Ekonomija

Simović: U Mojkovcu realizovano i više i ranije od dogovorenog

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović danas je u Mojkovcu obišao niz infrastrukturnih projekata koji su u ovoj godini realizovani, uz podršku Vlade Crne Gore.

“Sve što smo dogovorili u komunikaciji sa lokalnom samoupravom, a na bazi razgovora na terenu sa mještanima, smo i realizovali. Čak i više od toga”, saopštio je Simović izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Potpredsjednik je ocijenio da je takav odnos Vlade prema Mojkovcu i drugim odgovornim lokalnim samoupravama pokazatelj odlučnosti da se razvija Sjever i unapređuje kvalitet života građana na tom području i stvaraju pretpostavke za ubrzaniji razvoj poljoprivrede i preduzetništva.

On je istakao da su projekti dogovoreni u saradnji sa lokalnom samoupravom tokom prethodnih radnih posjeta Mojkovcu, u martu i julu, te da je zajednički utisak zadovoljstvo urađenim i opredjeljenje i odlučnost Vlade, lokalne samouprave da se kroz formulu zajedništva tako i nastavi.

Simović je danas obišao više putnih pravaca – Rudnica, Žari, Slatina i Polja, koji su asfaltirani kroz Projekat razvoja ruralnih područja koji Vlada sprovodi u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD). To je bil još jedna prilika da direktno na terenu razgovara sa mještanoma koji nijesu krili zadovoljstvo i pohvale na račun podrške i brige Vlade i lokalne samouprave. Asfalt će im, kako su kazali, biti od presudne važnosti za dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje i približavanje tržištu.

U razgovoru sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem, na posebnom sastanku, iskazano je obostrano zadovoljstvo ne samo rezultatima podrške kroz Projekat razvoja ruralnih područja, već i rezultatima podrške sa nivoa Agrobudžeta, kroz cijeli paket mjera usmjerenih na razvoj infrastrukture i bespovratnu podršku razvoju poljoprivrednih gazdinstava na ovom području. Osim navedenih putnih pravaca, realizovano je više projekata probijanja puteva prema katunima, završena dva vodovoda Podbišće i Savina voda najavljen skori početak izgradnje vodovoda Karaula Lug Rakočevića.

Takođe, Ministarstvo je podržalo čiščenje korita rijeke Tare i Rudnice. Na sastanku je konstatovano i da nedavno otvoreni otkupni centar u Poljima, čiju rekonstrukciju je, takođe podržalo Ministarstvo, već funkcioniše na očekivani način, da su farmeri zadovoljni, te da je ambicija da se proširi obuhvat i na druge okolne opštine, kao što je Kolašin.

Simović je danas obišao i most na Tari u Gostilovini u čije se loše stanje uvjerio prilikom posjete u martu, a koji je u međuvremenu rekonsruisan.

Godina investicionog zamaha u dijelu seoske infrastrukture

Sumirajući utiske sa posjete, Simović je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što je danas od mještana više mojkovačkih sela osjetio posebno zadovoljstvo zbog realizacije projekata u rokovima i potrebnom kvalitetu, na dobro njih i lokalne samouprave, što, kako je rekao, daje novu vrijednost i ohrabrenje za dalji zajednički napredak.

On je kazao da se sličan investicioni zamah realizuje u brojnim drugim opštinama.

“Ovih dana ćemo ih posjetiti i uvjeriti se, kao i danas, da se dogovoreno realizuje“, kazao je Simović dodajući da će ova godina biti istinski zapamćena po snažnom investicionom zamahu u dijelu seoske infrastrukture, prijeko potrebne vrijednim domaćinima.

“Nije to asfalt radi asfalta, nego je asfalt u funkciji razvoja poljoprivredne proizvodnje. To je asfalt koji dolazi do sve brojnijih poljoprivrednih proizvođača koji već imaju proizvdnju i šire je, to su putevi koji će olakšati komunikaciju sa tržištem, ovoriti nove otkupne linije i podstaći, kako smo čuli danas od samih proizvođača, posebno jedan važan sektor koji dolazi sve više do izražaja u ovoj opšini, a to je malinarstvo“, kazao je Simović.

Mišnić: Farmeri zadovoljni

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić iskazao zadovoljstvo posjetom koja je pokazala rezultate dogovorenog sa Ministarstvom poljoprivrede.

“Farmeri u našoj opštini su zaista zadovljni realizovanim projektima koje smo kreirali u saradnji sa Ministarstvom i koji su usmjereni na poboljšanje kvaliteta njihovog života i uslova za razvoj biznisa“, kazao je Mišnić koji se posebno zahvalio potpredsjedniku Simoviću što svaku posjetu posveti obilasku terena i razgovoru sa mještanima u svakom dijelu ruralnog područja Mojkovca.

Simović dodijelio vozila agrobiznis centrima i savjetodavnim službama u Crnoj Gori: Adrese vašeg rada su adrese vrijednih domaćina

Simović je danas u Mojkovcu dodijelio 11 novih terenskih vozila predstavnicima agrobiznis centara iz pet opština – Šavnika, Žabljaka, Pjevalja, Mojkovca i Petnjice, kao i kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Vozila su nabavljena kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom.

“Poslao sam im poruku da adrese našeg zajedničkog rada treba da budu upravo na terenu, posebno njihove. Na terenu gdje žive i rade dobri domaćini kojima treba njihov savjet, sugestija, razumijevanje i stručna podrška za popunjavanje biznis planova da bi ostvarili podršku kroz brojne programe i mjere Ministarstva i one iz pretpristupnih fondova EU. Siguran sam da će farmeri u narednim danima prepoznati novu energiju sa adresa savjetodavnih službi i agrobiznis centara u Crnoj Gori”, kazao je Simović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

Sjever se razvija toliko da se svi sa primorja vracaju gore

Muraš
Gost
Muraš

Bravo Milutine
Tako rade vrijedni ministri, a ti si najvredniji

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Je li rodila krtola Simovicu ?

Send this to a friend