Ekonomija Rezultati poslovanja za prvih devet mjeseci

Smanjeni prihodi Plantaža

Plantaže

Kompanija “13. Jul Plantaže” je za prvih devet mjeseci 2019. godine ostvarila prihode u iznosu od 17,7 miliona eura, što je osam odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, saopštili su danas iz te kompanije, navodeći da su jedan od osnovnih razloga smanjenja prihoda loši vremenski uslovi, koji su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihoda od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa.

“Sve ektremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode. Prihod od prodaje stonog grožđa u 2019. godini je 50 odsto manji u odnosu na prethodnu godinu, dok je prihod od prodaje breskve i nektarine takođe 50 odsto manji. Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa, koji je u ovoj godini 20 odsto manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa 2019. je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina”, naveli su u kompaniji.

Kako dodaju, prodajom flaširanih proizvoda na tržištu Crne Gore ostvaren je prihod od 9,1 miliona eura, što je četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu i dva odsto više od plana za 2019. godinu.

“Prodaja na domaćem tržištu bilježi najveću stopu rasta, što je potvrda dobre turističke sezone s jedne strane, kao i odgovarajuće prodajne i marketinške strategije sa druge strane”, ističu u Plantažama.

Na tržištu Srbije ostvareno je tri miliona eura prihoda od prodaje flaširanih proizvoda, što je za jedan odsto više od prethodne godine.

“Ostala izvozna tržišta bilježe stabilan rast prodaje. Pomjerana dinamika realizacije ugovora sa kineskim partnerima, koja je iz trećeg kvartala pomjerena za četvrti, odrazila se, takođe, na rezultat prihoda od prodaje flaširanih proizvoda na ino tržištu. Kinesko tržište je četvrto po redu izvozno tržište za kompaniju “13. Jul Plantaže” i u ukupnom prihodu od prodaje proizvoda vina i rakije učestvuje sa 16 odsto”, kažu u kompaniji.

Naglasili su da nije bilo prodaje na tržištu Rusije, koja je u martu 2017. godine uvela zabranu uvoza vina Plantaža, čime je u momentu eliminisano drugo po veličini izvozno tržište (poslije tržišta Srbije), koje je na godišnjem nivou dosezalo izvoz u vrijednosti do pet miliona eura.

Ukupni troškovi za prvih devet mjeseci tekuće godine su osam odsto veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

“Operativni troškovi kompanije porasli su zbog nastojanja da se adekvatno odgovori izazovima loših vremenskih uslova i sačuva ovogodišnja proizvodnja, pa su samim tim u značajnoj mjeri povećani troškovi nabavke zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju i obezbjeđivanje adekvatne radne snage”, ističu u Plantažama.

Ukazuju da je povećani obim proizvodnje u radnoj jedinici Prerada, za prvih devet mejseci, uslovio u značajnoj mjeri rast troškova repromaterijala i struje, kao posljedica značajno većeg obima flaširanja u odnosu na isti uporedni period u prošloj godini. Proizvodnja flaširanih proizvoda za prvih devet mjesci je gotovo 25 odsto veća u odnosu na prethdonu godinu.

“Zbog svih gore navedenih razloga, kompanija je za prvih devet mjeseci iskazala gubitak u iznosu od 1,4 miliona eura. Uvjereni smo da se trenutni rezultat neće odraziti na dugoročni poslovni uspjeh, odnosno razvoj kompanije i ostvarenje njenih strateških ciljeva. Samo u ovoj godini kompanija je realizovala investicije u iznosu od 4,3 miliona eura. Po osnovu raznih poreza i doprinosa u državni budžet uplaćeno je više od pet miliona eura, dok se porezi i doprinosi iz reprograma poreskog potraživanja redovno plaćaju”, zaključuju u kompaniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gold
Gost
Gold

Trebalo bi tu posadit nesto drugo

Marko
Gost
Marko

Ima li tuzioca da provjeri poslovanje firme koja bi trebala da ima milionski profit,a propada u milionske dugove

Pobroni
Gost
Pobroni

Ne može, dobio je stan od države!

Bobo
Gost
Bobo

Sramota STA rade tajkuni da bi privatizovali najbolju firmu u cg,potpuno je unistavaju da bi je preuzeli za 1e

Send this to a friend