Ekonomija Zanatska komora Crne Gore

Smrću Dragana Lajovića zaustavljena ideja koja je danas rješenje za izlazak iz krize

Dragan Lajović

Tragičnom smrću Dragana Lajovića na putu za Plovdiv, prije sedam godina, gdje je trebalo da učestvuje u osnivanju naučne mreže za saradnju srednjestaleške privrede sa akademskom zajednicom, prekinut je jedan značajan projekat za Crnu Goru, kazao je Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatske komore Crne Gore.

“U pitanju je bila realizacija ideje uspostavljanja i razvoja socijalne tržišne ekonomije. Danas je ta tema ponovo veoma aktuelna i može predstavljati rješenje za izlazak iz krize”, kazao je Marđonović.

Objašnjava o čemu se radi.

“Socijalna tržišna ekonomija je dominantan makroekonomski model u Evropskoj uniji. Lisabonskim ugovorom iz 2009. dobio je i ugovornu formu u članu 3. konsolidovane verzije Ugovora o Evropskoj uniji. Socijalna tržišna ekonomija garantuje svakome uspjeh, ko želi uzeti sudbinu u svoje ruke, ali ne na osnovu porijekla, porodičnih prihoda i veza, već na osnovu sopstvenih djela i rezultata. Smatra se da ekonomski uspjeh i blagostanje u socijalno-tržišnom makroekonomskom ambijentu donose fleksibilna i inovativna preduzeća kroz svoje inovacije, raznovrsnost proizvoda, usluga i entuzijazam. Zato su neophodni alati socijalne tržišne ekonomije, koje kreira država kroz konjunkturne programe”, navodi Marđonović.

Principi socijalne tržišne ekonomije baziraju se na slobodi, demokratiji, konkurenciji, supsidijarnosti, privatnom vlasništvu i solidarnosti. Sistem jednakih šansi, slobodna i fer tržišna utakmica, rast, odgovornost i pravila, ključ su za izlazak iz svih ekonomskih kriza uključujući ovu.

“Nakon crnogorskog iskustva sa samoupravnim socijalizmom, koji je propao, a zatim i neoliberalne ekonomije, koja je produbila jaz u društvu, danas se prisjećamo početaka dijaloga o socijalnoj tržišnoj ekonomiji u Crnoj Gori, jer principi socijalne tržišne ekonomije postaju ponovo aktuelni u korona krizi i savladavanju njenih posljedica. Sve je počelo 1.12.2011. serijom predavanja o svjetskoj ekonomskoj krizi (2008.) i putevima njenog savladavanja na primjeru Njemačke. Tadašnji dekan Ekonomskog fakulteta i predsjednik borda direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Dr Dragan Lajović, ugostio je na Ekonomskom fakultetu eksperte Zanatske komore Koblenz / Njemačka, koji su predstavili alate socijalne tržišne ekonomije. Bilo je to u okviru multilateralnog projekta “Zapadni Balkan”, koji je podržalo njemačko ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj BMZ, SEQUA – Partner njemačke privrede iz Bonn-a i Srednjestaleški biro Balkan, mreža zanatskih komora i strukovnih udruženja jugoistočne Evrope i Njemačke sa sjedištem u Sofiji”, ističe Marđonović.

S obzirom na važnost ove teme, Znatska komora objavljuje brošuru sa svih predavanja, čija se štampana verzija nalazi u biblioteci Ekonomskog fakulteta u Podgorici i Zanatskoj komori Crne Gore. Elektronsku verziju brošure možete preuzeti OVDJE.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
velko
Gost
velko

ma dzabe brisete budite sigurni da necete okupirat Crnu Goru ovaj put…. e ce mo i mi branit svoju zemlju i svoje svetinje zivotima…… jel jasno? izbrisi sad slobodno

hans
Gost
hans

Prika ako se podrazumijevaju jednake šanse za sve građane onda zaboravi to u CG.

Toni
Gost
Toni

Naravno. Posle njega dođoše razni stručnjaci u IRF i podijeliše milione za renoviranje restorana i slične gluposti. Pokojni Lajović je bio ozbiljan čovjek, laka mu zemlja.

Privatnik
Gost
Privatnik

Neoliberalna ekonomija je sjajna stvar za njenog ideologa u CG i njegovu porodicu. Svi su zaposleni kod Države i sokole nas iz pozadine.

Phelipe
Gost
Phelipe

Ne treba pretjerivati! Laka ti crna zemlja dobri čovječe.

velko
Gost
velko

ljudi moji vi kao da se nista ne desava ocemo li mi sa drzavom ili sa popovims….ajde neka risto bude presednik drzave mandic presednik vlade knezevic ministar kulture oni zogovic bese li ministar policije ona jocic finansija dzomic ekonomije pa da vidimo kako ce sve da cveta….ili da branimo ovu zemlju od propasti i odmah formirat antilitije poceti sa evidencijom… Više »

POJK
Gost
POJK

Ima da oladite malo i jedni i drugi. Možda treći to riješe pametnije bez krvoprolica. Zivjesmo zajedno 50 godina i svima je bilo lijepo. Od kad poceste da dijelite svima je malo. Kad uzmeš rasnu kravu pa je zakoljes i podijelis meso da ga pojedete halapljivo brzo postanete gladni i jedni i drugi. A ako je držite kako treba i… Više »

Send this to a friend