Ekonomija

Simović nagrađenim proizvođačima: Čestitam, sarađujte i nastavljamo

U cilju promocije izuzetnog uspjeha crnogorskih proizvođača na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na kome su osvojili 163 nagrade i priznanja, u Kolašinu je danas organizovan susret proizvođača, hotelijera i trgovaca, a sve u okviru Projekta Kupujmo domaće i u cilju njihovog boljeg povezivanja ovih sektora, plasmana domaćih proizvoda i unapređenja turističke ponude.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, susret je organizovala Privredna komora u saradnji sa njihovim resorom, kao i ministarstvima ekonomije i turizma, Nacionalnom turističkom organizacijom i IRF-om.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, koji se četvrti dan nalazi u radnoj posjeti sjeveru, zadovoljan je prilikom da na tom događaju prenese utiske iz prethodnih dana, gdje su, kako je kazao, u Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama i Petnjici, svi zajedno svjedočili novoj probuđenoj energiji našeg sjevera.

„Isto tako danas u Kolašinu svjedočimo brojnim rezultatima koje je ostavario sektor poljopriverde, što je potvrđeno brojnim priznanjima na prestižnom međunarodnom sajmu kakav je u Novom Sadu“, kazao je Simović.

On je za sve prisutne imao tri poruke – čestitam, sarađujte i nastavljamo.

Simović je čestitao svim nagrađenima, vlasnicima ovih kompanija, poljoprivrednih pogona, preduzetnika, individualnih gazdinstava, njihovom menadžmentu i njihovim uposlenim.

„Čestitam i na činjenici da se iz godine u godinu povećava broj priznanja koji se ostvaruju na ovakvim i sličnim manifestacijama, kao i na tome da smo ove godine na Novosadskom sajmu pobrali priznanja u svim važnim sektorima poljopriverde, jednako u dijelu mesne industrije, mljekarstva, vina i jakih alkoholnih pića, pčelarstva i žitarica“, kazao je Simović.

Ključ uspjeha je iskrena, partnerska i kontinuirana saradnja

Druga njegova poruka odnosila se na potrebu saradnje i zajedništva.

„Saradnja je i poruka i prilika da dam preporuku sugestiju i molbu – sarađujmo. Prije svega, sugerišem ostvarivanje saradnje unutar pojedinih sektora, sugerišem saradnju između pojedinih sektora – između sektora poljoprivrede, trgovine i turizma. Sugerišem i predlažem da ta saradnja bude iskrena, potpuno partnerska, kontinuirana i sa punim razumijevanjem da je to uslov i formula napretka za sve pojedinačne sektore“, poručio je Simović.

On je kazao da se ovi sektori međusobno dopunjuju, da su komplementarni i jedan drugog podstiču, te da ovakve aktivnosti trebaju da imaju kontinuitet i da svi zajedno tome doprinose.

Nastavljamo zajedno da gradimo dobru perspektivu naše ekonomije

Poruka “Nastavljamo”, odnosi se, kako je kazao, na ubijeđenost i optimizam da svi zajedno nastave pobjedničkim putem.

„Da ćemo nastaviti da realizujemo ovakvu saradnju, kakvu upravo danas demonstriramo, saradnju između vrijednih proizvođača odgovornih preduzetnika, PKCG kao važne zajedničke adrese za okupljanje i dijalog, resornih ministarstava, IRF-a, uključujući i predstavnike medija koji treba da budu dobar transfer ovih poruka prema crnogorskoj javnosti“, kazao je Simović.

Konačno, kako je dodao “nastavljamo da svi zajedno gradimo dobru perspektivu ukupne ekonomije Crne Gore”.

“To radimo na dobro vaših pojedinačnih kompanija, na dobro uposlenih u vašim kompanijama, to radimo da njihova radna mjesta budu još održivija, kvalitetnija, bolje plaćena. Nastavljamo kako bi svi zajedno u narednom periodu doprinosili otvaranju novih radnih mjesta. Konačno svi zajedno nastavljamo na dobro naše Crne Gore“, poručio je Simović.

Golubović: PKCG će zajedno sa Vladom nastaviti podršku

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović je kazao da su crnogorski proizvođači na Sajmu u Novom Sadu osvojili respektabilan, nikada veći broj nagrada, koje potvrđuju crnogorski proizvođači imaju ponudu koja može odgovoriti potrebama zahtjevnih tržišta i konkurencije.

“Izražavam poštovanje, prije svega, prema vašim naporima da unaprijedite sopstvenu proizvodnju, podignete na najviši nivo kvalitet vaših proizvoda, čuvajući prepoznatljivost domaćih karakterističnih ukusa, a istovremeno ispunjavajuću zahtjevne standarde savremene prerade i proizvodnje”, naveo je Golubović.

On je podsjetio da je Privredna komora Crne Gore, u godinama za nama, bila veoma posvećena kako promociji domaćih proizvoda, tako i nastojanjima da oni budu što je moguće više zastupljeni u našim trgovinama i ugostiteljsko – hotelskim objektima.

“Neće zvučati neskromno kada kažem da su rezultati tih napora bili vidljivi, iako smo uvijek smatrali da bi trebalo i da mogu biti bolji. Privredna komora, već desetu godinu, sistematično i istrajno realizuje projekat Dobro iz Crne Gore, kao i da je tokom prethodne godine, kroz sinergetsko djelovanje Vlade i privrednika, prepoznatljivost domaćih proizvoda podignuta na veći nivo kroz dvije aktivnsoti Kupujmo domaće i Domaći ukusi”, naglasio je.

