Ekonomija

Sindikati za zaradu od 222 eura ukoliko Vlada usvoji njihove predloge

Ukoliko Elektroprivreda, odnosno Vlada odloži poskupljenje struje do kraja godine i usvoji izmjene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju do jula sindikati su spremni da podrže vladin predlog o povećanju minimalne zarade na 222 eura. To su saopštili gostujući u prijepodnevnom programu Radija Crne Gore čelnici sindikata Srđa Keković i Duško Zarubica.

Napomenuli su da ne odustaju od zahtjeva da se minimalac poveća na 250 eura i da to uvećanje bude ukalkulisano u budžet za narednu godinu.

Zahtjev je jasan, 50 odsto prosječne trebala bi da bude minimalna zarada u Crnoj Gori i da se bar djelimično približi iznosima u regionu. I taj zahtjev je na stolu, pred socijalnim partnerima. Međutim, sindikati su spremni na dogovor, ukoliko se usvoje dva prijedloga o penzijsko-invalidskom osiguranju i cijeni struje.

“Mi smo izrazili spremnost da ukoliko dobijemo satisfakciju kada je riječ o struji i zakonu PIO, da prihvatimo jednokratno povećanje minimalne zarade uz najavu i obećanje da ćemo krajem godine analizirati efekte tog povećanja, da li je bilo negativnih efekata i kolika je mogućnost da se dostigne onih 50 odsto, odnosno 250 eura koliko traže oba sindikata”, naveo je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica smatra da bi se do kraja godine stekli uslovi da se ispregovara još jedno povećanje minimalca.

“Sigurni smo, a to smo i pokazali kroz naše analize da postoji prostor za još jedno povećanje minimalne zarade koje bi se primjenjivalo od 1.januara ili već početkom naredne godine!”, poručio je Zarubica.

Čelnici sindikata su kazali da bi se minimalna zarada morala analizirati svakih šest mjeseci ili bar jednom godišnje, što nije bio slučaj kod nas. Minimalac od 193 eura nije se mijenjao od 2013. i najniži je u regionu, ali i šire.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

E moj pametni narode . .cio vijek su se toboze borili za nas .ali to je ustvari samo za njih..pratite njemacki sindikat i okolo .a ne ovaj nas dobri .
. . . .radim 40 g u drzavnim organima .uprava za imovinu .kao majstor . .a higijenicarke imaju oko 193 eura .zalosno .ali je tako.provjerite

Dejan
Gost
Dejan

Sto mi ne objavite komentar?

Bnjj
Gost
Bnjj

Minimalac mora bit 300e sve ispod toga je mizerija

Minimax
Gost
Minimax

Pa i sa 250 eura bi bili najgori u Evropi. Koga vlada stiti sa ovim mizernim minimalcem. Mozda su sva veca privatna preduzeca u vlasnistvu vladinih sluzbenika, pa im zato odgovara da radniku daju ovaj bjedni iznos zarade, kako bi njima vise ostalo. Vazda im malo bilo. Druge logike nema.

Imam platu 260e
Gost
Imam platu 260e

Keković i zarubica,neka budu prvi počasni sindikalni radnici koji će primat tih 222eura platu

Elma
Gost
Elma

Ovo je minimalac kralju, niko to ne prima. Na minimalac si prijavljen a primas 400+ ka sad. Povecanjem minimalca ces imat vecu penziju ali to nece uticat na plate, bice plate 400e ka sad

Elmera
Gost
Elmera

Kraljice, raspitaj se pa pisi. Da nijesi neka vladina sluzbenica koja ima privatno preduzece na djeda ili babu, pa ti zato odgovara da doprinose placas i zakidas drzavu. Ovo je jedina drzava na planeti, koja zna da privatnici uplacuju 193 eura a isplacuju radnicima 250 eura, i tako izbjegavaju placanje dazbina drzavi za ovih 60 eura. Pa i pored toga… Više »

Elma
Gost
Elma

Ne ja ni jedno ni drugo no radim ka i svi ljudi zaposljena primam 400 a prijavljena na 190 ka 90% cg

Enigma
Gost
Enigma

Trebao si dodati i Skupštinu i Vladu 😂

Send this to a friend