Ekonomija

Skupština na produženom odmoru, URA i Demokrate ni riječi o cijenama goriva

Foto: Arhiva CdM

Miraš Dušević

Skupština Crne Gore ne zasijeda, sjednice se ne zakazuju, a poslanici vladajuće većine kao da su zaboravili da su izabrani predstavnici građana, te da su vlast i osvojili na osnovu predizbornih obećanja. Iako parlament ima moć da izmijeni Zakon o akcizama, a poslanici vladajuće graniture većinu da ga usvoje, predstavnici partija koji su, kada su bili opozicija, žestoko kritikovali Vladu Crne Gore prilikom svakog poskupljenja goriva, sada mudro ćute.

Radi pojašnjenja, zakone može da predlaže i Vlada i Skupština. S obzirom na to da u Vladi Crne Gore nema ni naznaka kada bi mogao da se ublaži efekat kontinuiranog i značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata, za očekivati je bilio da se u Skupštini, posebno ako se imaju u vidu poruke koje su slali prije nego što su zauzeli fotelje, vladajuća većina dogovori i predloži akt kojim bi ispunili ono što su obećavali.

Da podsjetimo – Građanski pokret URA je bio najglasniji u komentarisanju cijena goriva, tvrdeći da je rast cijena derivata “samo još jedan u nizu udara na standard građana koje Vlada kontinuirano sprovodi prebacujući građanima da ispravljaju i plaćaju njihove greške”. Čak su zahtijevali i nove izbore zbog rasta cijena goriva.

Sada, kad je njhov predsjednik Dritan Abazović potpredsjednik Vlade, o akcizama ni riječi.

Slično je i sa Demokratama koji su tvrdili da “Vlada cijenama goriva popunjava budžetske rupe” dok je za SNP svako poskupljenje goriva bilo posljedica neodgovorne vlasti. Sada se, međutim, ne oglašavaju.

Da nema političke volje kod parlamentarne većine u Skupštini da izmijeni Zakon o akcizama, govori i podatak da je Socijaldemokratska partija je još u januaru obnovila zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, tražeći da se akcize umanje za 15 odsto.

“Sada su na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi podržavali našu ideju u proteklim godina, dok su bili u opoziciji ”, tvrde u ovoj partiji.

I dok je Skupština na produženom odmoru, a slično se ponašaju u Vladi Crne Gore, teret punjenja budžeta pada direktno na građane i privredu. Nagli skok cijena nafte i naftnih derivata posbeno će osjetiti ionako oslabljena domaća poljoprivreda, koji su već više puta protestovali zbog ignorantskog odnosa vlasti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dano
Gost
dano

ZASTO IM SE NE UKINU POSLANICKE PLATE I OSTALE PRIVILEGIJE, neka izracuna Spajic i Milatovic koliko bi se ustedjelo drzavi i gradanima sto negledaju ZOO VRT

Jovo
Gost
Jovo

Inat i neznanje ce nas unistit.

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Nema vecih prevaranata od demokrata,ura je mala maca za ove !!! 🤮🤮🤮🤮

Bumerang
Gost
Bumerang

Smanjite akcize na gorivo experti a na gas ih potpuno ukinuti kao u mnogim drzavama u okruzenju,dovoljno je uzeti PDV.Koristimo gas za grijanje a na njega se obracunava akciza?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Što ih Dps nije smanjivao

Vesko
Gost
Vesko

Svojevremeno je Milo Djukanovic izjavio da je gorivo luksuz.Vi sto pratite ovaj portal i podrzavate DPS ste tada aplaudirali.

Terra nova
Gost
Terra nova

A ti Vesko tada osudjivao Mila a danas odobravaš URU i Demokrate a da ne kažem crkvu Srbije koja je izabrala vladu.

Radius
Gost
Radius

Tebibje Crkva kriva zbog goriva, e fino

Davor
Gost
Davor

Nije im dug vijek….

Cikotus
Gost
Cikotus

najveci dzabalebarosi

Lucije
Gost
Lucije

A oni ptedhodni su se vaš odirali od posla, tolko im je teško bilo ovih 30g da bi još 30

Anderba
Gost
Anderba

URA ionako više ne postoji a kravataši i ne znaju bilo šta reći osim šupljih fraza o pobjedama i podjelama koje su 100 više produbljene od kada su oni vlast.

Ups
Gost
Ups

Tek će sve da poskupi!
Tražili ste gledajte!! Nije valjalo ni pre, a sad je ekstra dobro 🥳🤯🥸🤒🥱😱
Tako je to kad se ne zna za koga se glasa! Glavom kroz se ne ide!

King Henry
Gost
King Henry

Pametniji su kad cute.

Pablo
Gost
Pablo

Zato što ih je spojila samo borba za sopstvene intetese i mržnja preža Milu. Vjerujte na riječ, ne dotiče ih narod…

@lexa
Gost
@lexa

Živa istina.

Sembegar
Gost
Sembegar

E ljepota… ništa ne rade, a primaju dobre plate

Galapagos
Gost
Galapagos

Gorivo proizvodi Katar a ne mi, da je Dps ostavio neku fabriku da je nije srušio ili rasprodao možda ne tolko prijetili te razlike u cijeni

Emil
Gost
Emil

Ne piše o gorivu nego o akcizama. Ne odredjuje nam Katar akcize nego Vlada. A ovi dok su bilo opozicija samo su o akcizama pričali a sad cute

@lexa
Gost
@lexa

Nekima treba nacrtati da bi shvatili.

Galapagos
Gost
Galapagos

Da li su skočile akcuze ili gorivo, gotovo i o njemu pišemo

Sanja
Gost
Sanja

Od kada su dosli na vlast jedino sto su radili za sve su krivili DPS ,a nije samo gorivo nego sa tim poskupljenjem otisle su gore i cijene prehrambrenih artikala ,ali jednom dijelu naroda izgleda je sve dobro !Vide ,a ne vide ,a za sve sto ovi sada lose urade oni im traze opravdanje ,ko da pravdaju sebe sto su… Više »

Praco
Gost
Praco

Đe ste Vi bili bili kad je gorivo skuplje no sad bilo ??!

Galapagos
Gost
Galapagos

Đe, u direktorke fotelje i plaćala km ga je Država tada

Send this to a friend