Podsjećajući da Crna Gora ima naglašen disbalans u spoljnotrgovinskom poslovanju, Golubović je istakao da je to razlog da sve snage usmjerimo ka većoj afirmaciji i boljoj zastupljenosti i pozicioniranju domaćih proizvoda na našem tržištu.

“Ovo nije jednostavan posao, što je poznato proizvođačima, a i turističkim, ugostiteljskim i trgovinskim poslenicima. Uprkos tome, lično smatram da kvalitet domaćih proizvoda koji se nudi na našem tržištu, uz međusobno dobro razumijevanje opšteg interesa svih nas u ovom lancu, može i treba da odgovori takvoj konkurenciji”, kazao je Golubović, izražavajući zadovoljstvo podrškom Vlade u pravcu povećanja konkuretnosti domaće privrede i boljem povezivanju sektora.

„Siguran sam da će ne samo proizvođači, već i trgovci i hotelijeri, koji su bili pouzdan i istrajan partner u ovim projektima, nastaviti da daju očekivani doprinos budućim uspjesima“, kazao je Golubović.

Babić: Iskoristiti mogućnosti podrške kroz brojne projekte podrške Vlade

Generalni direktor Direktorata za invsticije i razvoj malih i srednjih preduzeća Ministarstva ekonomije Radosav Babić istakao je da je dobra saradnja između proizvođača i trgovinskih lanaca i turističke privrede presudna za uspjeh projekata Kupujmo domaće i Domaći ukusi koji imaju za cilj bolji plasman domaćih proizvoda i povezivanje sektora poljoprivrede, turizma i trgovine.

On je kazao da je podrška preduzetništvu i malim i srednjih preduzećima prioritet djelovanja Ministarstva ekonomije i Vlade, kroz brojne projekte.

Davidović: Očekivani rast turističke potrošnje šansa za domaće proizvođače

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović istakao je da trud i zalaganje proizvođača hrane u Crnoj Gori, uz značajnu podršku Vlade, daje kvalitetne rezultate, koji se mogu najbolje multiplikovati kroz rastuću turističku potrošnju.

„I u turizmu bilježimo slične i sve bolje rezultate, što predstavlja veliku šansu za poboljšanje plasmana domaćih proizvoda. Govorimo o pravom momentu da ta dva sektora – sektor proizvodnje i sektor usluga kroz turizam povežemo da daju ukupan efekat“, kazao je Davidović, saopštavajući da je procjena da se u ovoj godini ostvari 14 miliona noćenja, što je približno 40 miliona obroka koji treba da budu posluženi.

Direktor IRF-a Zoran Vukčević istakao je da je uspjeh koji su proizvođači postigli u Novom Sadu značajan za Crnu Goru, a posebno da treba da bude podstrek mladim ljudima da pokrenu sopstveni biznis.

Vukčević je rekao da je IRF kao podrška razvoju domaćih kompanija imao značajnu ulogu i u uspjehu nagrađenih proizvođača koji su kreditno podržani sa blizu 50 miliona eura, te da će sa tim pristupom nastaviti i u narednom periodu.

U ime nagrađenih proizvođača obratila se direktorica Plantaža Verica Maraš, koja je ocijenila da su proizvođači pokazali da je kvalitet naših proizvoda u skoro svim sektorima iz dana u dan sve bolji i time su ukazali i na potencijale i vrijednosti naše poljoprivrede. Posebno je raduje da je vinogradarsko – vinarski sektor ostvario brojna prznanja, koja su dobili naši proizvođači vina i rakija. Plantaže su, kako je podsjetila, osvojile šampionski pehar i priznanje Lider u regionu, čime su potvrdile kvalitet i liderstvo.

Bokan: Prostor za otkup postoji, unapređujte proizvodnju

Predstavnik trgovinskog sektora, predsjednik OD Voli trade Dragan Bokan kazao je da u toj kompaniji vjeruju u domaće proizvođače i crnogorske proizvode i da se kao kompanija ozbiljno bave stvaranjem mogućnosti za plasman domaćih proizvoda.

“O tome najbolje govori podatak da smo u 2018. godini u odnosu na 2017. uvećali otkup poljoprivrednih proizvoda za oko 800 tona, što je rast od 20 odsto. Finanijski, od domaćih proizvođača otkupljeno je oko 3,1 miliona eura vrijednosti proizvoda“, kazao je Bokan.

On je dodao da i sopstvena proizvodnja Volija na Šasu, na zakupljenom državnom zemljištu, teče po planu i da je planiran rast te proizvodnje, ali ne na štetu domaćih proizvođača, već u cilju zajedničkog nastupa.

Najavio je da će Voli, pored otkupnog logističkog centra u Podgorici otvoriti i otkupni centar na Šasu i pozvao donmaće proizvođače, posebno manje, da se jave u otkupni centar kako bi uspostavili saradnju.

Bokan je kazao da je konstantno prisutan deficit domaćih proizvoda u odnosu na potrebe maloprodaje, posebno tokom turisičke ljetnje sezone, te da je uvoz neminovan. Taj podatak je nešto što daje prostor domaćim proizvođačima, kazao je Bokan, koji je u tom pravcu sugerisao proizvođačima da iskoriste podršku Vlade za unapređenje i rast proizvodnje, da obrate pažnju na kvalitet, da anliziraju potrebe tržišta, kako bi iskoristili mogućnost koje nudi domaće tržište.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemirko
Gost
Nemirko

Samo neka kaplje 🙂

Send this to a friend