Ekonomija

 Sljedeće godine minimalac neće biti povećan, 250 eura samo neostvarena želja?

Ilustracija

Ako je suditi prema najavama iz Vlade, minimalna zarada od 193 eura neće biti povećana ni sljedeće godine. To znači da će građani Crne Gore i dalje primati najnižu minimalnu zaradu. Predstavnici sindikata kažu da je to nedopustivo. Uvjeravaju građane da neće odustati od borbe da se minimalac poveća na 250 eura.

Generalnj sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković za CdM kaže da su se stekli svi uslovi da se poveća minimalac i da će ponovo saopštitu na sjednici Socijalnog savjeta.

“Minimalna zarada kod nas je najniža u regionu, što je nedopustivo i to mora biti promijenjeno”, jasan je Keković.

Premijer Duško Marković nedavno je rekao da bi povećanje minimalne zarade moglo uticati na rast nezaposlenosti, jer najmanje produktivne radnike može dovesti do gubitka posla ili ih natjerati da pređu u neformalnu zonu, ukoliko se poslodavcu ne isplati da ih registruje.

Keković ističe da ne zna na osnovu čega je premijer došao do ovog zaključka. On pita da li neki radnik koji radi po 50 sati sedmično može da zadovolji potrebe svoje sa 193 eura, a kamoli da zadovolji potrebe svoje porodice.

“193 eura je daleko prevaziđena cifra. Crna Gora predvodi zemlje za članstvo EU, valjda bi trebalo da i ovim primjerom budemo ispred drugih. Nema argumenata da se minimalac ne poveća. Poslodavac koji ne može da obezbijedi zaradu radniku da preživi mjesec dana, nije sposoban za biznis. Ovo je izrabljivanje radnika. Hitno moramo povećati minimalnu zaradu”, poručio je Keković u izjavi za CdM.

Da neće odustati od cilja da se minimalac poveća potvrdio je kratko za CdM i generalni sekratar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica.

“Istrajaćemo u ovoj borbi”, kazao je Zarubica.

Treba napomenuti da je premijer Marković nedavno saopštio da Vlada, umjesto davanja pukih obećanja o povećanju minimalne zarade, mora voditi računa o smanjenu poreskog opterećenja radnika.

Minimalna zarada u Crnoj Gori od 193 eura, utvrđena još 2013. godine, i najmanja je u regionu. Minimalac je nešto veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne plate.

Više od 80.000 zaposlenih u Crnoj Gori prima platu do 250 eura. Nevjerovatan je podatak da je među njima 36.639 osoba koje pimaju platu manju od državnog minimalca koji iznosi 193 eura.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
luka pg
Gost
luka pg

Ako je ovo nekog iznenadilo , mene nije. Daju se silne pare na gluposti pa otkud onda za sirotinju?

Dje se rodih
Gost
Dje se rodih

I OSTAJE PENZIJA 127 EURA…Blago nama pticama

bakardin
Gost
bakardin

NE TREBA KRITIKOVATTT . . .TRAZILI SMO I GLEDAJMO . . . . . . .

Grey
Gost
Grey

Sramno, SDP traži ovo evo 3 godine, svaki put ih iskuliraju….

nena
Gost
nena

Bitno je da ONI IMAJU I NJIHOVA DJECA….A moje dijete treba već 20-og da pita imamo li para za jaja…A radi se po 12 sati dnevno…..MA MI SMO MONTE KARLO…😭😭😭😭😭😭😭😭😭 ali kupice neke za 50 eura pa će cutati

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Ranka i ja radim za minimalac. 👍😆

Dejo lopov💔
Gost
Dejo lopov💔

Rano moja hej 👍😆

Marv
Gost
Marv

Ma lider u regionu …

bakardin
Gost
bakardin

ja mislim da jos treba nam sve umanjit . . . . . . .. glavno da je njima dobro . . . . . ajmoooooo

Kotor Art Fest
Gost
Kotor Art Fest

Bilo bi dovoljno da dignete minimalac na 400€ a da poslodavac umjesto 67% daje 20% na doprinose. Nama, poslodavcima je isti trošak za zaradu, a zaposleni ima 100eur više u džep (za poređenje i platu od recimo 300€), a samim tim i veću kupovnu moć. E sad, to ne odgovara državi jer mi je držimo na noge dokle god uplaćujemo… Više »

Djuro Cvorovic
Gost
Djuro Cvorovic

Ja mislim da ima prostora da se jos smanji minimalac,nece se narod nista buniti. Samo pred izbore povecati cijenu glasa sa 20 na 50e i Vuk sit i Ovce na broju.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

pa treba ti 2 eura da prezivis dnevno

Miras 17
Gost
Miras 17

Gladni smo I siromasni Markovicu

Miras 17
Gost
Miras 17

Obrisa li ga munjo? Dizite minimalac gladni smo,za to cemo izaci na ulicu I sa bakljom I ovako

Nebitni
Gost
Nebitni

Ima tu dosta prostora da se ta minimalna smanji a ove vece povecaju i odrzavamo dobar liderski prosjek.

