Ekonomija

Simbol auto-puta: Most Moračica spajaju do septembra, visok je nebu pod oblake

Gordi vitez, arhitektonsko čudo i simbol auto-puta Bar-Boljare, most Moračića, biće spojen do septembra, ako to dozvole vremenski uslovi. Tako kaže Duško Rondović, glavni inženjer sekcije jedan.

Novinar CdM-a obišao je gradilište i uvjerio se u ono što  govori Rondović. Iako je ovo bio sunčan i topao dan, vjetar je nemilosrdno šibao. I tako je, kaže Rondović, stalno. Zato će na mostu, sa jedne i druge strane, biti sagrađeni vjetrobrani koji će štititi od udara vjetra. Most će imati i pješačke staze.

Foto: CdM

Trenutno se radi na rasponskoj konstrukciji.

“Završene su dvije trećine rasponske konstrukcije. Očekujem da most spojimo do septembra, naravno ako nas vrijeme posluži”, istakao je Rondović.

Foto: CdM

Most Moračica je jedan od najzahtevnijih objekata na trasi autoputa. Dužina mosta biće 960 metara, a ukupna širina 23,40 metara. Most će nositi pet stubova od kojih će najveći biti 161 metar. Raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznosiće više od 200 metara. Što bi naš narod rekao-nebu pod oblake. Biće ovo najviši most na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: CdM

Na ovom gradilištu svakog dana radi oko 150 radnika.

Procjene su da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, a ugrađeno preko pet hiljada tona armature.

Most Moračica postao je simbol crnogorskog autoputa, o kome su izvještavali svi domaći, kao i vodeći regionalni mediji.

Foto: CdM

CdM je juče obišao i most Mrke.

“Dug je 300 metara, visina od oko 35 metara. Zahtjevan je ovo objekat. U produžetku mosta se nalazi tunem Mrke dug oko 800 metara”, kazao je Rondović.

Foto: CdM

Prva dionica autoputa Bar Boljare biće završena sredinom iduće godine i taj rok će biti ispoštovan, obećao je prije nekoliko dana predsjednik kineske kompanije CCCC Liu Ćitao na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Dubrovniku kojem su prisustvovali i potpredsjednik CCCC Ven Gang i predsjednik CRBC Lu Šan sa saradnicima.

Izgradnja prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo koštaće 890 miliona eura. Gradi je kineska kompanija CRBC.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cocorayco
Gost
Cocorayco

Ja se sjecam krilatice: Voz krece ‘73. I krenuo bi da nije bilo CG i njenoga krsa. Tu su zapeli do 1976. To je radila ondasnja SFRJ pa ni oni nijesu mogli protiv prirode. Godina i po kasnjenja nije strasno. Mislio sam da ce biti vise.

Dule twitteras
Gost
Dule twitteras

Nije Ćitao ni Čitao nego Qitao!

Nenad
Gost
Nenad

E sve je to lijepo i svidja mi se most..al ako ostane ovako bojim se da ce samo moci bandzi sa se stavi da privlacimo turiste..gdje pocinje auto put i gdje se zavrsava?
Kada i koliko godina i genarcija cwmo morari da zivino jadno

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako glup komentar. Pa đe si vidio da auto put ulazi u neki grad? Uvijek su od desetak pa do 30 kilometara od grada.

Nenad
Gost
Nenad

Uopste nisam mislio da treba da udje u grad.mislim na petlju..dje ce da se spoji i ako zavrsi u matesevo i ne krene odmah da se gradi ostasmo za sprdnju a zaduzeni..eto tako..

