problem, jer država zbog toga gubi više od 10 miliona, a Ulcinj milion eura godišnje.

Đeka: Imali smo veća oćekivanja od sezone

Relativno smo zadovoljni turističkom sezonom, jer smo imali veća očekivanja, kazao je direktor TO Ulcinj, Fatmir Đeka, naglasivši da njihovi podaci pokazuju da je broj gostiju u odnosu na prethodnu godinu veći za osam odsto.

“Jedan od najvećih problema koji mi, a pretpostavljam i druge primorske opštine, imamo je prijavljivanje gostiju. Problem je što građani koji se bave izdavanjem soba nisu redovni što se tiče prijavljivanja gostiju, pa samim tim imamo i manji broj boravišnih taksi”, ocjenjuje Đeka.

Kako dodaje, najviše turista su imali iz Srbije, zatim iz Bosne, pa sa Kosova.

“To su neki zvanični podaci, a ako gledamo realno-najviše turista ove godine bilo je sa Kosova. Mi cijele sezone apelujemo na to da građani što više prijavljuju goste, kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija”, kaže Đeka, konstatujući da Ulcinj, kao i druge primorske opštine, mnogo gubi zbog neprijavljivanja gostiju.

On je rekao da, zaključno sa današnjim danom, od boravišnih taksi imaju 340.835 eura na računu TO, a u istom danu prošle godine imali su 320.000, što je za šest odsto više, ali je daleko od realnog stanja.

“Mi od početka pratimo tok turističke sezone. Turisti su najviše primjedbi imali na saobraćaj, na kolone od Stoja ka Ulcinju i obrnuto, imali su primjedbe na parking, a dosta primjedbi smo dobili i za buku koja se stvarala na Pristanu na Maloj plaži, ali i na Adi Bojani”, naveo je Đeka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Siromah 💃
Gost
Siromah 💃

To ti je greška što je njemac čekao pola sata za dvadeset centi. 👍

Merai
Gost
Merai

Jedna od gorih sezona

stoik
Gost
stoik

Ljoska vidi se sa si gradonacelnik, ali starog Ulcinja. Svi kukaju samo je tebi sto izdajes turiste dobro bilo. Ono jes da je naroda vise, ali kad me njemac ceka pola sata da mu vracam kusur od 20 centi onda, hvala, ne dosli vise. Dno dna od turizma. Ne ponovilo se.

aaa
Gost
aaa

A sta su radili toliki broj turistickih inspektora?

Pristan -Ul
Gost
Pristan -Ul

E Ljoro ili kako već,onda ti živiš u neki drugi Ulcinj u ovaj gdje sam ja više nego poluprazan….

Send this to a friend