MNE
Gost
MNE

A dobro…zato se ovima u skupstini, po ministarstvima, nece dirati plate, bez obzira sto su ih podigli zestoko…to je najbitnije. Tamo moze i da se ne dolazi na posao i opet isto prodju. Nekad se stvarno treba udariti po obrazu, ali mnogima je to tesko. Sramota

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

i direktori namjestaju tendere, javne nabavke, projekte i naravno dijele pare cak se i zaobilaze tenderi i javne nabavke. neka inspekcije malo procesljaju javne institucije

ND
Gost
ND

Evo sve procvjeta,rast BDPa,rast zaposlenosti…. I sada premijer demantuje sebe. Za ovo se u demokratskim zemljama podnosi ostavka. Vidite primjer Francuske!

Marv
Gost
Marv

Pogledajte vi narod Francuske. Ovdje su takvi izdajnici.

Janko
Gost
Janko

Ovo je zaista pljačka. Poslodavac koji nije u mogućnosti da radniku da 250 Eura ne treba da postoji niti da radi. Zamjenice ga drugi. Čakje i u Albaniji veči minimalac i u Srbiji i u BiH. To znači da naša vlada brine samo o tome kako ce poslodavci strpati što više para u sopstveni dzep i ništa više. Prijetnje poslodavac… Više »

Bokeljka
Gost
Bokeljka

JANKO VUCINIC I SRDJA KEKOVIC ZIVE ODVMINIMALCA.GREOTE

Cipiripi
Gost
Cipiripi

Da narodu nije dobro, bunio bi se. Ima prostora da se jos stegne kais

E he hej
Gost
E he hej

Cudi me

cicko
Gost
cicko

Kako ovi koji imaju velika primanja od 10 i vise minimalnih, da razumiju ovu sirotinju koja zivi od 193 eura. SIT GLADNOM NE VJERUJE!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bitno je nama da je prosjecna najveca u regionu. Zato ajmo ministrima i poslanicima jos malo povecat. SAMO BAHATO

Pjer
Gost
Pjer

Mi predvodimo nekoga ajde ne rugajte se ili pricajte to onima iz Medjedje

Marko-DPS
Gost
Marko-DPS

Ja živim odlično.Primanja za 4-članu porodicu su nam oko 400 eura ali smo srećni i zadovoljni.Dok ima leba i soli i dok mogu da kupim jeftinu robu biću spokojan.Nikad nijesam niđe putovao, bio na ljetovanju ili zimovanju, imam stari namještaj, kuća mi je malo vlažna i stara ali imam nekog kojeg svaki dan gledam i koji me čini srećnim.To je… Više »

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

a i sto bi putovao. Ovdje je blagostanje jedino da vidis kako se srednji stalez po evropi muci i jedva sastavlja kraj s krajem, nista im nije tamo sigurno nisu im zagarantovana prava. Da ides u pariz vidis oni tamo svako malo strajkuju zamisli tamo minimalna plata 1180 eura dje ne mozes franuski hleb uzet za to.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Iskreno se nadam da se sprdaš iako sam svjestan da ima takvih.

Prč
Gost
Prč

Mogu sve puteve i cuds ovoga svijeta napraviti al ce plate uvjek biti iste ili manje.za 20 i kusur godina nikad nisam dobio povecanje ni euro.al bitno da smo prvi u regionu

Eagle
Gost
Eagle

Kekovicu zasto vi ne otvorite sopstveni biznis pa pokazete svu raskos vasih sposovnosti?

Bane
Gost
Bane

Sa ovom srpskom opozicijom nema boljega zivoto. Kad budu za C.G. a tek onda protiv vlasti mozemo ocekvati da ce se situacija mijenjati.

Gost
Gost
Gost

Bitnija je podgorička skupština od minimalna

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

evo vidis sve je bitnije od zivotnih stvari. Da zivimo normalno nikoga ne bi bilo briga koje je nacije i vjere. Zato nas i djele tako sve politicke partije

Garo
Gost
Garo

Dje su ovi Sindikalci. Pune dzepove a flertuju sa vlastima. Sramno da imamo dva puta manju minimalnu zaradu nego Hrvatska, Srbija, Makedonija. Stvarno smo lideri.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Koliko li njih zaboga, od ovih 80.000 godinama glasa DPS? A garant jedno 50-70%.