Bnjj
Gost
Bnjj

Darko to napravite vise može li se u ovoj zemlji sta napravit na vrijeme

Inženjer
Gost
Inženjer

Pa most Vinstona Čerčila između Konika i Maslina je dug 300 metara i vjerovatno i visočiji od 35 metara. “Arhitektonsko čudo”, da ali možda da živimo u 19-om vijeku

Zum
Gost
Zum

Simbol autoputa je
1. Put koji ide od ničega ka ničemu
2. Milijarde koje su potrošene a na kraju će završiti pod koncesiju
3. Stručnjaci koji su nas zadužili preko glave svojom nestručnošću
4. Uništeno korito Rijeke
5. Narod koji sve to prećutkuje

B. D
Gost
B. D

Kako ne ide nikuda možeš od PG do Bjelog Polja za Sat vremena stići a iz BP u PG još brže!

Ormar Nuhodzić
Gost
Ormar Nuhodzić

To ke jednosmjerno. Samo BP-PG

Dex
Gost
Dex

od nicega? nisi ti odavde ili jesi pa prezires svoju zemlju

auuu
Gost
auuu

Kad ce biti gotova prva dionica? Ne morate nas o svakom mostu i tunelu informisat…

mojsilović
Gost
mojsilović

35 = Nebu pod Oblake! Takav smo Narod i tu nema greške.

milija nk
Gost
milija nk

Kad nam Kinezi uzmu zemlju zbog duga (kao se najavljuje) eto nas sa Srbima na nebo – nebeski narod (bez zemlje)

GeNiJe
Gost
GeNiJe

Milija ne znaš ti ništa!

Goran
Gost
Goran

Srbija je Švajcarska za vas a pogotovu u narednom periodu…

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Pa idi u Svajcarsku, biraj u koju ces, neces nam faliti.

Maksim
Gost
Maksim

A top izgleda. A još ljepše će izgledati naši dugovi prema Kinezima – isto tak u nebo.

doktor jojboli
Gost
doktor jojboli

kad ce most peko atlanskog okeana? Danas nista nije nemoguce napraviti samo trebaju milijarde eura

Iz nigde u nigd
Gost
Iz nigde u nigd

Srbija je javno objavila da put od uzica ka geanici nije prioritet.nece se praviti barem 10godina.a razlog je da cg zavrsi svoj deo od kog nece imati nikakve prihode, a rate kredita stizu.pa priznajte ponovo kosovo i kukajte na srbiju bolje da je pravljeno ka kosovu i albaniji, ionako ce albanci doci u pg za koju god, sad su stigli… Više »

TonyZ
Gost
TonyZ

Srbo nigde ti je Podgorica a nikud Matesevo, a centar sveta ti je Beograd… Nikud vi necete sa takvim mozgovima…

Iz nigde u nigd
Gost
Iz nigde u nigd

A vi sa vasim mozgom pravo u duznicko ropstvo, a ako mi nemamo mozak sto pravite put ka nama, znaci imate ga jos manje.boli vas istina da nece srbija zavrsiti dalje od uzica, a i sto bi vam ista vise cinila kad ste joj zabili vise puta noz u ledja.

Dvd
Gost
Dvd

Sto se brinete vi ocemo li mi da propanemo?
A sto se tice zabijanja nozeva u ledja to bolje preskocite junaci ili kad spominjete sjetite se Mojkovacke bitke koja je spasila srbadiju od istrebljenja da bi joj vratili okupacijom!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Dvd kad pomenu mojkovac, da te podsetimo Serdar Janko je bio srbin, posle mojkovca nije vas srbija okupirala nego je cg sama kapiturila, kralj pibegao a i on bese srbin.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Milojka. Bači taj Zabavnik đavoli ga ponijeli. A vama je cijela vojska pobjegla krajem 1914-e i vratila se krajem 1918-e, kad je rat bio gotov. A kad ste bježali, prvi vam je bježao Kralj.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

S.podgorice, mi smo se borili na ceru, kolybari protuv dva carstva, krenuli u povlacenje kad su treci bugaru napali sa ledja.i prvi smi se vratili i oslobodili svoju zemlju, sami a ti mozes da crknes od muke ali ovo ti je istorijska cinjenica potvrdjena os svih saveznika.a ti si verovatno ucio istiriju na svom maternjem albanskom pa ne znas nasu.

