Ekonomija

Simović reagovao na optužbe Stijovića: Ponosan sam na brojne rezultate crnogorske poljoprivrede

Milutin Simović

Poslanik DPS-a i bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović reagovao je na optužbe aktuelnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

Simović poručuje da je ponosan na brojne rezultate crnogorske poljoprivrede za vrijeme svog mandata.

“Ostvarili smo ih zajedno u kontinuiranoj i otvorenoj saradnji sa vrijednim poljoprivrednicima, preduzetnicima, međunarodnim partnerima, u prvom redu EU, stručnom i naučnom zajednicom. Samo u prethodnom mandatu, za tri i po godine naše stručne službe obavile su 32.000 terenskih posjeta. U tom periodu, i sam sam imao preko 340 terenskih posjeta širom Crne Gore”, naveo je Simović.

Kako dodaje, o njegovim rezultatima govore i desetine hiljada korisnika brojnih vidova bespovratne podrške, koja je našim proizvođačima omogućila da snaže svoju proizvodnju i unaprjeđuju konkurentnost.

“Izgrađene su i osavremenjene stotine savremenih pogona u svim sektorima širom Crne Gore od čega 54 objekta zadovoljavaju najzahtjevnije EU standarde bezbjednosti hrane, otvorena su brojna nova radna mjesta i osiguran plasman za hiljade kooperanata”, rekao je Simović.

Kroz programe bespovratne podrške od 50 do 70 odsto, kako je naveo, u protekle četiri godine su podržali 5.000 komada mehanizacije i opreme za primarnu proizvodnju, i oko 12.000 komada
opreme za preradu, uzgradnju i rekonstrukciju oko 40.000 kvadrata prostora za primarnu proizvodnju i preradu, nabavku oko 5.000 grla krupne i sitne stoke, nabavku oko tri miliona komada sadnog materijala.

“Zasnovano je više od 350 hektara novih zasada u vinogradarstvu i voćarstvu. Isplaćeno je više od 3,6 miliona eura direktne podrške za biljnu proizvodnju za oko 15.000 proizvođača. Proširen je obuhvat korisnika premija u stočarstvu na preko 5.200 farmera. Isplaćene su premije za oko 140 miliona litara mlijeka. Pokrenuli smo Program podrške mladim farmerima i podržali 143 mlada farmera sa po 10.000 eura bespovratnih sredstava. Značajnu pažnju posvetili smo unaprjeđenju ruralne infrastrukture”, naveo je Simović.

Prema njegovim riječima, izgrađeno je 55 dionica asfaltnih ruralnih puteva u Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Petnjici, Žabljaku i Šavniku, ukupne dužine oko 39 kilometara i vrijednosti većoj od 2,6 miliona eura, kao i 26 projekata za vodosnadbijevanja ukupne vrijednosti jedan milion eura.

“Procjenjuje se da više od 17.000 korisnika ima direktnu korist od ovih investicija. Sa našim EU partnerima realizovali smo stotine projekata bespovratne podrške u primarnoj proizvodnji i
preradi, što je rezultiralo investicijama vrijednim desetine miliona eura i zato smo naše iskorake u oblasti poljoprivrede označavali kao domaćinske, preduzetničke i posebno evropske”, ukazao je Simović.

Crnogorski poljoprivrednici, kako je istakao, najbolje znaju da im za dobijanje podrške niko nije gledao ni partijsku ni nacionalnu ni vjersku ni bilo koju drugu pripadnost.

“Uslovi su bili jednaki za sve. Zbog takvog odnosa prema poljoprivredi, novom ministru želim da ove rezultate premaši, zbog vrijednih poljoprivrednika i preduzetnika koji su svojim posvećenim radom zavrijedili i opravdali svaki euro podrške. Kada su u pitanju navodi o dnevnicama za putovanja, sve je rađeno u skladu sa zakonom, o čemu postoji validna dokumentacija, tako da o takvim pokušajima neutemeljenog javnog diskreditovanja više govore autori o sebi nego o drugima. Zbog toga se u javnosti neću baviti tim pitanjima”, zaključio je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

stijovic mazi careviceve koze i prasceve ..a bio na rucak kao eto nesto da radi

Velizar
Gost
Velizar

O dosadnoga tipa !

Send this to a friend