Ekonomija Alternativa Crna Gora traži

Smanjiti ili ukinuti PDV na osnovne životne namirnice

Nevladina organizacija Alternativa Crna Gora je od Ministarstva rada i socijalnog staranja i ministra Kemala Purišića tražila da podrži inicijativu da se na osnovne životne namirnice smanji ili ukine PDV.

“Na zahtjev ljudi koji prate naš rad, kao i na zahtjev najsiromašnijeg dijela Crne Gore – pokušaćemo da indirektno utičemo na cijene hrane. Činjenica je da se cijene hrane povećavaju, dok plate godinama ostaju iste. Dobili smo informaciju da će uskoro ljekovi biti skuplji jer je Vlada ukinula povlasticu da se na njih obračunava manji PDV od sedam odsto. To može da izazove povećanje cijena i da pogodi socijalno ugrožene kategorije stanovništva”, kazali su u ovoj NVO.

Oni su apelovali na Ministarstvo da podrži mjeru da se PDV smanji ili ukine za osnovne životne namirnice: so, brašno, jaja, hljeb, struju, vodu, ljekove, voće, povrće…

“Samo na taj način država može da reaguje na sve veći socijalni pritisak”, ukazuju u ovoj NVO.

Navode da je činjenično stanje da se cijene povećavaju, a da su plate ostale iste već godinama.

“Povećanje troškova života prvo pogodi one najsiromašnije, dok oni najbogatiji ostaju imuni na te probleme. Kako mi kao zemlja nemamo jasnu strategiju kako da reagujemo na povećanje cijena, onda je najbolja mjera to da smanjimo ili ukinemo PDV na osnovne životne namirnice. Porez na stvari od kojih ne zavisi opstanak bi i dalje ostao isti, pa bi socijalno ugroženi ovog puta bili pošteđeni. Nadamo se da razumijete našu zabrinutost i cilj ove inicijative”, zaključili su iz Alternative Crna Gora.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo ali i da se stanovi i krediti funkcionera konfiskuju

Send this to a friend