Dvd
Gost
Dvd

Tacno kao da nije sreca samo da se makar kanjon izbjegne,a svi sto ovo pricaju ako uopste voze idje bez do kafica ili delte ici ce tim putem.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ma nema to veze sa Kosovom, prosto je celi interes EU bio da se fokusira na luku Solun i koridor 10. I to je to. Preko milion Srba ide godisnje u Grcku a gotovo 6x manje u CG. I da Srbi spoje autoput sutra opet autoput u CG nece imati potreban promet da bude profitabilan. Lepo su strucnjaci svetske banke… Više »

Iz nigde u nigd
Gost
Iz nigde u nigd

Novosadjanin, ima veze sa kosovom, ne zavrsavanjem deonice od uzica ka granici cg se stavlja u nezgodan polozaj, nema prihode da vraca veliki kredit, mora isplacivati rate kinezima, znci mora drzava cg da smanji socijalna davanja skolstvo, penzije, zdravstvo . . ., stim se stvara nezadovolhstvo u njihovom drustvu, a to im je odgovor za vise puta zabijan noz u… Više »

Nick
Gost
Nick

Ovaj most je strasan arhitektonski poduhvat! Žao mi je što ga ja nijesam napravio. Sve pohvale izvodjačima radova.
Autoput je primarna potreba, i ne brinite, spojit će se sa Srbijom, otvoriti śever CG ka centru i jugu. Brzih dana ćemo se sa familijama voziti po njemu……i tek onda ćemo shvatiti koliko je to neophodan projekat bio.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

@Nigde I da ima veze sa Kosovom to ne bih promenilo cinjnicu da je put previse skup i da nije isplativ. I da su crnogorci u super odnosima sa Srbijom, kao sto sam rekao, to ne bih promenilo isplativost puta. To ce pokazati narednih par godina. Samo pogledajte projekcije BDP-a do 2021. Imate na sajtu svetske banke. Sa ovakvim projekcijama… Više »

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

@Nigde A da ima veze sa Kosovom sto bi pravili put to Albanije koji ce ici preko Pristine? Srbima je trebalo malo vise vremena da shvate da je ekonomija majka i da su ovde prosto zbog brojnosti i lokacije oni koji imaju najvecu prednost i mogucnost najveceg razvitka. Pa ne otvaraju Nemci tolike fabrike u Srbiji jer ih vole. Kao… Više »

milos
Gost
milos

lijepo je svuda kad se nesto radi za dobro naroda a ne pojedinaca

Titograđanin
Gost
Titograđanin

ne čuje se ništa od vjetra

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

E jada grdnoga. Kako ćete mrzitelji Crne Gore preteć, nije mi jasno. Ha ha, sve mi napamet pada, što bi se desilo kad bi naftu našli. Mislim da bi vas 20 hiljada pocrkalo od muke.

Del
Gost
Del

Hahahaha koliko samo strucnih savjetnika, inzinjera i zavidnih osoba na komentarima hahahahaah
samo naprijed nek se gradi!!

Asepsol
Gost
Asepsol

I Sozina je mnoge boljela

Mrgud
Gost
Mrgud

Sve stručnjak do stručnjaka,ovoliko pameti na portalu nema niđe. Znam da je mnogima muka na bilo što se napravi u Crnoj Gori. Kome ne treba auto-put ima alternativu. Da ste se pitali još bi na magarcima jahali.

badžana
Gost
badžana

Tacno tak,kome ne treba auto put treba mu dat magare

TonyZ
Gost
TonyZ

Ajte mrzitelji Crne Gore lijepo u Srbiju, s obzirom da su cijene nekretnina skocile, mozete dobre pare uzeti za vasu nekretninu i onda lijepo odete u neko selo u okolini Beograda i kupite veliki ranc za relativno male pare i uzivate do kraja zivota. Nadam se da cete se tada promjeniti, da cete podrzavati razvoj, naravno Srbije. Batalite se više… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Sa jetrenom ili cajnom?

