Ekonomija

SNP: Trgovinski sektor nije ugrožen da bi se ukidala neradna nedjelja

Socijalistička narodna partija Crne Gore izražava zabrinutost zbog toga što je Ministarstvo ekonomije najavilo da će uzeti u razmatranje inicijativu Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjlje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom korona virusa ni probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz
sektora trgovine.

“S obzirom da su radnici u velikim trgovinskim lancima i manjim trgovinama u poslednjih dva mjeseca, pored zdravstvenih radnika, policajaca i drugih, bili na prvoj liniji odbrane od korona virusa, trudeći se svakodnevno da izađu u susret svim građanima Crne Gore, smatramo nepravednim da se sada uopšte razmišlja da im se oduzme jedini slobodan dan u toku sedmice, koji su teškom mukom dobili”, poručuju iz SNP-a.

Naime, kako dodaju, poznato je da su već decenijama radna prava ovih ljudi najugroženija, da rade vrlo težak posao za male plate, često prekovremeno, te da su do uvođenja neradne nedelje u oktobru prošle godine imali svega jedan ili dva slobodna dana u toku mjeseca. Takođe, isiču u ovoj partiji,  vrlo često su, za razliku od ostalih građana, uskraćeni za slobodan dan i tokom državnih, vjerskih i drugih praznika.

“Osim toga, smatramo da trgovinski sektor nije ni na koji način bio ugrožen tokom aktuelne krize, jer su trgovački objekti radili za sve vrijeme trajanja mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, među poslednjima im je skraćeno radno vrijeme, dok su bili prvi kada su mjere popustile i kada se počelo razmišljati o
produženju radnog vremena”, tvrde u ovoj partiji.

SNP smatra da je više nego neophodno poštovati princip o četrdesetosatnoj radnoj sedmici i pravu zaposlenih na slobodan dan u toku sedmice, kao i u dane državnih i drugih praznika, i za to ćemo nastaviti da se zalažemo i ubuduće.

“S obzirom da je uvođenje neradne nedelje povećalo produktivnost rada poslodavaca u ovom sektoru, kao
i poboljašalo kvalitet života pojedinaca, porodica i društva u cjelini, apelujemo na nadležne organe da ne učine ponovo nepravdu zaposlenima u ovom sektoru, posebno u izazovnom periodu krize kada je njihovo opterećenje na radnom mjestu dodatno poraslo”, navode oni.

Poručuju da ne smiju dozvoliti da i ova kriza padne na teret onih koji godinama trpe i čija su prava u kontinuitetu ugrožavana, a koji su, tvrde oni,  tako posvećeno i hrabro radili tokom trajanja pandemije, često i bez osnovnih zaštitnih sredstava, brinući jedino o dobru svojih sugrađana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Minka
Gost
Minka

Kako je botiće zaboljela istina. Bravo Snp, samo naprijed!

Justice
Gost
Justice

Vama kojima smeta neradna nedelja što su je radnici jedva dobili treba da se zamislite malo. Vjerovatno nikad niste došli u situaaciju da se borite za jedan jedini slododan Dan. Svaka čast SNP što brinete za obespravljene!

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Sjajno,5+ ,ajde sad smislite jos 10 saopstenja za sj,mozda jedno bude valjalo za razliku od danasnjih

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Ovi saopstenja i u snu pisu koliko su opsjednuti njima

Komita
Gost
Komita

E da se ocete ugasit vise da pocinemo od vase gluposti

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

OKLE VAM INSPIRACIJE LJUDIIIIIIIII,ovo vam je 30to saopstenje ove nedelje

Liberal
Gost
Liberal

Hahahahaahahhahaha e strasna ste vi partija,svaki dan po 2 bezvezna saopstenja

Stefo12
Gost
Stefo12

A snp ugrozen od cenzusa

Radenko
Gost
Radenko

Vidjeli da polako jenjava korona virus i da ce brzo izbori i sad se sluze ovim izlizan, jefitnim trikovima ne bi li zadobili izgubljenjo povjerenje gradjana. Sve su ovo njihove taktike.

Marjan
Gost
Marjan

E sto bi ste nam vi pomogli, vi ne mozete sebi pomoci a nekom drugome.

Nenad
Gost
Nenad

Briga vas za nas radnike koliko li za lanjski snijeg, nego gledate sad kako da se umilite nama ne bi li vas glasali, kao vasa posla.

Andrej
Gost
Andrej

Krenuo SNP u izbornu kampanju cim na ovaj nacin pokusava da se dodvori radnicima.

Rajko
Gost
Rajko

Vidjeli da su se danas svi oglasili pa ajde onda i vi, da se i cujete i vi malo. E ko vas ne zna, skupo bi vas platio.

Uros
Gost
Uros

Nasli mi se ovi sad da brinu o zaposlenima, sad kad je sve proslo, a nemojte se praviti da vam je stalo da vas zamolim.

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Ali oni reaguju i govore kao da je neko htio da gasi neradnu nedelju. Na kraju krajeva da SNP nije to donio kao zakon ili DPS? Ne kitite se tuđim perijem

Bogdan
Gost
Bogdan

Vise mi je sve ovo postalo degutantno da ne mogu ni da komentarisem, sa ovoliko saopštenja ste zaista prešli se moguće mjere elementaranog ukusa

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Što čini SNP, ovu epidemiju korona virusa su shvatili kao da je predizborna kampanja u pitanju

Antoan
Gost
Antoan

Ebo opet SNP-a sa još jednim praznim i ničim izazvanim reagovanjem

Pollo
Gost
Pollo

Zaista smo mi građani Crne Gore ugroženi od vas iz SNP-a jer svakog dana nas bombardujete sa po neki saopštenjem

Nikolas
Gost
Nikolas

A sjedite doma i ne komentarisete mnogo.

Jane19
Gost
Jane19

Sjajan predlog SNP-a kao uvjek!

Bnjj
Gost
Bnjj

Sramno je kakve su žrtve ti radnici u trgovini. Imaju mizerne plate rade preko 180hrada.osigurani na minimalac. Robovi modernog doba u Cg. Gazde menadžeri, inspekcije se bogate

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

nije ugrozen glupani, ali bi se rasteretile guzve subotom recimo… no znate vi to dobro ali samo da ste protiv pa makar to bila i najbolja stvar!!

nnn
Gost
nnn

rasteretile guzve subotom? Ovo sto oce da se vrati radna nedelja je cisti lov u mutnom. trebalo je malo da se priviknemo da dignemo guzicu i subotom zavrsimo trgovinu za nedelju, ali smo se svi brzo privikli i ni jednom potrosacu ne fali. Ko je lijena guzica eno ima i brasno i vareniku da kupi na pumpi po duplo vecoj… Više »

Send this to a friend