Ja sam protiv povećanja minimalca. Ovom narodu zvizneš šamar, on okrene drugi obraz, i smatram da ne zaslužuju bolji život niti bilo kakva poboljšanja. Na koncu, sami su izabrali da im ova garnitura političara kroji kapu, zato tišina… Psssst….

Skobalj
Gost
Skobalj

Eto koliko vlast brine o sirotinji. Ova min zarada odgovara samo tajkunima. Sad se moze vidjeti ko se krije iza tkz. Stranih investitora.

Maverick
Gost
Maverick

Povecat ce pred izbore, bez brige… Opet ce da nas kupe za 50e. A vi se i dalje koljite ko je Crnogorac a ko Srbin. Bijednici…

Mariofil
Gost
Mariofil

Potrošilo se opljačkano iz agresije na jug Hrvatske……

razocarang i
Gost
razocarang i

Konacno,ogoljene su prevare vlade,uz pomoc,,Monsata,,o nekom blagostanju u C.Gori. Bombardivanjem informacijama od strane Vladahucih Stranaka i vlade o Crnogorskom standardu,koji je ,,najveci,,u Regionu,danasnja infirmacija o nalnizem Minimalcu od 193 Eura,najnizeg u Regionu,i 80.000 zapislenih koji primaju dohidak nizi od 250 Eura i 24% nezaposlenih u zemlji,jasno nam daje sliku o nasem ekonomskom blagostanju. Posravlja se pitanje,ko su ti koji uvecavaju… Više »

Bole
Gost
Bole

Meni nije jasno da je nekome dozvoljeno da ima firmu u kojoj radnicima daje platu 193e.. Ocigledno je nesposoban da izgradi posao ili se bogati na racun radnika koje izrabljuje. Pod hitno povecati minimalac!

Max
Gost
Max

Najpoznatije firme u Crnoj Gori to rade!

Bole
Gost
Bole

Znam. Jasno mi je da rade, nije mi jasno ko im to dozvoljava. Tacno odgovornima treba dat godinu dana mjesecno 193e pa da vide kako se zivi s tolikom platom.

bakardin
Gost
bakardin

koji sindikat . . .poltron do poltrona . . e moj narode , , ,,,radimo kao majstori u drzavnim m organima za mizerne 240 do 320 e . ovo je uprava za imovinu itd . . . .a vi provjerite . . . . nemamo mi svi dobre plate kao sto narod zamislja . . . . .

Lipovo
Gost
Lipovo

Spremaju li Kekovicc i Zarubica, kao odgovor, ,,zzute prsluke”?

Mark
Gost
Mark

Da je srece davno bi trebali ustat na otpor.Ali me politicki nego ekonomski.Bunt je prijeko potreban ,samo se treba naci neko da povede gradjane na proteste.Dosta je vise politike hocemo da zivimo a ne da zivotarimo !

Coa
Gost
Coa

Mogli bi da urade kao u Srbiji sto pojedini poslodavci rade. Povecali su minimalnu zaradu na 220-230 eura poslodavci isplate radnicima te minimalne “zarade” i posle im radnici vrate 50 eura.

anonymous
Gost
anonymous

Ima i ovo u Srbiji – primas platu na procenat, poslodavac ti da veci procenat da te privuce, a onda mu moras dat svakog mjeseca za minimalac. Znaci, minimalac uplacujes sam a poslodavac ti bude posrednik.

Marv
Gost
Marv

To i da se radi je užasno mali procenat da bi država koja ima ovakvu ekonomiju mogla sebi priustiti. Ovde je problem sto se kod nas otvori jedna fabri

CiNick
Gost
CiNick

Vladi treba veća zaposlenost, ali i veća prośečna plata, ksko bi se falila uspjesima. S toga joj ne smeta bijeda od minimalca, jer povećava zaposlenost, a prośek popravlja visokijem platama državn službenika, đe pomažu i visoke plate menadžera po privat preduzeća, koje su opet omogućene spomenutom bijedom. S toga treba razvalit tu vladinu strategiju.

Jedooki Dzek
Gost
Jedooki Dzek

Hahahahaha ko kaze da mu se ovo ne svidja taj rusi drzavu..i ako uopste ko skupi hrabrost da kaze sta protiv ovoga njega to ga je rusija nagovorila da bi destabilizovala put Crne Gore ka evroatlantskim integracijama i clanstvu u evropskoj uniji

blazo
Gost
blazo

lideri u regionu smo sa zaradama vladinih sluzbenika i poslanika ali zato se stedi na radnicima

Banja CT
Gost
Banja CT

Lideri u regionu

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

ajmo narode

Send this to a friend