Ekonomija

Simović: Vojvođanska ravnica i naše more beskrajni izvor razmjene dobara

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović poručio je, na današnjem otvaranju Poslovnog foruma Vojvodina-Crna Gora u Novom Sadu, da su prijateljski odnosi naših država temelj za dalje jačanje saradnje, a vojvođanska ravnica i naše planine i more beskrajni izvor mogućnosti razmjene dobara između dvije zemlje.

Simović je zadovoljan politikom zvanične Srbije, koja crnogorsku zajednicu podstiče na očuvanje samobitnosti i identitetske različitosti, kao i dobrim odnosima Privredne komore Crne Gore sa Privrednim komorama Srbije i Vojvodine.

“Ovako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako su rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije. Dvije prijateljske zemlje i naše vlade su kreirale pozitivan politički okvir, zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju sopstvenih interesa, okvir koji je stvorio povoljan ambijent za ekonomsko povezivanje i ukupnu regionalnu saradnju”, ocijenio je potpredsjednik Vlade.

Ukazao je da je, po obimu robne razmjene, Srbija prvi i najznačajniji partner Crne Gore.

“U 2017. godini ostvarena robna razmjena iznosila je 561,7 miliona eura, odnosno 21 odsto ukupne crnogorske razmjene, što je za 4,1 odsto više u odnosu na godinu ranije. Robna razmjena sa Vojvodinom je u godini za nama bila do sada rekordna i njena vrijednost se procjenjuje na oko 174 miliona eura”, naveo je Simović.

Pozvao je kompanije iz Vojvodine i Srbije da nastave da ulažu i pokreću poslove i projekte u Crnoj Gori.

“Pozivam vas da u još većem broju iskoristite priliku za predstavljanje na sajmovima i poslovnim forumuma u Crnoj Gori, koji su uvijek prilika za povezivanje privrednika i upoznavanje sa atraktivnim poslovnim i investicionim ambijentom u Crnoj Gori”, poručio je Simović.

Podsjetio je da je u Crnoj Gori u toku realizacija najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u istoriji, auto-puta Bar-Boljare.

“Auto-put će privrednicima iz Crne Gore i Srbije umnogome olakšati povezivanje, skratiti putovanje, obezbijediti siguran prevoz robe, omogućiti kvalitetnu i brzu konekciju sa našom strateškom Lukom Bar, i pružiti nove, do sada neiskorišćene mogućnosti saradnje, uključujući moguće zajedničke nastupe na trećim tržištima-upravo preko Luke Bar”, dodao je potpredsjednik Vlade.

Kako je kazao, vlade Crne Gore i Srbije i Pokrajinska vlada su najodgovornije za stvaranje političkog i ekonomskog okvira koji će obezbijediti nesmetano tržišno poslovanje.

“Budite kreativni, hrabri i prije svega inovativni. Razmjenjujte iskustva i konstantno otkrivajte nova polja moguće saradnje, pratite komunikacione i tehnološke trendove 21. vijeka, prezentujte vaše proizvode i usluge i uvijek stremite da budete najbolji”, zaključio je Simović, poželjevši da se na Poslovnom forumu rađaju nove ideje i konkretni dogovori, a privrednici da ostvare dobre poslovne rezultate.

Ž.N.

Send this to a friend