Ekonomija

Skoro 18 hiljada računa blokirano zbog duga od 650 miliona eura

Posljednjeg dana septembra u blokadi su bili računi 17.789 kompanija i privrednika, dužnika, što je za 138 ili 0,78 odsto više u odnosu na stanje registrovano 31. avgusta ove godine, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore, prenose Dnevne novine.

Prema novim podacima, ukupan iznos duga po čijem su osnovu izvršena blokiranje pomenutih računa bio je 649,41 milion eura, što je manje za 12,79 miliona manje nego na kraju avgusta. Od ukupnog duga, na privredne subjekte odnosi se 620 miliona, što predstavlja pad od 1,93 odsto na mjesečnom nivou.

U neprekidnoj blokadi kraćoj od godinu bilo je 2.150 dužnika sa ukupnim dugom od 42,28 miliona eura, duže od tog roka njih 15.639 sa iznosom blokade od 607,13 miliona eura, što predstavlja 93,49 odsto ukupnog iznosa blokade.

„Važno je napomenuti da je 30. septembra koncentracija duga bila relativno velika, tako da je deset najvećih blokiranih privrednih subjekata, odnosno 0,06 odsto ukupno evidentiranih dužnika, učestvovalo sa 16,35 odsto u ukupnom iznosu blokade, što znači da je ona iznosila 106,2 miliona eura”, precizirali su iz CBCG.

Pedeset najvećih blokiranih privrednih subjekata činilo je 0,28 odsto svih evidentiranih dužnika, a učestvovalo je 37,26 odsto u ukupnom dugu, koji je za tu grupu iznosio 242 miliona eura.

4

avatar
1000
4
0
0
 
3
EkonomistaPrivatnikPjerŠćepan majušni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ekonomista
Gost
Ekonomista

U zemlji nedostaje mnogo novca. Vlada bi morala nešto preduzeti. Ponajprije da ,,štampamo” svoj novac u skladu sa rastom privrede, jer nemamo mogućnost emisije eura. Malo ko duguje namjerno, nego od nevolje.

Privatnik
Gost
Privatnik

Olako blokiraju račune. Zbog blokade od 7 dana prošle godine, u iznosu od oko 5000eura, danas ne mogu podići kredit kod banke, da kupim mašine, jer banke gledaju 2 godine unazad je li bio blokiran račun. S druge strane, kada meni neko duguje, ne mogu mu tako lako blokirati račun, kao što može Država kada joj dugujem porez.

Pjer
Gost
Pjer

E ovoga nema na kugli zemaljskoj
Ko dozvoli toliko gomilanje
I ko imade koristi od toga
To je vise od pola auto puta
Nikad se te pare ni deseti dijo nece vratiti
Alal nam bilo

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Samo se milovim tajfunima ( po šojiću) ne blokiraju ako se po koji i blokira brzo ga protivzakonito deblokiraju ( ima još kurira nena ) objavite spisak blokiranih

Send this to a friend