Dejan CRNOGORAC
Gost
Dejan CRNOGORAC

Samo da vi to zavrsite i ne priduzavate rokove kao do sada. I firme koje kasne sa izvodjenjem radova da plate penale drzavi CG.

skejsis
Gost
skejsis

Da mi je da me zelja mine da se popnem na ovu moracicu i dodirnem nebu pod oblake

Maxo
Gost
Maxo

“Arhitektonsko cudo”… Sprdate li se vi? Pa slicno arhitektonsko cudo je napravljeno na Djurdjevica Tari, prije 50 godina, i to sa macom i spicama….

MOST
Gost
MOST

Mislim 1937.Tokom ww2 njemci srušili
jedan dio pa poslije rata obnovljen…

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Ljepotica!

Strah od visine
Gost
Strah od visine

Sve je ovo lijepo na pricu dok ne dune vjetar , nije mi jasno koja budala postavi na ovoliku visinu most a bilo je mnogo nizih resenja na manjim udarima vjetra, nikakva nuzda nije bila da se ovo cudo pravi , ko zna koliko je samo ovo kostalo.

komentator
Gost
komentator

Oko 100 miliona eura ce kostati most ako sve bude po planu. Mozda i vise od toga. Treba jos jedan most da se pravi prije Smokovca prije petlje, jednim predjes Moracu na desnu stranu pa se nakon 7-8 km vracas preko Moracice na lijevu. ta dva mosta ce nas kostati bar 130 miliona. A mogli smo i brzu cestu, vjerovatno… Više »

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Faraoni su gradili piramide sto vece da bi bili blizi bogu i zastrasili robove.tako i milo pravi sto vece mostove”nebu pod oblake”da bi demonstrirao svoju moc nad podanicima.

lico
Gost
lico

svaka cast za ovaj poduhvat ,ali..
pisati o tome i dizati ga ovako poetski u nebesa, mislim stvarno cemu to???
posao kao i dvaki drugi sto jeste…nemojte ovom narodu da servirste ove mlatarije od tekstova…mogu da razumijem da je neko necim nadahnut ali postedite nas da vas zamolim

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

A kad ga zavrse MOZDA u septembru bice da ce onda shvatiti da to sto su zamislilo protiv vjetra i nije najbolje rjesenje pa ce godinu jos smisljati novo. Ukazano je vec na taj problen ali se krije kao i petlja…dok ne iskrsne

mitar
Gost
mitar

Projektom je predviđen vjetroban,sa obije strane mosta visine 3,4 metra.

Slavko
Gost
Slavko

Ovo je simbol i kruna hiljada promasenih investicija ove vlasti.

Pjer
Gost
Pjer

Ovo je jedina investicija da ja znam do sada se samo prodavalo.Tako podrzavam u nadi dace se auto put kompletirati u neko razumno vrijeme.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

I mi se zaduzili taman nebo pod oblake, sve narod placa dok “strucnjaci” smicu

Jovanka
Gost
Jovanka

Sto ce kome ovaj auto-put? Ovo bas nikome nista ne treba…Ali realno. Zamislite samo sve te pare da su ulozene u sadjenje luka ili u tako nesto…

komentator
Gost
komentator

Hahahaha, pa bili bismo najveci izvoznik luka na svijet

ZDS
Gost
ZDS

Oce li ta viza brzo? Daj da poguramo brate ako treba.

Jovanka
Gost
Jovanka

Brzo ce, dani su u pitanju, izdrzite jos malo…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Bolje da ste u pamet ulagali posto vam to nije jaca strana.

MUDOVISTE
Gost
MUDOVISTE

Боље ће бит кад Кинези узму ту инвестицију па се са њом не будемо питали ништа…

Send this to a friend